Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Νικ. Παπαδόπουλος: Τα μέτρα του μνημονίου πρέπει να ενταχθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό

2012-08-28

MAXHNEWS.COM


Με κανέναν από τους προηγούμενους Προϋπολογισμούς δεν θα είναι παρόμοιος ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2013, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα και που θα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα πρέπει να αφομοιωθούν και να ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2013.

Ερωτηθείς σχετικά μετά τις σημερινές δηλώσεις του Οικονομικού Διευθυντή Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Σταύρου Μιχαήλ, συμφώνως των οποίων ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης και ότι θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία της 11ης Σεπτεμβρίου για να κατατεθεί ακολούθως στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν η Κυβέρνηση ζητήσει να συγκληθεί νωρίτερα η Βουλή, ο Πρόεδρος του Σώματος θα ανταποκριθεί.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθούν από την Κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα αυτά.
"Ελπίζω ότι η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει και θα εφαρμόσει τα χρονοδιαγράμματα, διότι η δική μου εκτίμηση είναι πως η Τρόικα θα απαιτήσει όπως ο Προϋπολογισμός, αυτήν τη χρονιά και σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, ψηφισθεί εγκαίρως και ενωρίτερα, επειδή θα απαιτήσουν να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό μαζί με τη σύναψη του μνημονίου".

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εάν, τηρουμένων από την Κυβέρνηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, θεωρεί ο ίδιος ότι μπορεί να κατατεθεί ο Προϋπολογισμός στη Βουλή πριν την 30ή Σεπτεμβρίου ή εάν θα περιμένουμε την πρώτη Ολομέλεια Οκτωβρίου, ως είθισται, ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι, "εάν η Κυβέρνηση ζητήσει από τη Βουλή να συγκληθεί ενωρίτερα για να γίνει η κατάθεση του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να εξετασθεί πιο γρήγορα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ανταποκριθεί και θα συγκαλέσει το σώμα".
Σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών δήλωσε ότι, "όπως προνοεί και το Σύνταγμα, οι προϋπολογισμοί πρέπει κανονικά να κατατίθενται εντός της παρούσης χρονιάς".

Φυσικά, πρόσθεσε, "η συνήθης πρακτική, εδώ και πάρα πολλά έτη, είναι να ψηφίζονται οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών μετά την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή στις αρχές του επόμενου έτους και δεν γνωρίζω κατά πόσον η Τρόικα θα απαιτήσει διαφορετικές πρακτικές σε σχέση και με τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών".
Σε ερώτηση εάν η διαδικασία για το δανεισμό του κυπριακού Δημοσίου, για τον οποίο δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, θα επηρεάσει τελικώς τη διαμόρφωση των στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι, "εάν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός πως ο δανεισμός μας αυτήν τη στιγμή θα προέρχεται, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από ένα μνημόνιο, το οποίο θα καθορίσει η Τρόικα, τότε όλοι πρέπει να εκτιμούμε και να αναμένουμε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2013 δεν θα είναι `άλλη μια από τα ίδια’, δεν θα είναι ίδιος ή παρόμοιος με κάποιον από τους Προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών".

"Είμαι βέβαιος", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, "ότι τα μέτρα, που θα συμφωνηθούν με την Κυβέρνηση, θα πρέπει να αφομοιωθούν και να ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2013".

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ποιμνιοτρόφων στο Προεδρικό

Μικροσυμπλοκές και επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ ποιμνιοτρόφων και Αστυνομικών στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου οι ποιμνιοτρόφοι πραγματοποιούν από το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή του 50% των οφειλόμενων κεφαλικών επιδοτήσεων. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν δύο ποιμνιοτρόφοι, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο χώρο με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, οι ποιμνιοτρόφοι κινήθηκαν προς την κεντρική είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και αφού κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των Αστυνομικών εισήλθαν στο δρόμο που οδηγεί στο λόφο του Προεδρικού, απελευθερώνοντας την ίδια στιγμή πρόβατα, τα οποία περιφέρονται έξω από την εσωτερική πύλη του Προεδρικού.

 Ο κλοιός των Αστυνομικών μεταφέρθηκε στην εσωτερική πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, δίπλα από το σημείο ελέγχου, η οποία παραμένει κλειστή και φρουρούμενη από δεκάδες Αστυνομικούς. Νωρίτερα, ο Υπουργός Γεωργίας σε επί τόπου συνάντηση που είχε με τους ποιμνιοτρόφους ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για μη καταβολή του 50% των επιδοτήσεων είναι οριστική και αμετάκλητη δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους αυτή την περίοδο.

