Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Έντονο παρασκήνιο για τις τροπολογίες των αποκρατικοποιήσεων

Μεταξύ κυβέρνησης, κομμάτων, συντεχνιών
Έντονο παρασκήνιο για τις τροπολογίες των αποκρατικοποιήσεων
/Templates/00001/data/ΘΕΜΑΤΑ/vouli3.jpg26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα : 17.00
www.nomisma.com.cy


Εντατικές διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες με στόχο να κατατεθούν νέες τροπολογίες επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, που να ικανοποιούν τα αιτήματα των συντεχνιών στους ημικρατικούς οργανισμούς για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Στην κρίση παρενέβη και ο ΓΓ της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως, ζητώντας την παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των εργασζομένων.
Το πρωί ο κ. Μωυσέως με τους γενικούς γραμματείς της ΟΗΟ-ΣΕΚ και της συντεχνίας της CYTA-ΕΠΟΕΤ, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, στον οποίο και επεδωσαν γραπτές εισηγήσεις.
Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη επιδώσει στη ΣΕΚ επιστολή με τροπολογίες, τις οποίες εισηγείται το ΔΗΚΟ, που φαίνεται να ικανοποιούν τη συντεχνία.
Την πρόθεση του ΔΗΚΟ να καταθέσει ειδική τροπολογία, που θα αφορά το καθεστώς των υποαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών ανακοίνωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε συνάντηση.
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης συντονίζουν τις ενέργειές τους με στόχο να αποτραπεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, κατά την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
Σε σύσκεψη των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγων και Συμμαχίας Πολιτών, αποφασίστηκε η στήριξη του σχεδίου απόφασης του ΑΚΕΛ, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί με την Τρόικα τις αποκρατικοποιήσεις.
Αποφασίστηκε επίσης η στήριξη του σχεδίου ψηφίσματος της ΕΔΕΚ, για αναστολή της ψηφοφορίας έως ότου διασφαλιστούν τα θέματα εθνικής ασφάλειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέραν των 15 συντεχνιών.

...................
Λευκωσία: Η μάχη των μαχών μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναμένεται να δοθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την εξέταση του πολύκροτου νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων Οργανισμών. Οργιώδες ήταν το τελευταίο διήμερο το παρασκήνιο μεταξύ Κυβέρνησης, ΔΗΚΟ, ΣΕΚ και κλαδικών συντεχνιών της Cyta, σε μια ύστατη προσπάθεια να διαμορφωθούν τέτοιες τροπολογίες υπέρ της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα διασκεδάζουν τις ανησυχίες τους. Η ΣΕΚ ήταν πρωταγωνιστής καθώς βρισκόταν σε επικοινωνία με το Προεδρικό και το Υπουργείο Οικονομικών, για να δώσει το τελικό κείμενο των διεκδικήσεών της στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, προκειμένου να πάρει τη μορφή της τροπολογίας. Εκ πρώτης οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ δημιουργούν σειρά ερωτηματικών καθώς μια ουσιαστική τροπολογία δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που στάληκε χθες στην Τρόικα, πλην όμως, αποτυπώνεται σε αυτό που έχουν στα χέρια τους οι συντεχνιακοί. Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει εσαεί τη διασφάλιση των δικαιωμάτων δημοσίου υπαλλήλου στους ημικρατικούς ώς τη συνταξιοδότησή τους, ακόμη και αν στο μεταξύ η θέση καταργηθεί. Τροπολογία που ενδέχεται να πυροδοτήσει σήμερα αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Πάντως, χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωνε ότι «οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ που αφορούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνυπογράφουν και θα ψηφισθούν και από τον ΔΗΣΥ». Πιο συγκρατημένη παρουσιάζεται η Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Οικονομικών να μην τις απορρίπτει, αλλά να δηλώνει προβληματισμό επί κάποιων. Όσον αφορά στην προσέγγιση των δανειστών μας, πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από μέρους της Τρόικας δεν εγείρεται κάποιο ζήτημα (αφού δεν περιλαμβάνεται η προαναφερθείσα τροπολογία στο κείμενο που της στάληκε από το Υπ. Οικονομικών), ενώ σήμερα αναμένεται η τοποθέτηση του ΔΝΤ. Σύσκεψη το πρωί των αρχηγών κομμάτων Θέματα διαδικαστικά αλλά και ουσίας τιθενται το πρωί σε σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ τα κόμματα θα καθορίσουν τη στρατηγική τους σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων πριν από την κρίσιμη συνεδρία της Ολομέλειας. Συνάντηση Νικόλα με υπαλλήλους της ΑΗΚ Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπία υπαλλήλων της ΑΗΚ, που είναι μέλη του ΔΗΚΟ. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, Αλέκος Τρυφωνίδης, η πεποίθηση όλων είναι ότι η ιδιοτικοποιήσεις θα φέρουν κακό στον τόπο. Σε ότι αφορά την τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα από το ΔΗΚΟ, είπε ότι θέση της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ είναι πως με αυτή διασφαλίζονται πλήρως η μονιμότητα και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στου ημικρατικούς οργανισμούς Γράφουν: Αντωνία Λαμπράκη, philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/187510/tropologia-orologiaki-vomva-gia-tis-idiotikopoiiseis#sthash.2JIKiDec.AF0Yzkfm.dpuf

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

κοινωνική κινητοποίηση στις 27 Φεβρουαρίου,Πέμπτη,ώρα 17:00 στην Βουλή

Διακήρυξη Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων
ενόψει της νέας κοινωνικής κινητοποίησης στις 27 Φεβρουαρίου,Πέμπτη,ώρα 17:00,στην Βουλή για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων
Οι οργανώσεις οι οποίες έχουν συνδιοργανώσει τις δυο πρόσφατες μεγάλες κοινωνικές κινητοποιήσεις κάτω από το σύνθημα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» έχουν αποφασίσει την συνδιοργάνωση ακόμα μιας μεγάλης κινητοποίησης με αντικείμενο αυτή την φορά, τον αγώνα για την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στους τρεις κερδοφόρους στρατηγικής σημασίας Οργανισμούς κοινής ωφέλειας – τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρισμός και λιμάνια – επιβάλλονται μονομερώς και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα.
Με ένα ακραίο και εξοργιστικό αυταρχισμό από πλευράς Τρόικας, κυβέρνησης και δανειστών της ΚΔ, μπαίνει και πάλι η Βουλή και η κοινωνία μπροστά στον εκβιασμό, ή δέχεστε το ξεπούλημα ή δεν εκταμιεύεται η επόμενη δόση.
Απορρίπτουμε την εκποίηση δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες που όχι μόνο δεν υπηρετούν το κοινωνικό αίτημα για πραγματικό εκσυγχρονισμό των Ημικρατικών Οργανισμών, αλλά οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση που θυμίζει ξεπούλημα, με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο και τον κύπριο καταναλωτή.
Η παράδοση αυτών των οργανισμών στο ιδιωτικό κεφάλαιο – κατά πάσα πιθανότητα ξένο – όχι μόνο δεν θα εξασφαλίσει φτηνότερες τιμές ή καλύτερες υπηρεσίες, αλλά το αντίθετο. Θα μετατρέψει τα αγαθά δημόσιας ωφέλειας σε πεδίο κερδοσκοπίας και μονοπωλιακής εκμετάλλευσης με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και τους πολίτες. Ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο ακόμα και θέματα που αφορούν την κρατική ασφάλεια.
Ως Οργανώσεις και φορείς που εκφράζουμε ευρύτερα την κοινωνία, καλούμε τους πολίτες να λάβουν μαζικά μέρος σε αυτή τη νέα κοινωνική κινητοποίηση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου ώρα 5 μ.μ. έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
- Για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο και να απαιτήσουμε την απόρριψη του.
- Για να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι ο Κύπριος έχει αξιοπρέπεια και δικαιούται σεβασμού
- Για να διεκδικήσουμε αλλαγή πορείας που να οδηγεί σε πρόοδο και ανάκαμψη, έξω από τις λογικές της σκληρής λιτότητα, της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους και της αναπαραγωγής των αδιεξόδων.
Οι οργανώσεις:
ΠΕΟ – ΔΕΟΚ – ΠΟΕΔ – ΠΟΑΣ – ΠΟΦΕΝ – ΠΟΒΕΚ – ΕΚΥΣΥ – ΠΟΠΟ – Κίνημα κατά των Ιδιωτικοποιήσεων – Κίνηση Πολιτισμού – Κίνημα κατά Εκποιήσεων – ΕΚΑ – Νέα Αγροτική Κίνηση – Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης – ΠΣΕΜ – ΣΥΤΕΠΑΚ – Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και ποιότητας Ζωής.
—————–
Σε 24ώρη απεργία κατεβαίνουν αύριο οι εργαζόμενοι στα λιμάνια εναντίων της ιδιωτικοποίησης της αρχής λιμένων.
Η απόφαση για 24ωρη απεργία λήφθηκε το πρωί σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε όπως όλοι οι εργαζόμενοι με τις συντεχνίες τους, συμμετάσχουν αύριο στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΑΗΚ και της ΑΤΗΚ, έξω από τη Βουλή.
Ολοήμερη αποχή: Και οι μαθητές έξω από τη Βουλή
/Templates/00001/data/Press-Room/20140226_mathiteskomistraa.jpg26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 16:00
www.nomisma.com.cy


Με ανακοίνωση της η Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών καλεί τους μαθητές μέσης εκπαίδευσης να εκφράσουν, στο πλαίσιο ολοήμερης αποχής από τα μαθήματα τους,  την διαμαρτυρία τους για την επιβολή των κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία αύριο στις 17:00 έξω από τη Βουλή.
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (ΠΣΟΣΓΚΔΣΜΕ ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Συνδέσμων Γονέων Τεχνικών Σχολών (ΠΣΕΣΓΤΣ) στηρίζουν και ενώνουν της φωνή τους με τους οργανωμένους μαθητές της ΠΣΕΜ και συμμετέχουν στην αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Καλούν, επίσης, τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να μην παρουσιαστούν καθόλου αύριο στα σχολεία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της επιβολής κομίστρων στους μαθητές.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ:
Το θέμα των κομίστρων ταλανίζει τον μαθητόκοσμο από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς. Μετά από διαβουλεύσεις, συναντήσεις, μαζικές κινητοποιήσεις, μονόωρη αποχή, κινητοποίηση των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων, καταφέραμε να ανασταλεί το μέτρο δύο φορές και τελικά να εφαρμοστεί τον περασμένο μήνα με εξαιρέσεις κάποιων μαθητών από το κόμιστρο, ενώ αρχικά μας λέγανε πως δεν ήταν εφικτό να εξαιρεθεί κανένας. Όλους αυτούς τους μήνες, όσες φορές κι αν το ζητήσαμε, δεν έγινε κοινωνικός διάλογος και ούτε ζητήθηκε επίσημα η άποψη του μαθητικού κινήματος για τη λύση του προβλήματος.
Στη συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών της Βουλής στις 16 του Γενάρη 2014, ένα ολόκληρο μήνα πριν, ο Υπουργός Συγκοινωνιών δεσμεύτηκε προς όλους, Βουλευτές, μαθητές, γονείς κλπ. πως θα ετοιμάσει νέα πρόταση με την οποία θα εξαιρούνταν κι άλλοι μαθητές από το κόμιστρο. Εμείς, σε μια προσπάθεια να δείξουμε συναίνεση, κάναμε βήμα πίσω από τη θέση μας και είπαμε αντί να μείνουν δωρεάν όλα τα λεωφορεία, να μείνουν δωρεάν οι σχολικές διαδρομές, αφού το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν παζαρεύεται. Ενώ είχε οριστεί συνεδρία της Επιτροπής Συγκοινωνιών στις 30 του Γενάρη αναβλήθηκε με το πρόσχημα ότι δεν ήταν έτοιμη η νέα πρόταση της κυβέρνησης. Τελικά, καλεστήκαμε επίσημα να πάμε σε συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής, την Πέμπτη 13 του Φλεβάρη που τελικά ακυρώθηκε! Ακυρώθηκε και πάρθηκε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση της μηνιαίας κάρτας σε 10 ευρώ το μήνα! Χωρίς κανένα διάλογο, αγνοώντας Βουλευτές, γονείς, μαθητές κλπ. μας ανακοίνωσαν αυταρχικά τη νέα τους απόφαση. Οι μαθητές δεν είναι κορόιδα κύριοι αρμόδιοι!
Η νέα μονομερής – αυθαίρετη απόφαση της Κυβέρνησης δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους, αφού δεν συμπεριλαμβάνει στόχευση, κάτι που για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο. Τα 10 ευρώ το μήνα, έρχονται να προστεθούν στα εκατοντάδες ευρώ που δίνουμε για απολυτήριο, παγκύπριες εξετάσεις, τετράδια, βοηθήματα, γραφική ύλη, ομίλους, σχολικούς διαγωνισμούς, αθλητικούς αγώνες, στολές και άλλα πολλά.
Γι αυτό, ως Οργανωμένοι Μαθητές θεωρούμε ότι υπάρχουν κατηγορίες μαθητών που θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν από οποιαδήποτε υποχρέωση καταβολής κομίστρων (π.χ. Άποροι, παιδιά ανέργων, μαθητές Τεχνικών Σχολών και περιφερειακών λυκείων).
Δεν μας αφήνετε άλλο περιθώριο, από το να αντιδράσουμε ακόμα πιο δυναμικά! Καλούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών της Κύπρου, να μην πάνε καθόλου σχολείο αύριο Πέμπτη 27 του Φλεβάρη! Να κάνουμε ολοήμερη αποχή από τα μαθήματα, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα εισακουστούμε! Εσείς μας αναγκάζετε να κλείσουμε τα σχολεία μας! Εσείς μας στερείτε τη μόρφωση μας! Το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν παζαρεύεται! Καλούμε τους Γονείς και τους Καθηγητές μας, να στηρίξουν τον αγώνα μας.
ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Υπενθυμίζουμε ότι: Όλοι οι μαθητές έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ εκεί και όπου διοργανώνονται. Αυτό διασφαλίζεται από τον κανονισμό 13, παράγραφος 11: «δεν σημειώνονται απουσίες σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ». Η ολοήμερη αποχή είναι εκδήλωση της ΠΣΕΜ και ως τέτοια πρέπει να αντικριστεί.

Κινητοποίηση εργαζομένων ΑΤΗΚ και κυβέρνηση ενάντια στις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών

Πορεία των εργαζομένων στη CYTA προς το Προεδρικό
/Templates/00001/data/Press-Room/img1.jpg
26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 14:15
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στη Cyta διαδήλωσαν το πρωί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ζητώντας κατοχύρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, μέσα από το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από τα κεντρικά γραφεία του ημικρατικού οργανισμού στη Λευκωσία και έφτασαν στην πύλη εξόδου του Προεδρικού γύρω στις 10, φωνάζοντας «κάτω τα χέρια από τη Cyta» και «η Cyta ανήκει στο λαό».
Νωρίτερα στα κεντρικά γραφεία της Cyta συνέλεξαν τρόφιμα, τα οποία θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό για να βοηθηθούν οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Σε φυλλάδιο που διένειμαν στον κόσμο οι εργαζόμενοι, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι πρώτιστος στόχος του αγώνα τους είναι η διαφύλαξη του ιερού δικαιώματος της εργασίας και η προστασία των συμφερόντων του λαού, στον οποίο ανήκει η Cyta.
Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ψήφισε Αλί Μπαμπά, έχει σαράντα κλέφτες» και «Απαιτούμε διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των συντάξεων μας».
Στην εσωτερική πλευρά του περιφραγμένου χώρου του Προεδρικού είχαν παραταχθεί δυνάμεις της ΜΜΑΔ και του ΕΑΟ.
Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές εκ μέρους της ΕΠΟΕΤ ΑΤΗΚ ο Ιωάννης Ευαγόρου ανέφερε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν θα σταματήσει εάν δεν διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.
«Θέλουμε να εγγυηθούν τα δικαιώματά μας, τίποτε περισσότερο», τόνισε.
«Οι νομικοί μας σύμβουλοι μέχρι αυτή τη στιγμή μας λένε ότι δεν διασφαλιζόμαστε με όσα μας έχουν δώσει» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι τις τελευταίες ώρες, μετά και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς του ΔΗΚΟ κι άλλων κομμάτων, αλλά κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μέχρι αύριο θετική κατάληξη.
Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά και ειρηνικά το παρών τους έξω από τη Βουλή την Πέμπτη, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
Εργαζόμενος στην ΑΗΚ, ο οποίος παρευρέθηκε στη διαμαρτυρία, λαμβάνοντας το λόγο μίλησε για αθέτηση υποσχέσεων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για προσπάθειες «ξεπουλήματος» - όπως είπε - των ημικρατικών οργανισμών.
Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε γύρω στις 10.45.

οι απεργίες στα λιμάνια πλήττουν τους εμπόρους και τις εξαγωγές
/Templates/00001/data/Press-Room/limani-proionta.jpg26 Φεβρουαρίου 2014, ώρα : 17.30
www.nomisma.com.cy


Την αξιοπιστία της Κύπρου ως διακομιστικό αλλά και εξαγωγικό κέντρο πλήττουν με τα απεργιακά μέτρα τους οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί διακομιστικός σταθμός, κυρίως σε μια περίοδο αναταραχών στη γύρω περιοχή, πλήττεται όταν τα λιμάνια της Κύπρου δεν λειτουργούν επαρκώς.
Παράλληλα, αρνητικό αντίκτυπο έχουν τα απεργιακά μέτρα και όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Οι κυπριακές εξαγωγές που ήδη είναι περιορισμένες επηρεάζονται αφού οι έμποροι χάνουν την αξιοπιστία τους έναντι των πελατών τους.
Την ίδια ώρα υποφέρουν από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και όσοι επιχειρηματίες προσπαθούν να εισαγάγουν προϊόντα. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα απεργιακά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής γενικότερα και από το προσωπικό ΑΗΚ και Cyta έχουν κοστίσει εκατομμύρια στην κυπριακή οικονομία.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

σχέδιο νόμου για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου

Στα χέρια των κομμάτων

Δείτε τη φόρμουλα του ΥΠΟΙΚ για τις αποκρατικοποιήσεις

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/187014/deite-ti-formoula-tou-ypoik-gia-tis-apokratikopoiiseis#sthash.ksqMQY64.dpuf



Λευκωσία: Eνιαίο κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει εισηγήσεις που έχουν προταθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις. Το νομοσχέδιο περιέχει πρόνοιες για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, εγκαθιδρύει τα αρμόδια για το σκοπό αυτό όργανα και ρυθμίζει συναφή θέματα.

Δείτε εδώ το κείμενο (με χρώμα οι αλλαγές)
Το κείμενο δόθηκε στα κόμματα τη Δευτέρα το απόγευμα.
Με ζητούμενο την συναίνεση επί του νομοσχεδίου, η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση σε συνεδρία της την Τρίτη, στις 10.00.
Στόχος να οδηγηθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.
Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να μπει σε μια εις βάθος ανάλυση της γνωμάτευσης της νομικής υπηρεσίας για τη συνταγματικότητα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.
Ανέφερε ότι κατατέθηκαν οι απόψεις από εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον χώρο της Βουλής, λόγω της διαμαρτυρίας υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών.
Όπως είπε, θα γίνει προσπάθεια να είναι παρών ο Γενικός Εισαγγελέας στην αυριανή συνεδρία της Βουλής, κατά τη συνέχιση της συζήτησης επί των νομικών ζητημάτων που εγείρονται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και τις τροπολογίες που έχουν καταθέσεις κοινοβουλευτικές ομάδες.
«Θεωρώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι σήμερα ο ΥΠΟΙΚ έχει δηλώσεις ότι πολλές από τις εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί κατά την προηγούμενη συνεδρία, έχουν αφομοιωθεί σε ένα νέο κείμενο και υιοθετηθεί από την εκτελεστική εξουσία και αυτό το νέο κείμενο θα δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες, έτσι ώστε να το έχουμε στο χέρια μας, να το μελετήσουμε και να συνεχίσουμε τη συζήτηση αύριο», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν όλες οι πτυχές των τροπολογιών, των εισηγήσεων και των διάφορων γνωματεύσεων και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια κατάληξης σε μια πρόταση που να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Είπε επίσης ότι ο στόχος είναι να πάει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα αξιολογηθεί η συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση ενίσχυσε τις ανησυχίες του.
«Τα αναπάντητα ερωτήματα», είπε, «που υπάρχουν σε νομικό και πολιτικό επίπεδο είναι πάρα πολλά και η προχειρότητα με την οποία επιδιώκει άρον-άρον η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη συμφωνία που συνομολόγησε με την Τρόικα, βάζει τη χώρα μας σε πολλές περιπέτειες».
Ανέφερε ότι είναι μία πτυχή του όλου θέματος οι εργαζόμενοι, με το ξεπούλημα της περιουσίας του πολίτη σε χαμηλή τιμή να αποτελεί τη δεύτερη και την εξυπηρέτηση της ημικατεχόμενης Κύπρου να αποτελεί την τρίτη πτυχή.
Η πολιτική της ιδιωτικοποίησης πρόσθεσε, δεν συμφέρει ούτε στους εργαζόμενους με την αβεβαιότητα που τους δημιουργεί με όποιες ερμηνείες υπάρχουν για τη μονιμότητά τους, ούτε στους καταναλωτές με τη δημιουργία ολιγοπωλίου που θέτει υπό αμφισβήτηση και την ποιότητα του προϊόντος αλλά και την τιμή στην οποία θα αγοράζει ο καταναλωτής, αλλά ούτε και τον φορολογούμενο που θα χάσει σε τιμή ξεπουλήματος τον πλούτο που έχει μαζέψει αυτά τα χρόνια.
Το ΑΚΕΛ είπε κατάθεσε σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί την Πέμπτη στο οποίο αντιπροτείνεται «σε αυτή τη βεβιασμένη και καθόλου σώφρονα πολιτική», η επαναδιαπραγμάτευση από την εκτελεστική εξουσία με τους δανειστές της Κύπρου για να βρεθούν πιο σωστές λύσεις.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες όσον αφορά την αντισυνταγματικότητα κάποιων προνοιών του νομοσχεδίου τόσο όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η ΕΔΕΚ εκφράζει τη συνολική διαφωνία της με την στόχευση που προκύπτει μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Πρόκειται είπε για το πρώτο βήμα για την υλοποίηση μιας συγκεκριμένης, προειλημμένης συναπόφασης Κυβέρνησης – Τρόικας με τρόπο εκβιαστικό γιατί τίθεται ως προϋπόθεση  για την καταβολή της επόμενης δόσης.
Ανέφερε επίσης ότι οι τρεις ημικρατικοί οργανισμοί έχουν λειτουργίες και υποδομές που έχουν άμεση σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η Κυβέρνηση, είπε, δεν ασχολήθηκε σχεδόν καθόλου με το θέμα αυτό. Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται να συγκαλούνται συσκέψεις τις τελευταίες μέρες στα Υπουργεία για το θέμα αυτό, ύστερα από την λήψη της πολιτικής απόφασης από την Κυβέρνησης.
«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ανεύθυνο», είπε.  Αυτά, ανέφερε, είναι θέματα ύψιστης ασφάλειας και επιβίωσης σε μια χώρα υπό κατοχή και δεν υπάρχει το ελάχιστο περιθώριο αυτά τα θέματα να υποβαθμίζονται. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να αποταθεί στους δανειστές και να ζητήσει εύλογο χρόνο για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για να διασφαλιστούν τα θέματα αυτά.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα  βάλλεται από δεκάδες γνωματεύσεις νομικών.
«Είναι ξεκάθαρο ότι για να αποξενωθεί το κράτος και η δημόσια του περιουσία που είναι οι τρεις συγκεκριμένοι οργανισμοί πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συνταγματική τροποποίηση, αυτό εμμέσως πλην σαφώς, το παραδέχεται και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», είπε.
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια, που γίνεται είναι να περάσει από την πίσω πόρτα μία διαδικασία που στην ουσία της είναι αντισυνταγματική και απαράδεκτη .
Είπε επίσης ότι ο Υπουργός δεν αποδέχεται τις τροπολογίες των Οικολόγων και προσπαθεί να εξαγοράσει τους εργαζομένους διασφαλίζοντάς τους τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα
Αυτό μπορεί, όπως δήλωσε ο βουλευτής των Οικολόγων να  ικανοποιεί τους εργαζόμενους, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μία εξαγορά για να αποδεχθούν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.
Εισήγησή των Οικολόγων είπε, είναι η διαχείριση των ημικρατικών οργανισμών με το εργαλείο της ιδιωτικοποίησης αν και εφόσον χρειαστεί.


Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/187014/deite-ti-formoula-tou-ypoik-gia-tis-apokratikopoiiseis#sthash.ksqMQY64.dpuf

Σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών, καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ)

astra

Σε συμπαράταξη με τους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών, καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ).
Σε ανακοίνωσή της η συντεχνία αναφέρει ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς εργατικής αναταραχής στον τόπο μας, με αφορμή το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, το οποίο ετοιμάζεται να επιτελεστεί».
Οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού, προσθέτει, «έχουν επανειλημμένα καταθέσει στοιχεία για τους λόγους της υψηλής τιμής του ρεύματος στην Κύπρο».
Συνεχίζει αναφέροντας ότι «όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ το αναφέρει, εσκεμμένα αποφεύγει να αναφερθεί και στους λόγους, επειδή φυσικά η ακρίβεια του ρεύματος καμία σχέση δεν έχει με το εργατικό κόστος».
Αποφεύγει, σύμφωνα με την ΠΟΑΣ, «να αναφερθεί στο υψηλό κόστος καυσίμου για το οποίο ευθύνεται αποκλειστικά η πολιτεία με τις παρεμβάσεις της».
«Το κύριο όμως που επιμελώς αποφεύγει να αναφέρει, είναι ότι αναπόφευκτα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθεί δραματικά όταν εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια για κατακερματισμό της ΑΗΚ και ιδιωτικοποίησης των κομματιών της», προσθέτει.
Το θέμα, συμπληρώνει, «δεν είναι αν ένας οργανισμός είναι δημόσιος, αλλά στο κατά πόσο διοικείται και λειτουργεί σωστά ή όχι, χωρίς παρεμβάσεις».
Εκφράζει τη θέση ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θα είναι μπροστάρηδες στην προσπάθεια για εξυγίανση και εξορθολογισμό των οργανισμών τους, όπως ήταν σε όλα όσα έχουν συντελεστεί τους τελευταίους μήνες σε αυτούς». Οι προϋπολογισμοί των τελευταίων δύο χρόνων μιλούν από μόνοι τους, προσθέτει.
Η ΠΟΑΣ, καλεί «όλους τους εργαζομένους, όλον τον κυπριακό λαό να συμπαραταχθεί στον αγώνα που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού, αλλά και στους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς».
«Φτάνει πια το ξεπούλημα της πατρίδας και της κρατικής περιουσίας. Φτάνει πια να πληρώνει ο λαός και οι εργαζόμενοι τα τραγικά λάθη, την καταλήστευση των Τραπεζών και τα συμφέροντα των λίγων προνομιούχων αυτού του τόπου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η συντεχνία. 


