Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

24ωρη απεργία καθαριστριών στο νοσοκομείο Λευκωσίας

Σε αυθόρμητη ολοήμερη αποχή από την εργασία τους, βρίσκονται από το πρωί οι καθαρίστριες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Διαμαρτύρονται για προβλήματα υποστελέχωσης προσωπικού.
Σε ένδειξη συμπαράστασης, σε στάση εργασίας κατήλθαν και οι καθαρίστριες στα νοσοκομεία Λάρνακας και Λεμεσού.
Εκτός απο τις καθαρίστριες, σε απεργία κατέρχονται οι φροντιστές και οι βοηθοί θαλάμων στο Γενικό Νσοκομείο Λευκωσίας και στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
Υποστηρίζουν ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε τις άδειες τους αλλά ούτε και να εκτελέσουν σωστά την εργασία τους. Επισημαίνουν ότι αυτό ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Εκπρόσωπος των καθαριστριών εξέφρασε, εκ μέρους των συναδέλφων της, απολογίες στους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό και κάλεσε τον υπουργό Υγείας να κάνει πράξη τις εξαγγελίες περι πρόσληψης προσωπικού.
Σύνταξη: Στέλλα Κοκκίνου
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ


Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τρείς χιλιάδες εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα στο δημόσιο

Η κυβέρνηση μετατρέπει την εργασία σε εμπόρευμα βαπτίζοντας τους εργαζόμενους ως «εργολάβους» χωρίς δικαιώματα, ούτε καν για λόγους ασθενείας και/ή για λόγους εγκυμοσύνης.
Άνεργη μητέρα η οποία είναι έγκυος το δεύτερο της παιδί υπέβαλε προσφορά για μία από τις θέσεις τις οποίες προκήρυξε το υπουργείο Υγείας και οι οποίες αφορούν πτυχιούχους χημικούς και βιολόγους για εργασία για περίοδο οκτώ μηνών. Η προσφορά της έγινε δεκτή αφού ήταν η πιο χαμηλή (848,62 ευρώ το μήνα μεικτά).
Μόνο που όπως την ενημέρωσε το υπουργείο δεν δικαιούται άδεια, ούτε για λόγους ασθένειας, ούτε καν λίγες μέρες για λόγους τοκετού. Της υπέδειξαν μάλιστα ότι εάν απουσιάσει από τη εργασία για περίοδο πέραν των δέκα εργάσιμων ημερών τότε η κυβέρνηση θα διακόψει το συμβόλαιο της, θα προσλάβει τον αμέσως επόμενο με τη χαμηλότερη προσφορά, και η ίδια θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά. Δηλαδή εάν η επόμενη πιο χαμηλή προσφορά είναι 950 ευρώ το μήνα, η κυβέρνηση θα πληρώνει μόνο τα 848,62 ευρώ και τα υπόλοιπα 101,38 ευρώ θα πρέπει να τα πληρώνει η ίδια.
Τα τελευταία δύο χρόνια – μετά την εκλογή της κυβέρνηση ΔΗΣΥ -  το δημόσιο σταμάτησε να προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό ενώ όπου υπάρχουν ανάγκες προχωρεί σε σχέδια αγοράς υπηρεσιών. Δηλαδή βγάζει τις θέσεις σε πλειστηριασμό και όποιος βάλει την πιο χαμηλή προσφορά προσλαμβάνεται. Μόνο που δεν έχει κανένα άλλο δικαίωμα.
Ακόμη οι εργαζόμενοι – «εργολάβοι» είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από τη τσέπη τους τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικό Ασφαλίσεων ενώ δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας όταν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο τους.
Η πιο πάνω πρακτική εφαρμόστηκε αρχικά με τους εκπαιδευτικούς και τη μαζική αντικατάσταση των εργαζομένων στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα. 
Σήμερα υπάρχουν στο δημόσιο περισσότεροι από τρεις χιλιάδες τέτοιοι εργαζόμενοι, οι πλείστοι νέοι επιστήμονες με μισθό κάτω από το όριο της φτώχειας.
Καλύπτουν μόνιμες ανάγκες
Όπως προκύπτει από έρευνα της Χαραυγής η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων δεν καλύπτει εποχικές αλλά μόνιμες ανάγκες του δημοσίου   
Οι θέσεις στο υπουργείο Υγείας είχαν προκηρυχθεί και πέρσι. Μάλιστα πέρσι ήταν για εργασία εφτά μήνες ενώ φέτος είναι για οκτώ μήνες. 
Το ίδιο ισχύει για τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους με αγορά υπηρεσιών
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
http://dialogos.com.cy/blog/tris-chiliades-ergazomeni-choris-dikeomata-sto-dimosio/#.VNicS7gT1MQ.facebook