 Στο μεταξύ, συμπλοκές προκλήθηκαν μεταξύ ποιμνιοτρόφων και Αστυνομικών, μετά που οι Αστυνομικοί επιχείρησαν να απεγκλωβίσουν το αυτοκίνητο, στο οποίο βρισκόταν η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή.

 Οι ποιμνιοτρόφοι είχαν περικυκλώσει και ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν η Υπουργός Εξωτερικών, το οποίο επιχείρησε να εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου δεν μπορούσε να απομακρυνθεί.

 Οι ποιμνιοτρόφοι κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των Αστυνομικών, ρίχνοντας πέτρες και χρησιμοποιώντας τις μαγκούρες τους. Δύο ποιμνιοτρόφοι τραυματίστηκαν την ώρα των συμπλοκών.

Ενας εκ των δύο τραυματιών, μεταφέρθηκε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Πενταμελή αντιπροσωπεία των αιγοπροβατοτρόφων και των αγροτικών οργανώσεων εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από πρόσκληση του Υφυπουργού Τίτου Χριστοφίδη.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από την εσωτερική πύλη εισόδου του Προεδρικού, αναμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

πηγή : Sigmalive

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Προς απεργία στις «κεντρικές φυλακές» στα κατεχόμενα

Sigmalive.com


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις έξω από τις φυλακές χθες ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας «δημοσίων υπαλλήλων» KTAMS Γκιουβέν Μπενγκιχάν ανέφερε ότι λόγω της αύξησης του αριθμού των κρατουμένων, η επάρκεια των φυλακών έχει πιεσθεί και ο αριθμός του προσωπικού δεν αρκεί για την ασφάλεια. Εχουν, συνέχισε, υποβάλει αίτημα στο λεγόμενο υπουργείο εσωτερικών για άμεση έναρξη κατασκευής νέου κτιρίου και έχουν μεταφέρει τα προβλήματα των εργαζομένων. Σε περίπτωση, είπε, που δεν υπάρξει ανταπόκριση, τις επόμενες ημέρες θα λάβουν δυναμικά μέτρα.
Ο πρόεδρος της KTAMS Αχμέτ Καπτάν δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού των «κεντρικών φυλακών». Για να μην εμποδίσουν τις επισκέψεις λόγω Μπαϊραμιού στις φυλακές, ανέφερε, δεν προέβησαν σήμερα σε απεργιακές εκδηλώσεις αλλά θα το κάνουν μόλις περάσουν οι γιορτές.

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Σύγκρουση συμφερόντων ο λόγος παραίτησης του Μ. Σαρρή;


Astra Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012 10:43sarris3Σε σύγκρουση συμφερόντων αποδίδεται σύμφωνα με την εφημερίδα Χαραυγή η απομάκρυνση του Μιχάλη Σαρρή από το τιμόνι της Λαικής.

Όπως δημοσιεύεται σήμερα κατά την διάρκεια της προεδρίας του στη λαική ο τέως πρόεδρος του οργανισμού ήταν ταυτόχρονα μέλος διοικητικών συμβουλίων άλλων οκτώ εταιριών εκ των οποίων στις δύο παραχώρησε δάνεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα δάνεια αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα και ένα εξ αυτών ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι το γεγονός αυτό ήταν εις γνώσιν του τότε επόπτη του τραπεζικού συστήματος.

Ο τέως διοικητής φαίνεται σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι αγνόησε τις συστάσεις του αρμόδιου τμήματος της κεντρικής τράπεζας για απομάκρυνση του κ Σαρρή λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Φόβοι για μη καταβολή 13ου μισθού στα κατεχόμενα

17, August 2012 – onlycy.com

Η σημερινή «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους δεν κατάφερε να μαζέψει τους οφειλόμενους φόρους και αυτό θα οδηγήσει στη μη πληρωμή του 13ου μισθού, σύμφωνα με τον πρώην λεγόμενο υπουργό οικονομίας Σαλίχ Τσοσάρ.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ο Τσοσάρ είπε ότι τα οικονομικά μέτρα που λήφθηκαν από την ψευδοκυβέρνηση δεν αποφέρουν έσοδα τόσα όσα να καλυφτούν οι ανάγκες των εξόδων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο να καταβληθεί ο 13ος μισθός τέλος του 2012.
«Αν συνεχίσουμε έτσι δύσκολα να πληρωθεί ο 13ος μισθός», είναι ο τίτλος των δηλώσεων του Τσοσάρ, ο οποίος είπε ότι η «κυβέρνηση» βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική φάση και η ίδια δεν το αντιλαμβάνεται τόσο όσο να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως την περισυλλογή των φόρων.
Είπε ακόμα ότι μετά το Σεπτέμβριο το ψευδοκράτος θα βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη οικονομική κατάσταση.

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012

Μέσω της νομικής οδού η Λαϊκή προσπαθεί να περιορίσει τις ζημιές, δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Ομίλου


Στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει η Λαϊκή Τράπεζα τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της στην Ελλάδα ή δάνεια με χαμηλές εξασφαλίσεις και μη συμφέροντες όρους.

 Ο πρόεδρος του Ομίλου, Ανδρέας Φιλίππου, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για περιορισμό των ζημιών, μέσω της νομικής οδού, αφού ολοκληρωθεί πρώτα, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η κατηγοριοποίηση των δανείων.

Την ίδια ώρα, ελεγκτικός οίκος αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να καταθέσει την πρότασή του για αναδιάρθρωση της Τράπεζας.

Στόχος είναι η συρρίκνωση του Ομίλου που θα συνοδεύεται από μείωση δραστηριοτήτων, μείωση του μισθολογίου και απολύσεις προσωπικού, μέσω σχεδίων πλεονασμού και πρόωρων αφυπηρετήσεων.

Σε πρώτη φάση γίνεται λόγος για πώληση θυγατρικών εταιρειών της Λαϊκής στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα, ως το τέλος του χρόνου θα κλείσουν 44 υποκαταστήματα και στην Κύπρο εικοσιένα.

πηγή: ΡΙΚ

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Πανίκος Δημητριάδης - τρόικα και μηχανισμός στήριξης, μνημόνιο, τραπεζικό σύστημα

Με τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ εκτιμά ο Π. Δημητριάδης Κύριο

  • Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012 ρικ
Με τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ εκτιμά ο Π. Δημητριάδης
Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί το Μνημόνιο, ώστε να εκλείψει η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
 Σε συνέντευξη στην αρχισυντάκτρια του ΡΙΚ Σούλα Χατζήκυριακου, ο κύριος Δημητριάδης είπε πως θα επιδιωχθεί όπως το δάνειο χορηγηθεί με όσο το δυνατό πιο ευνοϊκούς όρους, τους οποίους δύσκολα θα βρει κανείς από άλλη πηγή δανεισμού.
Αναφερόμενος σε πληροφορίες που κάνουν λόγο για μειώσεις μισθών και αποκοπή του 13ου ο κύριος Δημητριάδης επισήμανε ότι τέτοιου είδους μέτρα θα μειώσουν τα εισοδήματα και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και κατ’ επέκταση στην ίδια την οικονομία.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για μεγάλες αλλαγές που έρχονται και οι οποίες αφορούν τα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι και με την βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης, ο κυπριακός λαός θα δει φως στην άκρη του τούνελ και η οικονομία θα ανακάμψει.
Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που διενεργείται για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες και την επέκταση τους στο εξωτερικό.
Τόνισε πως εάν αποφεύγονταν επεκτάσεις τραπεζών στο εξωτερικό εν καιρώ κρίσης σίγουρα η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκονταν αυτή την στιγμή σε καλύτερη κατάσταση, γι αυτό και θα πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Δημητριάδης: Η τρόικα να μην δημιουργήσει φαύλο κύκλο

inusiness 10/08/2012

Στο να πείσει την τρόικα για λήψη μέτρων τα οποία δεν θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να χρειαστούν κι άλλα μέτρα επικεντρώνεται η κυπριακή πλευρά με βάση τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.
Η προσπάθεια, όπως είπε σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι, είναι να ληφθούν λογικά μέτρα τα οποία δεν θα βυθίσουν την οικονομία σε ύφεση και μετά από κάποιο διάστημα να χρειαστούν κι άλλα.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να δουν τα μέτρα, όσο οδυνηρά κι αν είναι ως μία επένδυση για το μέλλον.
Για το θέμα των τραπεζών, άφησε να νοηθεί πως όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά την έρευνα στα δανειακά χαρτοφυλάκια και μετά την έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας στα ενδότερα των τραπεζών για τον τρόπο που αναπτύχθηκαν.
Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι πολίτες αναλαμβάνουν το κόστος διάσωσης, πρέπει να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα, σημείωσε.
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 5:59 πμΈστειλε μηνύματα για την επόμενη μέρα. Μετά το 2013 «βλέπει» ανάπτυξη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

fileleftheros
«Πολύπλοκο, που χρήζει προσεκτικής διαχείρισης», χαρακτήρισε ο κ. Δημητριάδης το μείζον θέμα των αξιογράφων των τραπεζών.
«Πολύπλοκο, που χρήζει προσεκτικής διαχείρισης», χαρακτήρισε ο κ. Δημητριάδης το μείζον θέμα των αξιογράφων των τραπεζών.
Λευκωσία: Μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα προβλέπει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. Η Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια λάθη που έφεραν την κυπριακή οικονομία στο σημερινό της σημείο ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, τονίζοντας ότι η έρευνα θα γίνει κάτω από τη νομοθεσία της εμπιστευτικότητας.

«Τα ελληνικά ομόλογα θα εξεταστούν εκτενώς στη συγκεκριμένη έρευνα, αφού είναι εκείνα κυρίως που οδήγησαν στις ζημιές του κυπριακού συστήματος. Εάν διαπιστωθούν ατασθαλίες η Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει αναλόγως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει», συνέχισε, «να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ».

Ο διοικητής, συνέστησε προσοχή στις τράπεζες όσον αφορά στα εφάπαξ και τα επιδόματα των στελεχών της εν μέσω αυτών των συνθηκών.

Σε ότι αφορά το μείζον θέμα των αξιογράφων των τραπεζών, ο κ. Δημητριάδης, το χαρακτήρισε «πολύπλοκο που χρήζει προσεκτικής διαχείρισης», διευκρινίζοντας ότι εάν από τη σχετική έρευνα της Κεντρικής διαπιστωθούν τυχόν παραπλανήσεις, θα υπάρξουν οπωσδήποτε κυρώσεις στους υπεύθυνους. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως είπε, και τότε θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ως προς το κομμάτι των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η Τρόικα έχει μόνο τη δυνατότητα να κάνει εκτιμήσεις αναφορικά με το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των δύο μεγάλων τραπεζών. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου όπου θα εξαχθούν
αποτελέσματα από τη λεπτομερή διαγνωστική εξέταση δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ακριβείς ανάγκες.

Ο διοικητής σχολίασε επίσης και τις ανησυχίες του κόσμου για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, αναφέροντας ότι είναι φυσιολογικό το να ανησυχεί καθώς τα μέτρα δεν θα είναι ευχάριστα αλλά είναι πλέον απαραίτητα. «Οφείλουμε να δούμε το όλο θέμα με την Τρόικα ως επένδυση για το μέλλον της Κύπρου και των παιδιών μας»μ ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το δάνειο που θα δοθεί από την Τρόικα θα συνοδεύεται από αρκετά ευνοϊκούς όρους, χαμηλό επιτόκιο και ενδεχόμενη περίοδο χάριτος, τονίζοντας ότι ο Μηχανισμός Στήριξης θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και θα νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά.

«Αυτό ωστόσο, δεν προβλέπεται να γίνει εντός του 2013 αλλά με τα μέτρα που θα επιβληθούν οι τράπεζες θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη και τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα τοποθετηθούν οι βάσεις για μια μεσοπρόθεσμη υγιή οικονομία εντός ενός εύρωστου ανταγωνιστικού συστήματος», πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης.
Κεντρική Τράπεζα: Πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης από τις εμπορικές

9 Αυγούστου ikypros.comΚεντρική Τράπεζα: Πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης από τις εμπορικές

Πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, ανά το παγκόσμιο και κυρίως στην Ελλάδα, ζήτησε από τις κυπριακές τράπεζας η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΚΥΠΕ πηγή από την ΚΤ.

Η ΚΤ έδωσε οδηγίες στις εμπορικές τράπεζες να μειώσουν τα κόστη τους, να πιέσουν για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών, να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην παραχώρηση νέων δανείων.
Ειδικότερα, σε ερώτηση κατά πόσο έχει ζητηθεί από τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν την έκθεση τους στην Ελλάδα, πηγή από την ΚΤ είπε στο ΚΥΠΕ ότι "οπωσδήποτε, με τα σημερινά δεδομένα στην ελληνική αγορά, (οι τράπεζες) πήραν οδηγίες να είναι πάρα πολύ προσεκτικές, να μειώσουν τα κόστη τους και να αρχίσουν να εξασκούν πίεση" για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.

"Το μήνυμα της ΚΤ είναι να πιέσουν τα πράγματα ούτως ώστε από τη μια να διατηρήσουν τις καταθέσεις τους και από την άλλη να εισπράξουν τα δάνεια τους και βέβαια", όπως επισήμανε, η παραχώρηση νέων δανείων να περιοριστεί "μόνο στα απολύτως απαραίτητα" και "σε πάρα πολύ καλούς πελάτες".

Οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει πλέον "να ακολουθήσουν μια πολιτική συμμαζέματος και διατήρησης. Δεν είναι περίοδος επέκτασης και ανοίγματος νέων καταστημάτων", τόνισε η ίδια πηγή στο ΚΥΠΕ.

Οσον αφορά το πότε θα λάβουν οι τράπεζες από το ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης τα αναγκαία κεφάλαια ούτως ώστε να αυξηθεί ο δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) στο 9% που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών από τον διεθνή οίκο που θα επιλεγεί για να διαφανεί το επακριβές ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες και αφού φυσικά υπογραφεί το μνημόνιο μεταξύ κυπριακής Κυβέρνησης και Τρόικας.

Οπως είχε δηλώσει παλαιότερα αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών αναμένονται αρχές Νοεμβρίου.

Μεγάλες αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα προωθεί ο διοικητής της ΚΤAstra

Μεγάλες αλλαγές στα δημοσιονομικά και το τραπεζικό σύστημα προωθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο κύριος Δημητριάδης είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει ανεξάρτητη έρευνα για να βεβαιωθεί ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια λάθη που έφεραν την κυπριακή οικονομία στο σημερινό της σημείο.

Πρόσθεσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα εξεταστούν εκτενώς στη συγκεκριμένη έρευνα και αν διαπιστωθούν ατασθαλίες η Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει αναλόγως.

Ο κύριος Δημητριάδης τόνισε ότι πρέπει να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα και να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα για το πώς φθάσαμε μέχρι εδώ.

Ο διοικητής, συνέστησε προσοχή στις τράπεζες όσον αφορά στα εφάπαξ και τα επιδόματα των στελεχών τους εν μέσω αυτών των συνθηκών.

Σε ότι αφορά το θέμα των αξιογράφων των τραπεζών, ο διοικητής της κεντρικής το χαρακτήρισε πολύπλοκο, προσθέτοντας ότι χρήζει προσεκτικής διαχείρισης.

Διευκρίνισε ότι αν από την έρευνα της Κεντρικής διαπιστωθούν τυχόν παραπλανήσεις, θα υπάρξουν οπωσδήποτε κυρώσεις στους υπεύθυνους.

Η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως είπε, και τότε θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο διοικητής εξέφρασε την άποψη ότι το δάνειο που θα δοθεί από την Τρόικα θα συνοδεύεται από αρκετά ευνοϊκούς όρους, χαμηλό επιτόκιο και ενδεχόμενη περίοδο χάριτος, τονίζοντας ότι ο Μηχανισμός Στήριξης θα εξυγιάνει το τραπεζικό σύστημα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και θα νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά.

Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ σε τυχόν μετοχοποίηση του οργανισμού

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 astra

Την έντονη αντίθετή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού στην ιδέα μετοχοποιήσεως του οργανισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα του τόπου και θα αποβεί σε βάρος του Κράτους, της Αρχής Ηλεκτρισμού, των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Η ΕΠΟΠΑΗ τονίζει παράλληλα ότι ιδιαίτερα για την ΑΗΚ, τόσο το μέγεθος της αγοράς, όσο και οι σημερινές ιδιάζουσες συνθήκες στην παραγωγή ηλεκτρισμού δεν επιτρέπουν, για το πραγματικά καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου, να γίνονται τέτοιες σκέψεις.

Εξέφρασαν καταλήγοντας την ελπίδα πως η αντίδραση του κράτους θα είναι η ενδεδειγμένη ενώ τονίζουν ότι σε μια πιθανόν αρνητική εξέλιξη, όπως είναι η μετοχοποίηση, η αντίδραση τους θα είναι δυναμική.

ΠΟΑΣ: Οχι στο ξεπούλημα επιτυχημένων και κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών

Onlycy.com 7, August 2012
Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν με κανένα τρόπο να ξεπουληθούν οι Ημικρατικοί Οργανισμοί οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι επιτυχημένοι και κερδοφόροι και συνεισφέρουν στο κράτος αρκετά εκατομμύρια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ).
Οπως αναφέρεται “είναι πλέον φανερό ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικα θα έχουν σε λίγες ημέρες συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, κατά την άποψη τους, για αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως και του προβλήματος των Τραπεζών”.
Πέραν των άλλων μέτρων που είναι υπό μελέτη, είναι έκδηλη η πρόθεση των Τροικανών να θέσουν επί τάπητος και το μέλλον των Ημικρατικών Οργανισμών, προστίθεται.
Οπως αναφέρεται “οι Οργανισμοί για τους οποίους θεωρούν ότι έχει κλείσει ο κύκλος ζωής τους θα ζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα η διάλυση τους.
Για τους κερδοφόρους οργανισμούς θα ζητηθεί από όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν, η πώληση τους στον ιδιωτικό τομέα ή στη καλύτερη περίπτωση η μετοχοποίηση τους αφού προηγουμένως μετατραπούν σε οργανισμούς Ιδιωτικού δικαίου”.
Η ΠΟΑΣ αναφέρει πως η απάντηση στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να ενοχληθούν οι Κερδοφόροι Ημικρατικοί Οργανισμοί, εφόσον συνεισφέρουν στο κράτος, είναι ότι θα εισρεύσουν αρκετά εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.
“Φαίνεται ότι οι Τροΐκανοί δεν ενδιαφέρονται για το τι θα ακολουθήσει εάν υλοποιηθούν τα πιο πάνω.  Δεν τους νοιάζει και το απέδειξαν, σε άλλες περιπτώσεις πχ. Ελλάδα κλπ, πόση κοινωνική αναστάτωση θα προκαλέσουν.  Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας με ότι αυτό σημαίνει, καθώς και η πλήρης διάλυση του Κοινωνικού ιστού της πατρίδας μας”, σημειώνει.
Προσθέτει πως “για τη δημιουργία συνθηκών για προώθηση της ανάπτυξης δεν αναφέρεται πουθενά τί εισηγούνται οι Τροΐκανοί.  Για την φοροδιαφυγή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακούσαμε κάποια μισόλογα”.
“Λογικά διερωτούνται οι εργαζόμενοι ιδιαίτερα στους κερδοφόρους Ημικρατικούς Οργανισμούς.  Εφόσον δεν είναι μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος γατί τόσος ζήλος για την εκμετάλλευση τους από τους ιδιώτες.  Δεν αρκεί το γεγονός ότι δέχτηκαν αγόγγυστα να συνεισφέρουν για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τώρα θα τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις εργασίας και οι συντάξεις τους;;”, αναφέρεται, σημειώνοντας πως αυτή είναι μια ”ακατανόητη λογική”.
“Οι εργαζόμενοι, πολύ ορθά, έχουν αποδεχτεί όπως διορθωθούν τα κακώς έχοντα. Δεν θα δεχτούν  όμως με κανένα τρόπο να ξεπουληθούν οι Οργανισμοί οι οποίοι αποδεδειγμένα είναι επιτυχημένοι και κερδοφόροι και συνεισφέρουν στο κράτος αρκετά εκατομμύρια”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Απόλυτη συνάρτηση των όρων της Τρόικας με το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος από το Μηχανισμό Στήριξης

  • Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 ρικ
Την επιθυμία της Κύπρου για σύναψη και δεύτερου δανείου από τη Ρωσία, εξέφρασε ο πρόεδρος Χριστόφιας στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε στο Πρωινό Δρομολόγιο ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για εξασφάλιση του δανείου, θεωρώντας ότι οι όροι που θα τεθούν από την Τρόικα συναρτώνται απόλυτα από το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος από το Μηχανισμό Στήριξης.
Ο κύριος Χριστοφίδης σημείωσε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να προβεί τώρα σε οποιαδήποτε εκτίμηση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την τελική κατάληξη των συζητήσεων.
Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις ότι ένα δεύτερο δάνειο από τη Ρωσία δεν θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα και τους όρους που θα θέσει η Τρόικα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αναμένει από κόμματα και πολιτικούς, αντί να παίζουν κλεφτοπόλεμο, κατά την έκφρασή του, να πουν ευθαρσώς στο λαό τις απόψεις τους, και κατά πόσο πιστεύουν ότι η Κύπρος πρέπει να απευθυνθεί για οικονομική στήριξη μόνο στην Τρόικα.

Λαϊκή Τράπεζα: Προχωρεί σε μείωση των υποκαταστημάτων της σε Κύπρο και Ελλάδα και σε σημαντικές περικοπές μισθών

  • Τρίτη 07 Αυγούστου 2012 ρικΜειώνονται κατά 65, έως το τέλος του 2012, τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας σε Κύπρο και Ελλάδα, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου.
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του Ομίλου, από τα συνολικά 290 που λειτουργούν σήμερα, τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας αναμένεται να περιοριστούν στα 225.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία μείωσης μισθών και ωφελημάτων του προσωπικού.
Στην Ελλάδα, όπου ο Όμιλος εργοδοτεί 3,150 υπαλλήλους, οι αποκοπές επηρεάζουν κυρίως τους υψηλόμισθους, ενώ αναμένεται κύμα παραιτήσεων στα ψηλά δώματα της εταιρείας.
Στην Κύπρο, βάσει του διατάγματος που ενέκρινε η Βουλή για στήριξη της Τράπεζας, συνεχίζονται οι διεργασίες για περιορισμό κατά 12,5% των απολαβών των υπαλλήλων, οι οποίοι ανέρχονται σε 2,500.