επιστολή επιχειρηματιών για ζώνες-συντελεστές

Παραχώρηση κινήτρων στη Δήλωση Πολιτικής

Αποκαλύπτουμε την επιστολή επιχειρηματιών για ζώνες-συντελεστές

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/186886/apokalyptoume-tin-epistoli-epicheirimation-gia-zones-syntelestes#sthash.rIlw2n08.dpuf

Λευκωσία: Με προφανή τρόπο να λειτουργήσουν ως κίνητρα περιελήφθησαν στη «Δήλωση Πολιτικής» που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, πρόνοιες για διάφορους τύπους ανάπτυξης, όπως προκύπτει και από επιστολή την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο «Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων», στις 25 Οκτωβρίου 2013.
 
Οι απαιτήσεις του Συνδέσμου προφανώς κρίθηκαν «διαλυτικές» για την πολεοδομική πολιτική που ίσχυε, γι' αυτό οι συντελεστές που αιτείτο ο Σύνδεσμος αντί μέχρι 40% μειώθηκαν μέχρι ποσοστό 30%. Πάντως, ορισμένες απαιτήσεις του Συνδέσμου περιελήφθησαν σχεδόν αυτούσιες.

Με την επιστολή του ο Σύνδεσμος ζήτησε ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:
 
-Παροχή πολεοδομικών κινήτρων για προώθηση και υλοποίηση των μεγάλων έργων που εμπίπτουν εντός και εκτός των ορίων ανάπτυξης της Δήλωσης Πολιτικής.
 
-Να ενταχθεί και στη Δήλωση Πολιτικής το κεφάλαιο των εξειδικευμένων αναπτύξεων των τοπικών σχεδίων, όπως επίσης και το κεφάλαιο των ενοποιημένων μεγάλων και σύνθετων αναπτύξεων κατ' αναλογία προς τις πρόνοιες των τοπικών σχεδίων.
 
-Αύξηση συντελεστή δόμησης για έργα, όπως είναι οι εξειδικευμένες αναπτύξεις ή και άλλα μεγάλα έργα εντός ή και εκτός των ορίων ανάπτυξης της Δήλωσης Πολιτικής.
 
-Απαιτείται ο περαιτέρω εμπλουτισμός των κατηγοριών χρήσεων και στρατηγικών χρήσεων στην κατηγορία των ενοποιημένων μεγάλων και σύνθετων αναπτύξεων ως ακολούθως:
 
-Στον στρατηγικό τομέα των ανώτατων εκπαιδευτηρίων να συμπεριληφθούν και κατώτεροι κύκλοι εκπαίδευσης, όπως τα οργανωμένα σε μια ενότητα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, τα οποία καλύπτουν κατά τρόπο συνεχόμενο την προδημοτική την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, να συνυπάρχουν σε αυτή τη στρατηγική ενότητα τα κολέγια ως ανεξάρτητη ενότητα αλλά και ως ανεξάρτητη ενότητα σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να λειτουργούν και διάφοροι τύποι εξειδικευμένων σχολών κολεγιακού επιπέδου, όπως ξενοδοχειακών επαγγελμάτων, νοσηλευτών, υγείας, αθλητισμού κ.λπ. Θα υπάρχει έτσι μεγαλύτερη ευελιξία επιλογής από τον επενδυτή, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική χρήση.

-Στον στρατηγικό τομέα των νοσοκομείων να συμπεριληφθούν τα κέντρα υγείας και ευεξίας, ιατρικά κέντρα για εξειδικευμένες κλινικές με διαγνωστικά κέντρα ή και ειδικά κέντρα για εξειδικευμένες θεραπείες ασθενών (καρδιολογικό κέντρο, κέντρο θεραπείας καρκίνου μαστού ή προστάτη κ.λπ.) ή ακόμη σαν αναγκαιότητα εξειδικευμένες στέγες ηλικιωμένων.

-Λαμβάνοντας υπόψιν τη δυνατότητα διάθεσης μεγάλων εκτάσεων γης και υγιούς φυσικού περιβάλλοντος, οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να θεωρηθούν ως στρατηγική χρήση και να ενταχθούν αρμονικά και όχι με τις υπόλοιπες στρατηγικές χρήσεις (εκπαίδευση ή ιατρικό κέντρο). Για τον τομέα αυτό έχει ήδη επιδειχθεί ενδιαφέρον από επενδυτές προερχόμενους από τη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.

-Στον στρατηγικό τομέα των κέντρων έρευνας και ανάπτυξης και υψηλής τεχνολογίας να επεκταθούν με τη μορφή τεχνολογικών πάρκων όπως επίσης και πάρκα για υποδομή logistics. Ειδικά η τελευταία υποδομή εάν ενταχθεί σε τέτοια πολιτική ως στρατηγική χρήση, θεωρώντας την Κύπρο σαν ανατολική πύλη της Ευρώπης, σίγουρα θα συμβάλει στην προώθηση της Κύπρου ως κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου.

-Οι μεγάλες εξειδικευμένες αναπτύξεις και οι ενοποιημένες σύνθετες αναπτύξεις να μπορούν να χωροθετούνται εκτός ορίων ανάπτυξης και πέραν των γεωργικών ζωνών και σε μεικτές τουριστικές περιοχές σε καθορισμένες περιοχές παραθεριστικής κατοικίας ή και περιοχές εφαπτόμενες σε λειτουργική σύνδεση μαζί τους, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα αδρανούσας γης.

-Με βάση την υφιστάμενη πολιτική, στην ύπαιθρο επιτρέπονται τα τουριστικά καταλύματα με τη μορφή ολοκληρωμένων ενιαίων συγκροτημάτων εξειδικευμένου τουρισμού, σε συσχετισμό με κέντρα υγείας και ευεξίας. Παράλληλα, η πολιτική του ΚΟΤ για επίτευξη υψηλής ποιότητας τουριστικών θερέτρων συνδυαζόμενα με θεματικό τουρισμό (ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός…) και με πλήρη εμπλουτιστική υποδομή, προδιαγράφει τον τομέα αυτόν ως ένα σημαντικό στρατηγικής σημασίας τουριστικό προϊόν, για το οποίο υπάρχει διεθνώς σημαντική ζήτηση. Προτείνεται όπως ο τομέας αυτός, ως περιγράφεται πιο πάνω, να καταστεί ως μια κατηγορία εξειδικευμένης ανάπτυξης αλλά και παράλληλα και ως κατηγορία στρατηγικής σημασίας στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για ενοποιημένη, μεγάλη και σύνθετη ανάπτυξη.


-Ως κίνητρο για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και για τον εμπλουτισμό της σύνθετης ανάπτυξης με συμπληρωματικές χρήσεις (ιατρικό κέντρο, νηπιαγωγείο κ.α.) ο συντελεστής δόμησης να είναι τουλάχιστον 40% του συνόλου. Επίσης το σχέδιο να καθορίζει ένα κατώτατο όριο εμβαδού για τα γήπεδα που θα συμμετέχουν στην ανάπτυξη. Γενικά να μπορεί να υιοθετηθεί πολιτική συνύπαρξης όλων των χρήσεων μέσα στο πλαίσιο μιας ενιαίας ανάπτυξης, έτσι ώστε η σύνθετη ανάπτυξη να εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον της υπαίθρου χωρίς να το αστικοποιεί. Ο συντελεστής δόμησης να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% σε σύγκριση με τον συντελεστή δόμησης που ισχύει στις αστικές περιοχές και που είναι 60% ή και περισσότερο. Οι όροφοι μπορούν να κυμαίνονται αναλόγως της μορφολογίας του εδάφους από 3 έως 5.
Γράφει: Βάσος Βασιλείου

Απεργιακή καταιγίδα από Cyta και ΑΗΚ


24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 16:30
www.nomisma.com.cy

Η παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων έξω από τη Βουλή την ώρα που στην Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχιζόταν η νομοτεχνική μελέτη του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο οι συντεχνίες θα προσπαθήσουν να βάλουν όπως πιστεύουν φρένο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών.
Οι αντιδράσεις με προπηλακισμούς βουλευτών δημοσιογράφων και άλλων δημιούργησε μια εκρηκτική κατάσταση εντός και εκτός του κτηρίου της Βουλής, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες έως και την κορύφωση που θα είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Οι συντεχνίες σε Cyta και ΑΗΚ προχωρούν ακάθεκτες με την ανανέωση μέρα παρά μέρα των απεργιακών μέτρων.
Στην ΑΗΚ μετά την τρίωρη στάση εργασίας και το ολοήμερο λουκέτο στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών της τα απεργιακά μέτρα συνεχίζονται και την Τρίτη.
Ήδη όπως έχει αποφασισθεί από τις συντεχνίες στον οργανισμό από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 4.00 το απόγευμα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα κινηθεί στο όρια της μέσης ημερήσιας ζήτησης την περίοδο αυτή.
Στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού θα λειτουργήσουν δυο μονάδες, ενώ στη Δεκέλεια τρεις μονάδες κάτι που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα περιορισμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος της Τρίτη.
Οι συντεχνίες της ΑΗΚ που βρίσκονται υπό καθεστώς απεργιακών μέτρων θα εκτιμούν σε ημερήσια βάση την όλη κατάσταση και αναλόγως  θα λαμβάνουν αποφάσεις για το εύρος των απεργιακών μέτρων της επομένης.
Κλίμα αναβρασμού επικρατεί και στη Cyta οι εργαζόμενοι της οποίας αυθόρμητα κατήλθαν το πρωί σε μονόωρη στάση εργασίας.
Αυτή την ώρα οι συντεχνίες σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους.
Τα μέλη των συντεχνιών αναμένεται σε λίγο να ανάψουν το πράσινο φως στις ηγεσίες για απεργιακά μέτρα διάρκειας τριών ημερών.

