Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Οικοδομική βιομηχανία – επιτυχημένη η χθεσινή παγκύπρια απεργία

οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν σήμερα να καταγράφουν τους υπεργολάβους που παραβιάζουν τις συμβάσεις, το Υπουργείο καλεί τα δυο μέρη σε εκ νέου διάλογο.


Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012 5:03 μμ Απειλούν με άμεσα δυναμικά μέτρα

Η ειρήνη στην οικοδομική βιομηχανία πήγε... περίπατο

Κατέβασαν σήμερα τα μυστριά τους οι οικοδόμοι και μπήκε στο... τσιμέντο η οικοδομική βιομηχανία.
Κατέβασαν σήμερα τα μυστριά τους οι οικοδόμοι και μπήκε στο... τσιμέντο η οικοδομική βιομηχανία.



Λευκωσία: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ οικοδόμων και εργολάβων, με τις συντεχνίες να εγκρίνουν ομόφωνο ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσεται πόλεμος εναντίον της υπεργολαβίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε το πρωί σε συγκεντρώσεις των οικοδόμων, οι οποίοι κατέρχονται σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και σειρά άλλων θεμάτων εκ μέρους της εργοδοσίας.

Στο ψήφισμα, που επιδόθηκε στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, τονίζεται ότι από αύριο θα απομακρύνονται οι υπεργολάβοι από τα εργοτάξια.

Οι συντεχνίες τονίζουν ότι εφόσον το μνημόνιο για την οικοδομική δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη, η πρόσληψη υπεργολάβων αποτελεί παράβαση της συλλογικής σύμβασης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών, Νίκος Κελεπέσης, δήλωσε ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση των συντεχνιών για τις υπεργολαβίες, θα καταστραφεί η οικοδομική βιομηχανία.

Κατηγόρησε επίσης τις συντεχνίες ότι παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις.

Παρατράγουδα στην Πάφο
Πάνω από 200 οικοδόμοι την Πάφο, οι οποίο συμμετείχαν στη σημερινή 24ωρη απεργία, εισέβαλαν σε εργοτάξιο συγκεκριμένης εταιρίας, η οποία αρνήθηκε να λάβει μέρος στην απεργία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδομών της ΣΕΚ Γιώργος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εταιρία, στην οποία εργάζονται κυρίως αλλοδαποί, αρνήθηκε να λάβει μέρος στη σημερινή απεργία.

«Το αποτέλεσμα ήταν να πάμε στην περιοχή όπου ήταν το εργοτάξιο της συγκεκριμένης εταιρίας. Εισβάλαμε σε αυτό και τους βγάλαμε όλους έξω, δεν τους αφήσαμε να εργαστούν. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανένας. Μας ανάγκασαν να προβούμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Έπρεπε να συμμετέχουν και αυτοί στην απεργία», ανέφερε ο κ Χριστοδούλου.

«Στην αρχή αντιστάθηκαν, ήταν όλοι αλλοδαποί οι οποίοι εργάζονται για πολύ λίγα χρήματα, μεταξύ αυτών είχε και παράνομους. Τελικά τους βγάλαμε όλους έξω από το εργοτάξιο», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδομών της ΠΕΟ στην Πάφο Νεόφυτος Ασσος, οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό τομέα κατήλθαν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων και σειρά άλλων θεμάτων εκ μέρους της εργοδοσίας.

«Ζητούμε τα δικαιώματά μας, τίποτα περισσότερο, δεν είμαστε κορόιδα. Κύριος στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας. Δεν ζητούμε μισθολογικές αυξήσεις, αλλά ζητούμε την καταβολή της ΑΤΑ», είπε ο κ. Άσσος.

Θλιβερή μέρα λέει η ΟΕΒ
Πολύ θλιβερή μέρα για την οικοδομική βιομηχανία χαρακτήρισε τη σημερινή ο βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Αντωνίου είπε ότι αυτή η κατάσταση μόνο πληγές θα αφήσει στην ήδη λαβωμένη οικοδομική βιομηχανία και η ζημιά θα είναι τεράστια, όχι μόνο για τους εργοδότες, αλλά εξίσου και για τους εργαζόμενους.

Τονίζοντας ότι η σημερινή απεργία έπρεπε να αποφευχθεί, ο Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι τυχόν κλιμάκωση των μέτρων θα γκρεμίσει κάθε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην προσπάθεια για κατάληξη σε λύση.

Ο κ. Αντωνίου απηύθυνε έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι και να διασφαλισθεί ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοιες ενέργειες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι και οι δύο πλευρές φέρουν ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει προκύψει.
Fileleftheros

Υπουργός εργασίας σε ρόλο «πυροσβέστη» για την κρίση στην οικοδομική βιομηχανία

Διερευνητικές επαφές με τους εκπροσώπους των οικοδόμων και των εργολάβων αρχίζει αύριο η Υπουργός Εργασίας, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στην οικοδομική βιομηχανία.
Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους θα έχει αύριο το πρωί χωριστές συναντήσεις με τις συντεχνίες και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών.
Θα ακούσει τις θέσεις των δύο πλευρών και θα αξιολογήσει την όλη κατάσταση.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα θέματα που έχουν προκαλέσει την εργατική αναταραχή και το πως προχωρούν με το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.
Βεβαίως, αναμένεται να δούμε αν θα αποσύρει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών την απόφαση της για πάγωμα της ΑΤΑ και των μισθών.
Σημείο τριβής και η υπεργολαβία, καθώς οι συντεχνίες ζητούν επιτακτικά τον τερματισμό της αναρχίας που, όπως λένε, υπάρχει και για τον σκοπό αυτό άρχισαν σήμερα τη σχετική καταγραφή σε εργοτάξια.
Όλα τα βλέμματα, τώρα, για την εκτόνωση της κρίσης στη οικοδομική βιομηχανία στρέφονται στις αυριανές διερευνητικές επαφές της Υπουργού Εργασίας

sigma live


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου