Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ανεργία και Ελληνική τράπεζα

Η "Θεραπεία" της Κομισιόν για την ανεργία στην Κύπρο - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/267671/i-quottherapeiaquot-tis-komision-gia-tin-anergia-stin-kypro#sthash.6iX9xKB6.dpuf

Κατευθύνσεις στα κράτη μέλη ώστε να βοηθήσουν καλύτερα τους μακροχρόνια ανέργους να επιστρέψουν στην εργασία, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Κύπρο μεταξύ 2005 και 2014, ο δείκτης της μακροχρόνιας ανεργίας στην Κύπρο αυξήθηκε από 1,3% σε 7,7%, αφού έφθασε στο χαμηλότερο σημείο του το 2008, στο 0,5%. Η μακροχρόνια ανεργία της Κύπρου το 2014 είναι κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη του κοινοτικού μέσου όρου. Στην ίδια περίοδο (2005 - 2014) ο δείκτης της υπερβολικά μακροχρόνιας ανεργίας αυξήθηκε κι έφθασε το 3,7% το 2014, 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Στις νέες συστάσεις της Κομισιόν για την Κύπρο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί κάπως το πρόβλημα, περιλαμβάνονται τρία βήματα για τη βελτίωση των υπηρεσιών:

Εγγραφή των ανέργων σε μια υπηρεσία απασχόλησης.

Ατομική σε βάθος αξιολόγηση το αργότερο στους 18 μήνες ανεργίας

Συμφωνία ενσωμάτωσης στην εργασία το αργότερο στους 18 μήνες ανεργίας.

Τρομάζουν οι αριθμοί της ανεργίας στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη είναι άνεργοι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Παρά την οικονομική ανάκαμψη και τα σημάδια βελτίωσης στην αγορά εργασίας της ΕΕ, ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί από το 2007 ως το 2014 και αντιπροσωπεύουν πλέον το ήμισυ του συνολικού αριθμού ανέργων.

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη έχει δυνατότητες δημιουργίας εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, ακόμη και όταν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, είναι συχνά πολύ δύσκολο για τους μακροχρόνια ανέργους να επανενταχθούν με επιτυχία στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό, η πρόταση σύστασης του Συμβουλίου που υποβλήθηκε σήμερα προβλέπει ότι όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία και τα οποία είναι άνεργα πάνω από 12 μήνες θα λάβουν ατομική αξιολόγηση και συμφωνία ένταξης στην εργασία, η οποία θα τους προσφέρει ένα συγκεκριμένο και εξατομικευμένο σχέδιο επανόδου στην εργασία, πριν συμπληρώσουν 18 μήνες ανεργίας.

Οπως δήλωσε η Marianne Thyssen, επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, «η μακροχρόνια ανεργία είναι ένα από τα δυσκολότερα και οξύτερα προβλήματα που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αφού πλήττει περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη. Εκθέτει ένα ολοένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μας στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού”. Πρέπει, είπε, να κάνουμε κάτι για ξαναφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς στην εργασία. Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η σημερινή πρόταση “θα φέρει αισθητά θετικά αποτελέσματα γι’αυτούς τους ανθρώπους, με την πλήρη υποστήριξη των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών.»

Η πρόταση εξετάζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους μακροχρόνια ανέργους με σκοπό την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυσή τους. Αντλεί στοιχεία από τις βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν από τα κράτη μέλη.

Προτείνει τρία βασικά βήματα:

Ενθάρρυνση την εγγραφής των μακροχρόνια ανέργων σε υπηρεσία απασχόλησης.
Ατομική και διεξοδική αξιολόγηση του κάθε εγγεγραμμένου μακροχρόνια ανέργου, το αργότερο μετά από 18 μήνες ανεργίας, με σκοπό να εντοπιστούν οι ανάγκες και οι δυνατότητές του.

Προσφορά συμφωνίας ένταξης στην εργασία σε όλους τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια ανέργους το αργότερο μετά από 18 μήνες ανεργίας.