Σκληρή γλώσσα κυβέρνησης
Πρόεδρος : Έρευνα για τα επεισόδια έξω από τη Βουλή
/Templates/00001/data/ΘΕΜΑΤΑ/anastasiadeskali.jpg
24 Φεβρουαρίου 2014, ώρα : 16.00
Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα σημερινή επεισόδια έξω από τη Βουλή και προχωρεί σε έρευνα. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα επεισόδια που προκλήθηκαν έξω από τη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη.Η Κυβέρνηση σέβεται και υπερασπίζεται τη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών και των οργανωμένων συνόλων στη διαμαρτυρία, αλλά δεν θα ανεχθεί τάσεις κατάργησης του κράτους, υπονόμευσης των θεσμών και δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας.
Οι βανδαλισμοί μέσα και έξω από τη Βουλή και οι προπηλακισμοί των μελών της δεν μπορεί και δεν θα γίνουν ανεκτοί, διαμηνύει η κυβέρνηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για τις αδυναμίες και την ανεπάρκεια που έχει επιδείξει η Αστυνομία στην τήρηση της δημόσιας τάξης και διασφάλισης της λειτουργίας της Βουλής, η οποία αποτελεί τον ύψιστο δημοκρατικό θεσμό.Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της προς τα μέλη του Κοινοβουλίου για το ότι δεν διασφαλίστηκε η ομαλή λειτουργία της Βουλής που αποτελεί το Ναό της Δημοκρατίας και τέθηκε σε κίνδυνο ακόμη και η σωματική ακεραιότητα των βουλευτών. Η Κυβέρνηση θεωρεί απαράδεχτη την όποια απόπειρα εκβιασμού της, θέτοντας υπό ομηρία ζωτικές για την κοινωνία υπηρεσίες, όπως η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, η ομαλή λειτουργία των τηλεπικοινωνιών, των λιμένων κ.ά.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τηρήσει κατά γράμμα τον υπάρχοντα Νόμο που αφορά τις ουσιώδεις Υπηρεσίες και έχει ήδη ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα μέτρα που μπορεί να πάρει για την απρόσκοπτη παροχή τους στον πολίτη.Οι όποιες ανησυχίες μπορεί να υπάρχουν από τους εργαζομένους στους συγκεκριμένους Οργανισμούς θα ακουστούν και θα αξιολογηθούν. Στο τέλος η Βουλή θα κληθεί νʼ αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του συνόλου.Σε ό,τι την αφορά, η Κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος επανόδου της χώρας στην ανάπτυξη.



Αυθόρμητη απεργία εργαζομένων στην ΚΕΟ

PEO, 21/2/2014

300 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χθές στάση εργασίας με αφορμή την αυθαίρετη απόλυση συναδέλφου τους.Η ΠΕΟ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μαζί με τους απεργούς οι οποίοι απαιτούν άμεση ανάκληση της αποφάσης του εργοδότη για την απόλυση του συναδέλφου τους.Σήμερα διεξάγονται γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων για την λήψη αποφάσεων και την κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων όχι μόνο στο εργοστάσιο αλλά και σε άλλους χώρους συμφερόντων της ΚΕΟ παγκύπρια.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Στάση εργασίας αύριο στην ΑΗΚ

Με κινητοποιήσεις και στάση εργασίας απαντούν αύριο οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Αύριο το πρωί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΑΗΚ θα συγκεντρωθούν έξω από την Βουλή, την ώρα που η Επιτροπή Οικονομικών θα συζητά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας.

Οι συντεχνίες ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια των απεργιακών μέτρων θα βρίσκεται σε επιφυλακή το απαραίτητο προσωπικό για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και βλαβών.

Εξάλλου, την Τρίτη το πρωί θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα των συντεχνιών της Cyta για να συζητήσουν την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων. Τα επόμενα βήματα τους θα τα καθορίσουν ανάλογα με το αποτέλεσμα της συνεδρίας της επιτροπής οικονομικών της βουλής.
 

Άστρα

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχίζεται  η Απεργία των Εργαζομένων της ΒΙΟΤΕΚ στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού

Οι εργαζόμενοι απαιτούν τα αυτονόητα. Την καταβολή δηλαδή των δεδουλευμένων τους και την ενεργοποίηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που τους υποσχέθηκαν οι εργοδότες τους.
Όπως μας ενημέρωσαν οι Απεργοί σε μια κατ’ιδίαν συνάντηση που είχαμε στο χώρο εργασίας τους, ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων τους δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά τους έχει γίνει πλέον καθημερινός εφιάλτης για το πότε και εάν θα τους πληρώσουν λες και ζητάνε κάτι το εξωπραγματικό.
06-FEB14_042-Apergia-Limani
Μας ενημέρωσαν επίσης για τις ελλιπής και άθλιες συνθήκες εργασίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά  στο εργοτάξιο. Συγκεκριμένα ανέφεραν για την κατάσταση 2 Γερανών φόρτωσης  οι οποίοι δεν στηρίζονται επαρκώς, υποδουλεύουν και ότι από θαύμα δεν έχουν θρηνήσει θύματα.  Ενώ μιλάνε για έργα  υψηλής σημασίας και  εκατομμυρίων ευρώ ενώ αντίθετα  η ανθρώπινη ζωή δεν έχει για τους εργοδότες  καμία απολύτως αξία.
Στην αποκλεισμένη από τους Απεργούς είσοδο του Εργοταξίου ήρθε και ο συντεχνιακός εκπρόσωπος της ΠΕΟ. Φαίνεται για άλλη μια φορά, ξεκάθαρα, ότι οι συντεχνίες Εργατών  έχουν απλά τον ρόλο του διαμεσολαβητή και προσπαθούν να βρουν μια μέση – προσωρινή λύση στο πρόβλημα που εμφανίζεται κάθε φορά, χωρίς καμιά διάθεση να αντιμετωπίσουν την λυσσαλέα επίθεση  που δέχονται οι εργαζόμενοι από τους εργοδότες . Μόνη τους έννοια να κουκουλώσουν το θέμα και να πνίξουν την οποιαδήποτε φωνή ακούγεται για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Φυσικά ούτε λέξη για συνέχιση της απεργίας , ούτε καμιά προσπάθεια για οργάνωση των εργαζομένων για μια Ταξική αντεπίθεση.
Οι Απεργοί Εργαζόμενοι της Βιοτεκ καλούν όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως επαγγέλματος και όλους τους φορείς να σταθούν αλληλέγγυοι και να βοηθήσουν στον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματα τους είτε με την φυσική τους παρουσία στην είσοδο του εργοταξίου για την συνέχιση της απεργίας αύριο το πρωί ή με την γνωστοποίηση του ζητήματος τους με κάθε μέσω αφού έτσι και αλλιώς μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.
17-FEB14_024-Apergia-BIOTEK-1024x681
Μόνο όλοι οι εργαζόμενοι μαζί μπορούμε να αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε από το κεφάλαιο και τους εργοδότες για μια αξιοπρεπή ζωή και μέσα από μικρές νίκες θα αντιληφθούμε επιτέλους την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας και μόνο έτσι θα έρθουν οι μεγάλες νίκες για ολόκληρη την εργατική τάξη.
Πηγή: Granazi.org