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Η κάθοδος της Τρόικα-Μέτρα Εναντίων Εργαζομένων

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔ

Λευκωσία, 2 Αυγούστου, 2012

Το ΔΣ της ΠΟΕΔ συνήλθε χθες 1η Αυγούστου, 2012 έκτακτα και εξέτασε τις εξελίξεις γύρω από την Κυπριακή Οικονομία. Μετά την ενημέρωση που έγινε και την ανταλλαγή απόψεων η Οργάνωση έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς τα επόμενα βήματα και τις ενέργειές της και ταυτόχρονα εξέφρασε:
1.    Τη σοβαρή της ανησυχία για επαπειλούμενο νέο κύκλο μέτρων αυστηρής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων με απώλεια σημαντικών κεκτημένων και δραματικές μειώσεις στις μισθολογικές απολαβές.
2.    Την έλλειψη αρμόδιας ενημέρωσης και διαλόγου, καθώς και την αντιμετώπιση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων σ’ ένα φάσμα συσκότισης και άγνοιας των προθέσεων της Τρόικα αναφορικά με τους εργαζομένους.
3.    Την αντίδρασή της στην εξαγγελία και τις συναφείς δημοσιεύσεις για την κατάργηση της ΑΤΑ.
4.    Τη διαπίστωση συνέχισης και όξυνσης της επίθεσης κατά των εργαζομένων χωρίς να έχει καταγραφεί καμία αποφασιστική κίνηση ελέγχου της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και της είσπραξης των ανείσπρακτων φόρων.
5.    Τη βεβαιότητα ότι τα επαχθή μέτρα της Τρόικα δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα της Κυπριακής Οικονομίας, όπως άλλωστε συνέβηκε όπου εφαρμόστηκαν, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο επιπτώσεων στην οικονομική ζωή και οδηγώντας σε περαιτέρω υποτροπή με απροκαθόριστες συνέπειες.
6.    Την παρασιώπηση της συνεισφοράς των εργαζομένων του δημοσίου από τον περασμένο χρόνο της τάξης του 12,5% των απολαβών τους. Η σημαντική αυτή συνεισφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του τόπου θεωρείται ως μη γενόμενη, ενώ συστηματικά και προκλητικά αγνοείται.
7.    Τη μεροληπτική και ευνοϊκή αντιμετώπιση των Τραπεζών από διάφορους παράγοντες και από τα ΜΜΕ. Ενώ κατέχουν κυρίαρχο και καταστροφικό ρόλο στην κατάσταση της δημόσιας οικονομίας, εντούτοις η πραγματικότητα συγκαλύπτεται στρέφοντας τα πυρά προς τους εργαζομένους.
8.    Τη σφοδρή αντίδρασή της προς τις αντιεργασιακές μεθοδεύσεις της Τρόικα και την κατάργηση του κράτους πρόνοιας από τοπικούς παράγοντες και φορείς, ως δικαίωση της δικής τους γραμμής και επιθυμίας.
9.    Τη σοβαρή της ένσταση για δραστικές περικοπές στο κεφάλαιο της Παιδείας, οι οποίες και θα οδηγήσουν σε παρακμή την Κυπριακή Εκπαίδευση. Οι περικοπές στις εκπαιδευτικές δαπάνες θα αποστερήσουν την ουσιαστική προοπτική της ανάκαμψης.

Καταληκτικά, η ΠΟΕΔ τονίζει εμφαντικά:

•    Αυτή την ώρα επιβάλλεται να υπάρξει και να διασφαλιστεί σύμπνοια και  ενότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι.
•    Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση του Κοινωνικού Διαλόγου, καθώς και όλων των θεσμών διαβούλευσης για τα εργασιακά θέματα.
•    Καταθέτει την αποφασιστικότητα της, συντασσόμενη με το λοιπό συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιδράσει δυναμικά στα τετελεσμένα που προωθούνται μέσω της Τρόικα.

http://msovolos.blogspot.com/2012/08/blog-post_6.html

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Βάζουν όρια και ζητούν απόδοση ευθυνών Τραβούν «κόκκινες γραμμές» οι συντεχνίες


Καζάνι που βράζει οι συντεχνίες, που απαιτούν ισότιμη κατανομή βαρών και προειδοποιούν για ολέθριες συνέπειες.


Λευκωσία: Τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» άρχισαν να χαράσσουν οι συντεχνίες (ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου), οι οποίες βρίσκονται ήδη σε τροχιά σύμπηξης κοινού μετώπου μπροστά στα μέτρα που τροχιοδρομούνται από την υιοθέτηση του όποιου Μνημονίου προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Συγκεκριμένα, ζητήματα όπως ιδιωτικοποιήσεις, αποκοπές μισθών και άλλων ωφελημάτων, ΑΤΑ, ωράρια και καθεστώς εργαζομένων εντάσσονται σ' ένα γενικότερο πλαίσιο, στο οποίο διαμορφώνονται «κόκκινες γραμμές» και οριοθετήσεις.