Η πρόταση ζητά επίσης την ενεργό συμμετοχή των εργοδοτών, μέσω συμπράξεων με τις δημόσιες αρχές, προβλέποντας μεγαλύτερη προσφορά υπηρεσιών γι’αυτούς, καθώς και την παροχή στοχοθετημένων οικονομικών κίνητρων.

Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόσουν τις συστάσεις αυτές με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Η πρόταση της Επιτροπής θα υποβληθεί τώρα στο Συμβούλιο για να συζητηθεί και να εγκριθεί.

Οι μακροχρόνια άνεργοι αντιπροσωπεύουν σήμερα το 5 % του ενεργού πληθυσμού. Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων στον ενεργό πληθυσμό παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των κρατών μελών: είναι από 1,5 % στην Αυστρία έως 19,5 % στην Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Η ΕΤΥΚ εγκλωβίζει την Ελληνική
Αναχρονιστικές απαιτήσεις, μάχες εντός τράπεζες και εμπλοκή κρατικών φορέων

Έχοντας ως βασική απαίτηση τη διασφάλιση αυξήσεων και προαγωγών για τα μέλη της που ήδη εργάζονται στην Ελληνική Τράπεζα, η ΕΤΥΚ ακονίζει το μαχαίρι της αντιπαράθεσης εμφανιζόμενη έτοιμη να οδηγήσει ακόμη και σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι διεύθυνση και διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας εμφανίζονται έτοιμες να δώσει τις δικές τους μάχες επί του επίμαχου ζητήματος, αφού αξιολογούν ως κομβικής σημασίας θέμα τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό από την Κύπρο ή το εξωτερικό για σημαντικά πόστα, όπως το τμήμα αναδιάρθρωσης δανείων ή το ΙΤ. Εξάλλου,
fΜάλιστα, ήδη η Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει παρέμβει στο ζήτημα, προκειμένου να ξεκαθαριστεί εάν οι ενέργειες που γίνονται είναι εντός συνταγματικών πλαισίων. Για το εν λόγω θέμα αναμένεται και σχετική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, από την οποία το Υπουργείο έχει ζητήσει νομική αρωγή.

Η ΕΤΥΚ θεωρεί ότι η πρακτική που επιδιώκει να εφαρμόσει η διεύθυνση της Ελληνικής, με προσλήψεις στελεχών από την αγορά παρά να αξιοποιήσει άτομα από το υφιστάμενο προσωπικό της τράπεζας, είναι άδικη και περιορίζει τις προοπτικές ανέλιξης εργαζομένων στην Ελληνική. Την ίδια ώρα η διεύθυνση της τράπεζας αξιολογεί με θετικό φακό το προσωπικό του οργανισμού, ωστόσο, θεωρεί ότι για συγκεκριμένες θέσεις και προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σημερινής αγοράς επιβάλλεται να προσλάβει επαγγελματίες από την αγορά.

Η θέση του InBusinessNews
Για το συγκεκριμένο θέμα το INBusinessNews έχει πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη άποψη, έχοντας ως βασικό πυλώνα της τοποθέτησής του τη διαχρονική άποψη ότι η αγορά πρέπει να λειτουργεί ευέλικτα, βάσει σύγχρονων πρακτικών και με προσανατολισμό τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Θα πρέπει τόσο η Ελληνική όσο και οι υπόλοιπες τράπεζες να λειτουργήσουν βάσει των νέων συνθηκών που επιβάλλουν τα διεθνή πρότυπα και οι σύγχρονες αγορές. Αυτό θα καταστεί πραγματικότητα με την αρωγή ατόμων με ειδική και υψηλού επιπέδου κατάρτιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προσωπικό της Ελληνικής Τράπεζας στερείται επαγγελματικής κατάρτισης, ωστόσο, το έλλειμμα δεξιοτήτων ή και γνώσεων εντοπίζει σε νέους τομείς ή και νέες πρακτικές που ο οργανισμός θέλει να εισάγει στις λειτουργίες τους.

Είναι αδιανόητο η ΕΤΥΚ να επιδιώκει να μπλοκάρει τόσο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό στην Ελληνική ή σε άλλες τράπεζες, όπως αδιανόητη είναι η έντονη προσπάθεια να λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας με την προσέγγιση του δημοσίου. Η Κύπρος έχει περάσει πολλά και σήμερα επιβάλλεται να προχωρήσει στην επόμενη μέρα με αποφασιστικότητα και ευελιξία.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη των ΔΣ των τραπεζών εξασφαλίζουν σχετικές εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό τους, έχοντας ως στόχο να βελτιώσουν όλες τις εργασίες βάσει της στρατηγικής που χαράσσουν οι μέτοχοι των τραπεζών. Παράλληλα, όμως οι ανωτάτου επιπέδου ζυμώσεις μπλοκάρονται από τις αναχρονιστικές απόψεις της ΕΤΥΚ.

Είναι αντιληπτό και κατανοητό ότι η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των μελών της, ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως η ανάπτυξη του οργανισμού στον οποίο εργάζονται θα είναι προς όφελος και των ιδίων κι ας χάσουν κάποιοι, σε κάποια στιγμή την ευκαιρία που θεωρούν ότι μπορούσαν να πάρουν. Άλλωστε τα ικανά στελέχη ποτέ δεν μένουν αναξιοποίητα.

Newzup.com 18-9-2015

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πενθήμερη απεργία των κυπρίων εργαζομένων στις Αγγλικές βάσεις. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δίνουν μαζί τον αγώνα για προστασία των εργατικών τους κατακτήσεων.

Η ετσιθελική συμπεριφορά της εργοδοσίας η οποία επέβαλε μονομερώς δραστικές μειώσεις μισθών και ωφελημάτων επικαλούμενη περικοπές που επιβάλλει η Αγγλική κυβέρνηση, οδήγησε τους εργαζόμενους σε δυναμική αντίδραση.

Οι εργαζόμενοι που είναι μέλη της ΠΕΟ, της ΣΕΚ και της Τ/κυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης ΤΟΥΡΚΣΕΝ, συμμετέχουν καθολικά και αποφασιστικά στον αγώνα, περιφρουρώντας τα δικαιώματα τους.

Η ΠΕΟ στηρίζει τον δίκιο αγώνα των εργαζομένων ο οποίος είναι δικοινοτικός καθώς, συμμετέχουν από κοινού ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ενωμένοι κάτω από τα ίδια ταξικά συμφέροντα.
10-9-2015

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

συνδικαλιστικές αντιδράσεις σε σχέση με την κινητικότητα υπαλλήλων σε δημόσιο και ημι-δημόσιο τομέα

04 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 15:30
Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) εκφράζει τις ανησυχίες της για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και γι’ αυτήν χωρίς αυτήν και που αφορούν στη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία. 

Η συντεχνία δηλώνει πως δεν δεσμεύεται από οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται μεταξύ της ΠΑΣΥΔΥ και άλλων οργανώσεων ή Κλάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας και που αφορούν στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και δηλώνει την ετοιμότητά της να αγωνιστεί ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των νοσηλευτών, ενός σημαντικού κλάδου στη δημόσια υπηρεσία. 

Εμείς, αναφέρει η Συντεχνία, εκπροσωπούμε μια σημαντικότατη και μεγάλη μερίδα των νοσηλευτών που εργάζονται στο δημόσιο τομέα και δεν έχουμε ενημερωθεί για τις αλλαγές που επισυμβαίνουν στη δημόσια υπηρεσία για μας αλλά χωρίς εμάς. 

Διαβάζουμε και πάλι από τα ΜΜΕ πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει στη Βουλή μια σειρά από νομοσχέδια που αφορούν στις αξιολογήσεις, προσλήψεις και προαγωγές καθώς και τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων, για τα οποία δεν έχουμε καμιά απολύτως ενημέρωση, προσθέτει. 