Σε 24ωρη απεργία Κύπριοι εργαζόμενοι στις ΒΒ


Την εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητούν οι συντεχνίες των εργαζομένων στις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίοι σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητα που μονομερώς, όπως αναφέρουν, λαμβάνει εναντίον τους η Διοίκηση των Βάσεων, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση.
Το πρωί, οι διαμαρτυρόμενοι απέκοψαν για δυόμιση περίπου ώρες την είσοδο στις Βάσεις Ακρωτηρίου, ενώ μικρή ένταση προκλήθηκε όταν οι Αρχές των Βάσεων επενέβηκαν για να τους αποκρίνουν. Τελικά οι απεργοί επέτρεψαν τη διέλευση χωρίς να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια στο συμβάν.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συντεχνιών ΣΕΚ-ΠΕΟ για θέματα Βρετανικών Βάσεων, Χρίστος Τζιαπούρας, ανέφερε πως οι Βρετανοί συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τις οικονομικές συνθήκες στο νησί, προχωρώντας μονομερώς σε παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, με περικοπές στα ωφελήματα των Κυπρίων εργαζομένων, ενώ οι ίδιοι έλαβαν τον περασμένο Αύγουστο μισθολογικές αυξήσεις.
Ανέφερε ακόμη ότι, τα τελευταία 4 χρόνια οι Βρετανοί έχουν απολύσει 350 Κύπριους και τις θέσεις τους κατέλαβαν Άγγλοι εξαρτώμενοι «και θέλουν να εκμεταλλευτούν την οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα και να επωφεληθούν τα χρήματα από ωφελήματα και τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογράψει έναντι αυτών των εργαζομένων».
Ο κ. Τζιαπούρας κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία «να σταματήσει να παραμένει αμέτοχη», και να μεσολαβήσει για επίλυση του προβλήματος, ενώ έκανε λόγο για κοροϊδία των εργαζομένων από τις Αρχές των Βάσεων, αφού όταν συζητήθηκε το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο, οι Βρετανοί είχα αποστείλει επιστολή ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ λίγο αργότερα απέρριψαν τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου.
Οι συντεχνίες, πρόσθεσε, θα αναμένουν την κάθοδο του νέου Διοικητή των ΒΒ, στις αρχές Μαρτίου, ώστε να δουν τις προθέσεις του ως προς την αντιμετώπιση των αιτημάτων τους και θα ακολουθήσουν Γενικές Συνελεύσεις που θα καθορίσουν και τα επόμενα τους βήματα. 
πηγή: Άστρα

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Πρόεδρος: Πρόσβαση της Τουρκίας στο αέριο μετά τη λύση

Λευκωσία: Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και η επανένωση της Κύπρου θα συνέβαλλε και στην εξασφάλιση των αναγκών της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε συνέντευξη στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press», ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποκαλύπτει επίσης ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα. 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η κατάληξη σε συμφωνία θα διευκόλυνε και τις επιδιώξεις της Άγκυρας να αποκτήσει πρόσβαση στην προμήθεια κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου και θα βοηθούσε στην αναβάθμιση των σχέσεων της με το Τελ Αβίβ. 


Αναφέρει επιπλέον ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω μιας επανενωμένης Κύπρου. 


Αποκαλύπτει επίσης ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ συνέβαλε πολύ στην προσπάθεια για αναβίωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία βρισκόταν σε στασιμότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό είναι καθοριστικής σημασίας στη δυναμική που δημιουργείται για την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. 


Στη συνέντευξη ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου ενδεχομένως να επισκεφθεί τη Λευκωσία την Άνοιξη. 


Πηγή: philenews 


Βλέπουν συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ για φυσικό αέριο αν λυθεί το Κυπριακό 

Άγκυρα: Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου εάν οι συνομιλίες στο Κυπριακό καταλήξουν σε επιτυχία, σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας το οποίο επικαλείται η αγγλόφωνη εφημερίδα Σαμπάχ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Άγκυρα στοχεύει να είναι μέρος του προγράμματος μεταφοράς του αερίου και όχι απλώς διαμετακομιστικό σημείο.   

Αναλυτικά, η εφημερίδα Σαμπάχ αναφέρει ότι το Ισραήλ επιθυμεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα για να μεταφέρει το φυσικό του αέριο μέσω Τουρκίας, ωστόσο αυτό θα γίνει αφού οι δύο χώρες λύσουν τις διαφορές τους οι οποίες προέκυψαν μετά την επίθεση των ισραηλινών καταδρομέων στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά.  

 Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ θέλει να συνεργαστεί με τις τέσσερις εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας. Οι ίδιες πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ εάν οι συνομιλίες στην Κύπρο καταλήξουν σε επιτυχία. 

  "Πρέπει να τοποθετηθούν έξι αγωγοί στην Μεσόγειο οι οποίοι θα στοιχίσουν 1.5 δις δολάρια", ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος είπε ότι αξίζει να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή. 

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Τουρκία θα είναι μέρος του προγράμματος και δεν θα εγκαταστήσει μόνο τους αγωγούς.   Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί σταθερότητα στην περιοχή.

 "Εάν δεν πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα, η Τουρκία δεν θα έχει μεγάλες απώλειες. Οι τουρκικές εταιρείες ίσως να διστάζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί με το Ισραήλ. 

Η Τουρκία δεν έχει στόχο να είναι απλώς το σημείο μεταφοράς στην Μεσόγειο. Το σχέδιο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες στην Κύπρο αφού τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστεί η διαμάχη στην περιοχή", αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος στην εφημερίδα.   

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην Τουρκία, οποιαδήποτε άλλη γραμμή από το Ισραήλ στην Ευρώπη θα στοιχίσει οχτώ φορές περισσότερο από ότι αν περάσει από την Τουρκία.

 Πηγή: philenews/κυπε


Στην Τουρκία αυτή τη βδομάδα Noble και Delek για ΦΑ


Στην Τουρκία φτάνουν αυτή τη βδομάδα οι εταιρείες Noble-Delek για να συναντηθούν με τις τέσσερις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες ενέργειας ώστε να διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη με αγωγό μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται τη εφημερίδα Χουριέτ, θα έχουν επαφές με τις τουρκικές εταιρείες Zorlu, Enka, Turcas και Çalık. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πάρουν πληροφορίες για το σχεδιασμό του προγράμματος, το κόστος, την πιθανότητα πώλησης του αερίου στην τουρκική αγορά και για άλλα τεχνικά ζητήματα.
Επίσης επειδή ο αγωγός θα πρέπει να περάσει από την ΑΟΖ τριών χωρών, θα πρέπει να δουν πώς θα εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες, όπως αναφέρεται. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι από το Ισραήλ προβλέπεται να προκύψουν 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η εφημερίδα Χουριέτ επικαλείται επίσης ειδικούς επί θεμάτων ενέργειας οι οποίοι εκτιμούν ότι για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ο αγωγός μέσω Τουρκίας. Αναφέρουν ότι ο τερματικός για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δις δολάρια ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δις δολάρια. 
πηγή: Άστρα

Ανατροπή της πολεοδομικής πολιτικής

Λευκωσία: Η ανατροπή της πολεοδομικής πολιτικής στην ύπαιθρο είναι από χθες γεγονός και με κυβερνητική βούλα. Ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τη Δήλωση Πολιτικής η οποία διαφοροποιήθηκε σημαντικά. Ουσιαστικά, όποιος διαθέτει χρήματα και μεγάλες εκτάσεις γης θα μπορεί να κτίσει σχεδόν ολόκληρα χωριά εις βάρος υφιστάμενων.

Η ανατροπή αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της νέας «Δήλωσης Πολιτικής» η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες κατόπιν και των πιέσεων που άσκησαν μεγάλοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματά τους και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δείτε εδώ τη νέα «Δήλωση Πολιτικής»

Η Κυβέρνηση δημιουργεί νέες κοινότητες πέραν των υφιστάμενων οι οποίες θα μοιάζουν με μικρές πολιτείες στις οποίες θα μπορεί να βρίσκει κανείς από εστιατόρια μέχρι και καταστήματα, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και γενικά όλα όσα βρίσκει και σε μια πόλη, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων των υφιστάμενων κοινοτήτων.

Η ανατροπή αυτή υλοποιείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της νέας «Δήλωσης Πολιτικής» η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες κατόπιν και των πιέσεων που άσκησαν μεγάλοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, οι οποίοι έθεσαν τα αιτήματά τους και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη Δήλωση Πολιτικής «επιστρατεύονται» στρατηγικές αναπτύξεις (νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις), μέσω των οποίων ανοίγει ο δρόμος για να παραχωρηθεί στους επενδυτές συντελεστής δόμησης μέχρι και 25% ο οποίος, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει μέχρι και 35% πολλαπλασιάζοντας την αξία των περιοχών που θα αξιοποιηθούν ή που θα πουληθούν σε άλλους επενδυτές.

Περιοχές εφαρμογής της Δήλωσης Πολιτικής

Η νέα πολιτική περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο «Ενοποιημένες Αναπτύξεις Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων» και για να υλοποιηθούν γίνεται επίκληση «στρατηγικών στόχων του Κράτους για καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς και περιφερειακού επενδυτικού και επιχειρηματικού κέντρου». Οι επενδυτές θα μπορούν να κτίσουν οικίες, γραφεία, καταστήματα κ.λπ., με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν π.χ. ένα κολέγιο «υγείας και ομορφιάς» ή ένα μικρό νοσοκομείο ή ένα πανεπιστήμιο κ.λπ.

Οι οικιστικές αναπτύξεις που θα επιφέρουν και το κέρδος των επιχειρηματιών χαρακτηρίζονται ως «συμπληρωματικές χρήσεις».