Όπως αναφέρεται, η ΠΑΣΥΝΟ έχει αποστείλει επιστολές προς τους αρμόδιους για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας φορείς από τους οποίους ζητά επίσημη ενημέρωση. Αντιλαμβανόμαστε, επισημαίνει, πως υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι ανεξάρτητες συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων και να υπάρξουν συμφωνίες μόνο με τις συντεχνίες του κατεστημένου. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε πλήρως τα κόμματα και τη Βουλή για τις θέσεις μας προτού τα σχετικά νομοσχέδια ψηφιστούν από την Ολομέλεια, προσθέτει η ΠΑΣΥΝΟ. 

Το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ καθόρισε συνεδρία την επόμενη εβδομάδα με σκοπό τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος καθώς και άλλων εξελίξεων που αφορούν το νοσηλευτικό Κλάδο. 

Nomisma.com.cy
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 11:42 πμ
ΣΗΔΗΚΕΚ: Όχημα προώθησης της αποκρατικοποίησης
Συνδικαλιστικό βέτο για τις αποσπάσεις

Λευκωσία: Δύσκολο εγχείρημα ενδεχομένως να αποδειχθεί για την Κυβέρνηση η έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου περί της «Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου», που στοχεύει στην ενίσχυση της κινητικότητας και της ευελιξίας του προσωπικού. Το συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και καιρό έχει διατυπώσει τις πολυεπίπεδες επιφυλάξεις του στην κυβέρνηση, επί σειρά ουσιαστικών προνοιών, που δεν περιορίζονται μόνο στην συνταγματικότητά του. 

Ειδικότερα, σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή, είναι όπως αναφέρεται στην πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, «η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προσωπικού του δημόσιου και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, στο πλαίσιο της μείωσης των απασχολουμένων στους δύο τομείς, ενόψει και των συνεχώς μεταβαλλόμενων υπηρεσιακών αναγκών».

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται η δυνατότητα απόσπασης δημόσιου υπαλλήλου σε οργανισμό δημοσίου δικαίου και αντίστροφα ή και υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου σε άλλο οργανισμό δημοσίου δικαίου, για σκοπούς κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών ή και για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων. Η εισήγηση για απόσπαση ενός υπαλλήλου θα υποβάλλεται στην ΕΔΥ, από τον υπουργό Οικονομικών και θα συνοδεύεται από τις απόψεις των εμπλεκόμενων οργανισμών.

Σημειώνεται ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση των υπαλλήλων για τη διενέργεια της απόσπασης. Η διάρκεια της απόσπασης θα είναι μέχρι τρία χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης και ο αποσπασθείς θα εξακολουθεί να κατέχει την οργανική του θέση από την οποία αποσπάται και θα απολαμβάνει τα ωφελήματα και δικαιώματά του. Σημειώνεται, επίσης, ότι διαρκούσης της απόσπασης, ο υπάλληλος διατηρεί το δικαίωμα προαγωγής στον οργανισμό από τον οποίο προέρχεται.

Με επιφύλαξη και σκεπτικισμό προσεγγίζει το συνδικαλιστικό κίνημα το νομοσχέδιο, που διαβλέπει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες. Επιφυλάξεις που δεν έκαμψε ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο στάδιο της διαβούλευσης με τις ηγεσίες των συντεχνιών, ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΟΑΣ. 

Οι επιφυλάξεις, όπως καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, είναι πολυεπίπεδες. Αναφέρονται στις απόψεις της ΠΑΣΥΔΥ και της ΠΟΑΣ που επικεντρώνονται κυρίως την σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, σε σχέση με το ενδεχόμενο αξιοποίησής του για απόσπαση προσωπικού λόγω ιδιωτικοποιήσεων ή και αυτονόμησης κρατικών υπηρεσιών (νοσηλευτήρια).

Σε δεύτερο πλάνο, ΠΟΑΣ και ΠΕΟ προβληματίζονται σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης των υπό απόσπαση υπαλλήλων.

Επίσης, η ΣΕΚ και η ΠΟΑΣ διατύπωσαν τη θέση ότι οι ρυθμίσεις για αποσπάσεις προσωπικού πρέπει να εφαρμοστούν και στην περίπτωση των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου και του ωρομίσθιου προσωπικού. Κοινή, εξάλλου, ήταν η θέση των τριών συντεχνιών στο ημιδημόσιο ότι για την απόσπαση πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του επηρεαζόμενου υπαλλήλου.

Η ΠΕΟ δε, διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την αρμοδιότητα της ΕΔΥ να αποφασίζει για την απόσπαση ενός υπαλλήλου οργανισμού δημοσίου δικαίου.

Χθες, τις ενστάσεις της επί του νομοσχεδίου επανέλαβε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ επικρίνοντας την κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι θα το χρησιμοποιήσει ως όχημα μεταφοράς υπαλλήλων από τη Cyta και την Αρχή Λιμένων στο δημόσιο, στο πλαίσιο της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης. 

«Είναι φανερό ότι λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων επιλογών, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το νομοσχέδιο για την απόσπαση υπαλλήλων, για τη μαζική μεταφορά εργαζομένων από τη Cyta και την ΑΛΚ για να εξυπηρετήσει τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων και την απαλλαγή των επίδοξων ιδιωτών, στους οποίους θα εκχωρηθεί η Cyta και οι εμπορικές δραστηριότητες της ΑΛΚ από το εργατικό κόστος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ προειδοποιεί, επίσης, ότι η επιλογή της κυβέρνησης ενέχει κινδύνους για τους εργαζόμενους, καθώς η απασχόλησή τους θα εξαρτάται από τη συνεχή ανανέωση των αποσπάσεών τους. 

Γράφει: Αντωνία Λαμπράκη
Στόχος του ν/σ για κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων οι ιδιωτικοποιήσεις
Για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων κάνει λόγο η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
Newzup.com
Είναι φανερό ότι λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων επιλογών, η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το Νομοσχέδιο για την απόσπαση υπαλλήλων από και προς τη Δημόσια Υπηρεσία, το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μαζική μεταφορά εργαζομένων από τη Cyta και την Α.Λ.Κ. στη Δημόσια Υπηρεσία για να εξυπηρετήσει το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ από τον Ιούνιο έχει εκφράσει τις ενστάσεις της ως προς τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου και τις έντονες επιφυλάξεις της ως προς το περιεχόμενο, την αποτελεσματικότητα, και τη συνταγματικότητα του.
“Είναι φανερό ότι λόγω έλλειψης άλλων νόμιμων επιλογών η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτό το Νομοσχέδιο, σε περίπτωση που ψηφισθεί από τη Βουλή, για τη μαζική μεταφορά εργαζομένων από τη Cyta και την Α.Λ.Κ. στη Δημόσια Υπηρεσία για να εξυπηρετήσει το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων και την απαλλαγή των επίδοξων ιδιωτών, στους οποίους θα εκχωρηθεί η Cyta και οι εμπορικές δραστηριότητες της Α.Λ.Κ., από το εργατικό κόστος”, προστίθεται.
Αναφέρεται, επίσης, ότι “η επιλογή αυτή ενέχει πολλούς κινδύνους για τους εργαζόμενους αυτών των Οργανισμών των οποίων η απασχόληση θα εξαρτάται από τη συνεχή (κάθε 3 χρόνια) ανανέωση των αποσπάσεων τους στη Δημόσια Υπηρεσία”.
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, καταλήγει η ανακοίνωση, “πιστεύει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι μια πραγματική αναδιάρθρωση για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Ημικρατικών Οργανισμών και όχι η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων”.



Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

κινητικότητα υπαλλήλων μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας και ημικρατικών οργανισμών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το θέμα της κινητικότητας υπαλλήλων μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δηλαδή των ημικρατικών οργανισμών.
Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει από τη Βουλή και εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Με το νομοσχέδιο, δίδεται η δυνατότητα απόσπασης δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου ημικρατικού οργανισμού σε άλλη θέση.
Η απόσπαση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 3 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης.
Ο υπάλληλος διατηρεί την οργανική θέση που κατέχει με όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Σύνταξη: Ντίνος Φοινικαρίδης

Rik news

πρόγραμμα «ανταλλαγής εργαζομένων» ανάμεσα σε ε/κ και τ/κ εταιρείες

Offsite 2-9-2015
Ικανοποιητική Ανταπόκριση

Ανταπόκριση βρήκε η πρόσκληση του ΚΕΒΕ και του τ/κ επιμελητηρίου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας Ε/κ και Τ/κ άνεργων νέων πτυχιούχων σε εταιρείες στις δύο κοινότητες, καθώς στο σχέδιο που θα εφαρμοστεί, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου “Leading by Example”, ανταποκρίθηκαν ήδη 20 Ε/κ νέοι.
Ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ, Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται μεθαύριο, 4 Σεπτεμβρίου, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση τόσο των Ε/κ νέων πτυχιούχων όσο και των ε/κ εταιρειών που υπέβαλαν επίσης αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο για να φιλοξενήσουν Τ/κ νέους με σκοπό την πρακτική άσκησή τους. Ο αριθμός των εταιρειών είναι επίσης 20, όπως ανέφερε σημειώνοντας πως δεν γνωρίζουν ακόμη την αντίστοιχη ανταπόκριση στο τ/κ επιμελητήριο.
Κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί ξανά στην Κύπρο, παρατήρησε λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια συγκεκριμένη δράση.
Ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για έργο που συγχρηματοδοτείται από το ‘Πρόγραμμα Civil Society in Action IV’ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γ.Δ. EuropeAid της ΕΕ. Αφορά νέους 20-35 ετών, πτυχιούχους άνεργους καθώς και εταιρείες και οργανισμούς από τις δύο κοινότητες, ενώ θα αποβεί προς όφελος 12 Ελληνοκυπρίων και 12 Τουρκοκυπρίων ασκούμενων καθώς και ενός μέγιστου αριθμού 24 εταιρειών/οργανισμών στις δύο κοινότητες κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015 – Απριλίου 2016. Περιλαμβάνει, είπε, τρεις συνεχόμενους μήνες πρακτικής άσκησης για κάθε νέο με μηνιαίο επίδομα €500 από το σχέδιο χωρίς κόστος για τις εταιρείες και τους εργοδότες.
Οι τομείς που θα απασχοληθούν είναι ανοικτοί, διευκρίνισε σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η αντιστοιχία (matching) της προτίμησης του νέου Ε/κ και Τ/κ και της προσφοράς από τις εταιρείες/οργανισμούς. “Η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα είναι να τους τοποθετήσουμε στους τομείς που θέλουν”. Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί, ανέφερε ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον τ/κ επιμελητήριο. Αυτό δεν σημαίνει, συμπλήρωσε, ότι η πρακτική εξάσκηση θα αρχίσει τον Οκτώβριο, καθώς το χρονικό διάστημα του έργου διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, το σχέδιο επαγγελματικής πρακτικής άσκησης στόχο έχει να προσφέρει σε νέους άνεργους εργασιακή εμπειρία στην αντίστοιχη κοινότητα, με αποτέλεσμα την απόκτηση πολύτιμων επαγγελματικών δεξιοτήτων για τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία, όπως και άριστη γνώση του εργασιακού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στην αντίστοιχη κοινότητα. Η υποβολή αιτήσεων είχε αρχίσει στις 15 Μαΐου 2015.


μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου

Μέχρι Δεκέμβριο τα ν/σ θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή
Διαβεβαιώσεις ότι ουδείς θα θυματοποιηθεί στη CYTA - Ικανοποίηση συντεχνιών


Λευκωσία:  Το αργότερο μέχρι το Δεκέμβριο θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν την μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου καθώς και το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τα εργασιακά ζητήματα. Το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει το πρώτο ν/σ την Τετάρτη καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, ενόψει και της έβδομης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος. Η συμφωνία με τους δανειστές δεν προβλέπει τη ψήφιση του σε νόμο αλλά μόνο την έγκριση από το Υπουργικό. Παράλληλα ο διάλογος θα συνεχιστεί στη μεικτή συμβουλευτική επιτροπή,  ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος για τα εναπομείναντα ζητήματα δηλαδή τα εργασιακά, τα θέματα εθνικής ασφαλείας και άλλα. Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνάντηση του ΠτΔ με τις συντενχίες της Cyta, ανέφερε ότι η "Κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος". Σημείωσε ότι διεξήχθη ένας εξαιρετικός και εποικοδομητικός διάλογος όπου εξηγήθηκε πλήρως από κυβερνητικής πλευράς  - και έχει γίνει κατανοητό – ότι το τροποποιητικό περί ΑΤΗΚ νομοσχέδιο που πρόκειται να περάσει την ερχόμενη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν αφορά ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ αλλά δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, τις μετοχές της οποίας θα κατέχει κατά 100% το κράτος και που θα αναλάβει στη συνέχεια και αφότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μια σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων δημόσιου οργανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο κατά τη συνάντηση τονίστηκε από τους εργαζόμενους της ΑΤΗΚ ότι ο διάλογος που προηγήθηκε στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ήταν και θετικός και παραγωγικός και οδήγησε στην πρόταση που έχει ενώπιον του το Υπουργικό Συμβούλιο από την περασμένη Τετάρτη και θα υιοθετήσει την ερχόμενη συνεδρία του για την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών κεκτημένων όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ. Σήμερα συμφωνήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών ότι μετά την υιοθέτηση της πρότασης από το Υπουργικό Συμβούλιο για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ θα συνεχιστεί ο διάλογος στη Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ώστε αυτή η απόφαση – πολιτική του Υπουργικού Συμβουλίου για την πλήρη και στο ακέραιο κάλυψη των κεκτημένων στην ΑΤΗΚ να μετατραπεί σε νομοσχέδια που θα σταλούν στη Βουλή για υιοθέτηση. Αυτή η διαδικασία συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν και όχι πέραν του Δεκεμβρίου. Ερωτηθείς ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση ως προτεραιότητα, ως prior action, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να συμφωνήσει με την Τρόικα ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την ΑΤΗΚ είναι επαρκής μέχρι την επόμενη αξιολόγηση, η οποία θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Άρα, υπάρχει χρόνος να συζητηθεί και στη Βουλή, υπάρχει και ο χρόνος να συζητηθεί το θέμα των εργασιακών και να αποσταλούν στη Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια που θα κατοχυρώνουν πλήρως τα κεκτημένα των υπαλλήλων». Σε ερώτηση αν επηρεάζεται το χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή,  πρώτο στάδιο είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου η οποία θα αναλάβει  τις εμπορικές δραστηριότητες που θα καθοριστούν». Αυτή είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει σε βάθος χρόνου, πρόσθεσε. Ερωτηθείς τόνισε ότι «οι αποφάσεις της πολιτείας είναι γνωστές. Αυτό που ξεκαθαρίζει η Κυβέρνηση είναι ότι, δεν θα θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος. Θα διασφαλιστούν πλήρως και στο ακέραιο τα κεκτημένα και του τελευταίου υπαλλήλου της ΑΤΗΚ, με πολλές μάλιστα επιλογές». Ικανοποιημένες οι συντεχνίες Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πέντε συντεχνίες μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι επανέλαβαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πάγια θέση του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση της ΑΤΗΚ, αφού πιστεύουν πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς όφελος του τόπου. Παράλληλα διευκρίνισαν ότι αντιλαμβάνονται τις μνημονιακές