Στο έγγραφο της Δήλωσης Πολιτικής αναφέρεται ότι προκειμένου να υλοποιηθούν οι ενοποιημένες αναπτύξεις, θεωρείται αναγκαία η παροχή ανάλογων κινήτρων για εμπλουτισμό του έργου και ως τέτοιες αναπτύξεις αναφέρονται:

*Ενιαίο Οικιστικό Συγκρότημα
Το ενιαίο οικιστικό συγκρότημα (δηλαδή αμιγής οικιστική) προσαρμόζεται λειτουργικά στον χώρο και διαθέτει οργανωμένους χώρους στάθμευσης και στόχος είναι να δημιουργηθεί πολύ ψηλό ποιοτικό επίπεδο περιβάλλοντος κατοικίας. Οι οικιστικές μονάδες προορίζονται όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, καταστήματα κ.λπ.  της ανάπτυξης, αλλά και για τους χρήστες των χώρων, κάτι το οποίο ανοίγει τον δρόμο για να αποκτήσει στέγη οποιοσδήποτε θεωρείται χρήστης των υπηρεσιών της ανάπτυξης.

*Χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων
Ο χώρος ποικίλων δραστηριοτήτων θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη σύνθεση που θα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, χρήσεις και χώρους πρασίνου. Ο χώρος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
-Μικρής κλίμακας εμπορικές διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο των χρηστών της όλης ανάπτυξης στις οποίες δυνατόν να περιλαμβάνονται και άλλες συναφείς δραστηριότητες, όπως εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών προϊόντων και προϊόντων λαϊκής τέχνης.
- Μικρής κλίμακας γραφειακές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγω των χρηστών της ανάπτυξης όπως για παράδειγμα ασφαλιστικό/ταξιδιωτικό γραφείο, υποκαταστήματα τράπεζας κ.λπ.
- Συνεδριακό κέντρο, συνεδριακές εγκαταστάσεις, διευκολύνσεις υψηλής τεχνολογίας και κέντρο επιστημονικών ερευνών.
- Μικρής κλίμακας παρεμφερείς διευκολύνσεις αναψυχής/ψυχαγωγίας για την εξυπηρέτηση των χρηστών της ανάπτυξης κατά κύριο λόγο (π.χ. εστιατόρια και καφετερίες).
- Τουριστικά καταλύματα δυνατόν να περιλαμβάνονται υπό μορφή ξενοδοχείου, τουριστικού χωριού, συγκροτήματος τουριστικών επαύλεων ή οργανωμένων διαμερισμάτων ή συνδυασμού δύο εκ των πιο πάνω.

*Κέντρα ευεξίας
Κέντρα ευεξίας μπορούν να ενταχθούν συμπληρωματικά σε οποιανδήποτε από τις στρατηγικές χρήσεις. Ως κέντρο ευεξίας μπορεί να θεωρηθεί η ανάπτυξη η οποία προσφέρει επιστημονικές υπηρεσίες για σωματική, ψυχική και πνευματική βελτίωση και φυσική ευεξία, μέσα από εξειδικευμένες θεραπείες φυσιατρικής αποκατάστασης, γυμναστικής κ.λπ.
Χωροταξικές περιοχές της Δήλωσης Πολιτικής κατά Επαρχία

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών της Δήλωσης Πολιτικής

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λευκωσίας

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λεμεσού

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Πάφου

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Αμμοχώστου

Ομαδοποίηση διοικητικών περιοχών Επαρχίας Λάρνακας

Δήλωση Πολιτικής - Περιοχές Δικτύου Natura 2000

Δήλωση Πολιτικής: Προστασία της φύσης και του τόπου


πηγή

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Παραλύουν τα λιμάνια το Σαββατοκύριακο λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων

Παραλύουν τα λιμάνια το Σαββατοκύριακο λόγω κινητοποιήσεων των εργαζομένων
/Templates/00001/data/Press-Room/diatilosi-limania.jpg15 Φεβρουαρίου 2014, ώρα : 13.30
www.nomisma.com.cy


Μετά τη χθεσινή 24ωρη απεργία τους, οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων Κύπρου, προχώρησαν και σε αποχή από οποιαδήποτε υπερωριακή απασχόληση γι αυτό το Σαββατοκύριακο, με οικονομικές κυρίως επιπτώσεις για εμπόρους και εταιρείες διαχείρισης εμπορικών πλοίων, τα οποία είτε άλλαξαν προορισμό, είτε αναμένουν να εξυπηρετηθούν από Δευτέρας.
Στο λιμάνι Λεμεσού, σύμφωνα με το λιμενάρχη Γιώργο Ππούρο, οι εργασίες έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την Παρασκευή, με τη μη παράδοση ή παραλαβή εμπορευματοκιβωτίων από και προς την ενδοχώρα, ενώ «πλείστα από τα πλοία έχουν αλλάξει κατευθύνσεις, που αυτό σημαίνει ότι οι Κύπριοι εμπορευόμενοι θα καθυστερήσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα να πάρουν τα εμπορεύματα τους και υπάρχει και η οικονομική ζημιά στα πλοία, τα οποία είτε καθυστερούν να μπουν, είτε αναγκάστηκαν να αλλάξουν λιμάνι».
Είπε, επίσης, ότι με συμφωνία που έγινε με τις συντεχνίες, εξυπηρετούνται κανονικά τα κρουαζιερόπλοια και τα ξένα πολεμικά πλοία που ναυλοχούν στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ θα εξυπηρετηθεί το απόγευμα και ένα πλοίο που εξάγει πορτοκάλια, λόγω ακριβώς της ευαισθησίας του φορτίου του.
Ο κ. Ππούρος πρόσθεσε ότι υπό κανονικές συνθήκες αναμενόταν να εξυπηρετηθούν γύρω στα επτά πλοία αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ σημείωσε ότι «τα μέτρα έχουν επεκταθεί και στο λιμάνι της Λάρνακας, όπου έχουμε αίτημα εξυπηρέτησης από τέσσερα δεξαμενόπλοια, τα οποία είναι έτοιμα να εκφορτώσουν, αλλά και αυτά θα εξυπηρετηθούν τη Δευτέρα».Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι ο μεγάλος φόρτος εργασίας που έχει συγκεντρωθεί θα μπορέσει να απορροφηθεί τη Δευτέρα.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Συντεχνίας Υπαλλήλων Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΣΥΑΛΚ), Ανδρέας Γεωργίου, δήλωσε ότι η απόφαση για αποχή των εργαζομένων από υπερωριακή απασχόληση γι αυτό το Σαββατοκύριακο, αποτελεί ένα μέτρο διαμαρτυρίας για τη μη διαβούλευση με τις συντεχνίες, κατά την έγκριση του πρόσφατου προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων, όπου εφαρμόστηκαν μειώσεις στα επιδόματα βάρδιας και υπερωρίας.
Είπε επίσης πως, παρά την επισήμανση από την Επιτροπή Οικονομικών ότι πρέπει πρώτα να γίνει διαβούλευση με τις συντεχνίες για να εγκριθεί στον προϋπολογισμό η μείωση στις βάρδιες και στις υπερωρίες, αυτό δεν έγινε από την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι "αυτό είναι παραβίαση της συλλογικής σύμβασης και των όρων εργασίας των υπαλλήλων".
Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, οι μειώσεις αυτές στη δημόσια υπηρεσία δεν είναι δίκαιες για τους εργαζόμενους της Αρχής, αφού μόνο στη δική τους περίπτωση υπάρχει υποχρεωτική εργασία το Σαββατοκύριακο, ώστε να εξυπηρετούνται τα πλοία 24 ώρες το 24ωρο.
Το θέμα συνέχισε, αναμένεται να τεθεί από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΛΚ προς το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, σε ότι αφορά στις υπερωριακές απολαβές των υπαλλήλων της Αρχής. 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων, Αλέκος Μιχαηλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα το πρωί θα επανέλθουν στις εργασίες τους οι υπάλληλοι της Αρχής, οι οποίοι απέχουν από υπερωριακή απασχόληση, επειδή, όπως αναφέρουν, η εργοδοτική πλευρά τροποποίησε χωρίς διαβούλευση τους όρους εργασίας τους.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τρόποι επίλυσης του προβλήματος θα συζητηθούν με το Υπουργείο Οικονομικών και τις συντεχνίες.
Εξήγησε ότι η εργασία γίνεται υπό ιδιαίτερες συνθήκες, γιατί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στο λιμάνι πολλές φορές για ολιγόωρη εργασία.Εγκλωβίστηκαν πλοία και εμπορεύματα στα λιμάνια
Σε κατάσταση παράλυσης περιήλθε η εμπορική δραστηριότητα της λιμενικής βιομηχανίας, εξαιτίας της 24ωρης στάσης εργασίας στην οποία κατήλθαν οι λιμενικοί υπάλληλοι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει σχετικό νομοσχέδιο που αποσκοπεί σε αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Αρχή Λιμένων.Οι φορτοεκφορτώσεις πλοίων και άλλες λιμενικές υπηρεσίες πάγωσαν, ενώ εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με διάφορα προϊόντα παραμένουν  στοιβαγμένα στους αποθηκευτικούς χώρους του λιμανιού της Λεμεσού, χωρίς να είναι δυνατή η παραλαβή τους, με όλες τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο αλλά και στο σύνολο της οικονομίας του τόπου.

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Πυρ ομαδόν συντεχνιών κατά Χάρη για ιδιωτικοποιήσεις

astra


Έντονες αντιδράσεις και σε αποφάσεις για τη λήψη δυναμικών μέτρων από τις συντεχνίες, οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες Χαραυγή και Φιλελεύθερος, το υπουργικό συμβούλιο προτίθεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο που θα μεταβιβάζει όλες τις εξουσίες στο ίδιο το συμβούλιο το οποίο θα εκδίδει διατάγματα για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Ήδη οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας από τις 98 το πρωί μέχρι τις 11 πριν το μεσημέρι, ενώ στη Cyta και στην Αρχή Λιμένων Κύπρου πραγματοποιούνται συνελεύσεις εργαζομένων για την λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ουδέποτε νοιάστηκε για τις χιλιάδες των εργαζομένων δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ Ανδρέας Πανόρκος, κάνοντας λόγο σε εμπαιγμό των εργαζομένων και σκόπιμη παράκαμψη τους από την κυβέρνηση.
Κατηγόρησε έντονα την κυβέρνηση ότι προωθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, παρακάμπτοντας, όπως είπε, τις προτάσεις που υπάρχουν για εξεύρεση του 1.4 δις που χρειάζεται η κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε καταστροφικό το πλάνο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την ΑΗΚ, λέγοντας ότι η ιδιωτικοποίηση της θα έχει ως αποτέλεσμα την την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τη μείωση της ποιότητας υπηρεσιών.

Όπως είπα χαρακτηριστικά, οι επενδυτές από το Κατάρ ζήτησαν να έχουν κέρδος 12% από επενδύσεις που θα κάνουν στην ΑΗΚ, και διερωτήθηκε πώς μπορεί αυτό να μεταφραστεί για τον απλό πολίτη.

Πέραν τούτων, σημείωσε, το ίδιο το κράτος θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, τη στιγμή που διακηρύττει ότι θέλει να αναχαιτίσει την ανεργία.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει σε τάξη τον υπουργό οικονομικών και να σεβαστούν εκείνους που τον ψήφισαν δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης.
Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, με το νομοσχέδιο που προτίθεται να εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο, ακυρώνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αφού όλες οι εξουσίες θα μεταφερθούν στο υπουργικό συμβούλιο, κάτι που θα σημαίνει αυτοδιάλυση των κομμάτων.

Είναι πρωτοφανές, πρόσθεσε, να τίθεται επί τάπητος ένας νόμος πλαίσιο, ο οποίος δεν κάνει καμιά αναφορά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Εξάλλου, υπό την ιδιότητα του ως επαρχιακού γραμματέα του ΔΗΚΟ Λευκωσίας, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος για να συζητήσουν το θέμα με τους υπουργούς του κόμματος, οι οποίοι όπως ανέφερε, δεν θα πρέπει να δώσουν θετική ψήφο στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Αποκάλυψε επίσης ότι στην πρώτη συνεδρία του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΗΚΟ υπό την προεδρία του Νικόλα Παπαδόπουλου τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε ότι δεν θα εγκριθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, στο θέμα αυτό το ΔΗΚΟ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. 

Το Υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να κάνει δεύτερες σκέψεις δήλωσε ο Γ.Γ. της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ, δίνεται το δικαίωμα στο υπουργικό συμβούλιο να ξεπουλήσει τον δημόσιο πλούτο στο ιδιωτικό κεφάλαιο στη βάση διαταγμάτων, κάτι που αντιστρατεύεται κάθε έννοια δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό θα φανούν και οι πραγματικές διαθέσεις του κάθε κόμματος, όταν το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή.

Ο Αντώνης Νεοφύτου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργασιακές σχέσεις, αφού ποτέ, όπως είπε, δεν συζήτησε με τους ενδιαφερόμενους το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, και ούτε έλαβε ποτέ υπόψη της τις εισηγήσεις των συμβουλίων και των συντεχνιών των Ημικρατικών Οργανισμών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αποφασίζει η ίδια για τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα από διατάγματα και χωρίς διάλογο με τα οργανωμένα σύνολα και τους αρμόδιους φορείς οδηγεί σε δικτατορία, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Κίνησης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις Θέμος Δημητρίου.
Το θέμα αυτό, σημείωσε, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς αλλά ολόκληρο το λαό, αφού οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν δημόσια περιουσία η οποία θα ξεπουληθεί σε ιδιώτες.

Ο κ. Δημητρίου επισήμανε ότι με το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών θα αυξηθούν οι τιμές και θα μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, κάτι που έγινε – όπως είπε – σε όλες τις χώρες που ακολουθήθηκαν παρόμοιες πολιτικές.

Κάνοντας λόγο για αφόρητη πρόκληση από πλευράς κυβέρνησης, ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι οι τεχνοκράτες που ανάλαβαν να φέρουν σε πέρας αυτό το εγχείρημα δεν είναι ουδέτεροι πολιτικά, αλλά είναι προσανατολισμένοι σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που ευνοεί το κεφάλαιο και όχι τον απλό πολίτη.

Κλιμακώνουν τα μέτρα διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι στις ΒΒ

Μετά τη σημερινή δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των Βρετανικών Βάσεων, προετοιμάζονται για νέα δυναμικότερα μέτρα, αρχής γενομένης με 24ωρη απεργία, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου. Οι διαμαρτυρόμενοι και οι συντεχνίες τους, εκφράζουν την αντίθεση τους στα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές που η Διοίκηση των Βάσεων λαμβάνει κατά των Κύπριων εργαζομένων, σε αντίθεση με τους Βρετανούς εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο.Παράλληλα, καλούν την εργοδοτική πλευρά να αναθεωρήσει τη στάση της και διαμηνύουν την ετοιμότητα τους να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 18 Φεβρουαρίου, με 24ωρη αποχή από την εργασία τους.


- See more at: http://www.onlycy.com/441987-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9#sthash.JW8Fe0sv.dpuf 

Μόνη της με την ΕΤΥΚ θα διαπραγματεύεται η Τρ. Κύπρου

astra

Μόνη της με την ΕΤΥΚ θα διαπραγματεύεται η Τράπεζα Κύπρου όσον αφορά το προσωπικό ως αποτέλεσμα της αποχώρησής της από τον Κυπριακό Εργοδοτικό Σύνδεσμο Τραπεζών (ΚΕΣΤ), όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Στο μεταξύ, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΣΤ Μιχάλης Καμμάς επιβεβαίωσε ότι έχει ληφθεί επιστολή αποχώρησης της Τράπεζας από το σύνδεσμο αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω γιατί καταβάλλονται προσπάθειες για παραμονή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στο σύνδεσμο.
«Έχουμε πάρει επιστολή η οποία αναφέρεται σε αποχώρηση από το Σύνδεσμο» επιβεβαίωσε ο κ. Καμμάς κληθείς από το ΚΥΠΕ να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της Stockwatch για το θέμα.
Απαντώντας αν γίνονται διαβουλεύσεις για μεταπειστεί η Τράπεζα Κύπρου ο κ. Καμμάς ανέφερε ότι «γίνονται αυτές οι προσπάθειες, οπότε προς το παρόν δεν θα ήθελα να κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο».
Πηγές από την τράπεζα ανέφεραν ότι ο λόγος που πάρθηκε η απόφαση εξόδου από τον Σύνδεσμο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τράπεζες στην Κύπρο είναι σε διαφορετική φάση άρα δεν μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί για όλους κάτι κοινό.
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τι σημαίνει αυτή η απόφαση για το προσωπικό οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η τράπεζα θα διαπραγματεύεται πλέον μόνη της με την ΕΤΥΚ. «Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα», πρόσθεσαν.


Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Μετέωρα στεγαστικά δάνεια, στον αέρα χιλιάδες κατοικίες

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 3:47 μμ  - Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 7:18 μμ

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας

Μετέωρα στεγαστικά δάνεια, στον αέρα χιλιάδες κατοικίες

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/184279/meteora-stegastika-daneia-ston-aera-chiliades-katoikies#sthash.A1RSNl1x.dpuf


Λευκωσία: Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες δάνεια που παραχωρήθηκαν για ιδιοκατοίκηση, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2013. Τα στοιχεία και οι αριθμοί της Κεντρικής Τράπεζας μιλούν από μόνα τους και αποτυπώνουν για πρώτη φορά το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει με το δανεισμό των νοικοκυριών, αλλά και τις επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν σε περίπτωση εκποίησης της πρώτης κατοικίας. Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά επιχειρήσεις, ένα σημαντικό μέρος – γύρω στα €10 από τα €24 δισ. – αφορά νοικοκυριά. Από το σύνολο των €10 δισ., περίπου €3,2 δισ. αφορούν δάνεια για ιδιοκατοίκηση. Από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας συνάγεται ότι περίπου τρεις στους δέκα δανειολήπτες δεν πληρώνουν τις δόσεις για τις κατοικίες τους. Πηγή: philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/184279/meteora-stegastika-daneia-ston-aera-chiliades-katoikies#sthash.A1RSNl1x.dpuf