δεσμεύσεις του Κράτους και για το λόγο αυτό εισήλθαν στο διάλογο έτσι ώστε, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, να διασφαλιστούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων, της ΑΤΗΚ και του τόπου. Σύμφωνα με τις συντεχνίες ο ΠτΔ επανέλαβε την βούληση, αλλά και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πλήρη και απόλυτη διασφάλιση όλων των κατοχυρωμένων συνταγματικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και κεκτημένων των εργαζομένων στο ακέραιο, μέχρι και του τελευταίου εργαζόμενου στην ΑΤΗΚ. Συμφώνησε με την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της εισήγησης των συντεχνιών για ταυτόχρονη συζήτηση στη Βουλή όλων των νομοθετημάτων ως ενιαίο πακέτο, περιλαμβανομένων των νομοθετημάτων που θα ρυθμίζουν τα εργασιακά θέματα σε ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση. Για το λόγο αυτό έδωσε εντολές στον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει, μέσα από διάλογο με τους εργαζόμενους, στην διαμόρφωση και των υπόλοιπων νομοθετημάτων, με στόχο να συζητηθούν όλα τα νομοθετήματα από τη βουλή ως ενιαίο πακέτο, το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2015, ανεξάρτητα από το αν για πρακτικούς λόγους το Νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί Αρχής Τηλεπικοινωνιών Νόμο (το οποίο θα εγκριθεί την ερχόμενη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο) ενδέχεται να κατατεθεί ενωρίτερα στη Βουλή. Έδωσε οδηγίες όπως ο διάλογος στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή (ΜΣΕ) συνεχιστεί επί όλων των θεμάτων, με στόχο να διευκρινιστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και να εμπλουτιστεί η Κυβερνητική πρόταση με ιδέες και απόψεις που θα επιφέρουν βελτιώσεις στην πρόταση, προς το συμφέρον όλων των συμμετόχων (Κράτος, Κοινωνία, Εργαζόμενοι, τυχόν μελλοντικός Στρατηγικός Επενδυτής). Αποδέχτηκε το αίτημα των Συντεχνιών για περαιτέρω διερεύνηση, στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται στη ΜΣΕ, του ενδεχομένου να εξευρεθεί αμοιβαία επωφελής φόρμουλα, έτσι ώστε εργαζόμενοι στη σημερινή ΑΤΗΚ να μπορούν να εργάζονται στη Cyta Ltd και μετά την ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση, διατηρώντας το καθεστώς του Δημοσίου Υπαλλήλου, με κάποια μορφή μίσθωσης υπηρεσιών. Έδωσε οδηγίες στον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού να καταγράψει τις ανάγκες της Δημόσιας Υπηρεσίας σε προσωπικό, για να αποτελέσει η καταγραφή αυτή εργαλείο για συζήτηση στα πλαίσια της ΜΣΕ, έτσι ώστε να εξευρεθούν οι πρακτικοί τρόποι εφαρμογής της πρότασης για απόσπαση υπαλλήλων της ΑΤΗΚ στη Δημόσια Υπηρεσία. Η συνάντηση κύλησε σε απόλυτα θετικό κλίμα, ήταν καρποφόρα και εποικοδομητική. Οι συντεχνίες ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο για την συνάντηση και την θετική προσέγγιση του θέματος και τον ενημέρωσαν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα επιδιώξουν να έχουν σειρά συναντήσεων και επαφών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για να συντονίσουν τη δράση τους όταν τα επίμαχα νομοσχέδια θα προωθηθούν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Διευκρίνισεις και διαβεβαιώσεις ΥΠΟΙΚ Διευκρινίσεις για την πρόταση της κυβέρνησης έδωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Οπως είπε, με την πρόταση θα γίνει το πρώτο βήμα της σύστασης μια εταιρίας ιδιωτικού δικαίου, η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος. Θα ακολουθήσει μια διαδικασία διάρκειας ενός έτους, για έναρξη της αναζήτησης στρατηγικού συνεργάτη, ο οποίος θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Οι τηλεπικοινωνιακές και εμπορικές δραστηριότητες θα διεξάγονται απο τη νέα εταιρεία. Ωστόσο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα συνεχίσει να υφίσταται ο δημόσιος οργανισμός τηλεπικοινωνιων με την παρούσα μορφή. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι του δημοσίου οργανισμού θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτόν μέχρι την αφυπηρέτησή τους, εκτός και αν επιλέξουν διαφορετικά. Θα υπάρχουν, είπε, δύο επιλογές: ή να συνεχίσουν να εργαζονται στη νέα εταιρεία με άδεια άνευ απολαβών ή να αποσπαστούν σε άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/272818/diavevaioseis-oti-oudeis-tha-thymatopoiithei-sti-cyta-ikanopoiisi-syntechnion#sthash.2vj72Q2d.dpuf