Ωστόσο, κοινή συνισταμένη των συντεχνιακών είναι ότι, αν οι καταστάσεις το απαιτήσουν, δεν θα υπάρξει άρνηση για νέες και αναγκαίες παραχωρήσεις, υπό κάποιες όμως σοβαρές προϋποθέσεις. Αυτές συνίστανται στο ότι τα όποια μέτρα θα καθοριστούν μέσα από τον θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο και με συναινετικές προσεγγίσεις, αλλά και ότι θα υπάρξει ισότιμος καταμερισμός τους και δεν θα φορτωθούν όλο το βάρος οι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο και ημιδημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, οι συντεχνίες των εργαζομένων ζητούν άμεση και πλήρη ενημέρωση για την πραγματική εικόνα της οικονομίας και κυρίως του μεγέθους των προβλημάτων της μέσα από ακριβή και τεκμηριωμένα στοιχεία, αλλά και την κίνηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για απόδοση ευθυνών.

Γίνεται πάντως λόγος και για ενδεχόμενα ακραία σενάρια, στην περίπτωση που οι όποιες αποφάσεις προωθηθούν υπό τη μορφή επιβολής.

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

εταιρείες του λιανικού εμπορίου, καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων με κουπόνια ή προϊόντα της εκάστοτε εταιρείας


Η κρίση οδηγεί εργοδότες και εργαζόμενους σε απόγνωση
Sigma live 04 Αυγούστου 2012, 21:03
Ευτυχία Αντρέου

Αναμφισβήτητα παράνομη η πράξη του φυλακισθέντος εργοδότη, να μην καταβάλλει μισθούς στους υπαλλήλους του, αλλά από την άλλη, αποτελεί μια αποκαλύπτει την σκληρή πραγματικότητα των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Γ.Δ. της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, μιλώντας στο Sigma, δήλωσε ότι είναι ενδεικτικό της εποχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η οικονομία θα ανακάμψει, αν και κατά την άποψη του, τα πράγματα φαίνονται δύσκολα για να μην έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα.
Η κρίση, αναντίλεκτα έχει πλήξει το νησί μας, αλλά δεν πρέπει να την πληρώνουν οι μισθωτοί και οι εργαζόμενοι τονίζει η ΠΕΟ, η οποία κακίζει τις μονομερείς και αυθέρετες ενέργειες σε βάρος του μισθού των εργαζομένων.
Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Χρίστος Τομπάζος, είπε ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που αφορούν κυρίως εταιρείες του λιανικού εμπορίου, καταβάλλουν μέρος του μισθού των εργαζομένων με κουπόνια ή προϊόντα της εκάστοτε εταιρείας.
«Αυτό το πράγμα απαγορεύεται, εκτός και αν συναινέσουν οικιοθελώς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», είπε.
Άλλη μια πληγή στις εργασιακές σχέσεις, οι αποκοπές μισθού, με αιτιολογικό την παροχή στέγης και τροφής στους υπαλλήλους.
Ένα φαινόμενο το οποίο επιχειρεί να ρυθμίσει το κράτος με την αποστολή τροποποιήσεων σχετικού νομοσχεδίου από το Υπουργικό στη Βουλή.
«Είναι θετική εξέλιξη αλλά ο μισθός πρέπει να καταβάλλεται κανονικά», είπε ο Χρίστος Τομπάζος.
Ο Μιχάλης Πήλικος είπε ότι δεν πρέπει να παραβλέπονται όσα προσφέρει ο εργοδότης, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φτάνουμε στο άκρο της εκμετάλλευσης.
Η πρόταση νόμου που πήρε το δρόμο για τη Βουλή ορίζει ως ανώτατο όριο αποκοπής μισθού για λόγους διαμονής και διατροφής, το 15%.

Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Φυλάκιση για μη καταβολή μισθών


3/8/2012 stockwatch

Για πρώτη φορά το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 μηνών σε φυσικό πρόσωπο, πέραν του χρηματικού προστίμου που επιβλήθηκε στις εταιρείες του για υπόθεση που αφορούσε τη μη καταβολή μισθών κατά παραβίαση του περί Προστασίας των Μισθών Νόμου .

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας, στα πλαίσια της απόφασης, εκδόθηκε και Διάταγμα εξόφλησης των οφειλόμενων μισθών.

Όπως τονίζεται, ο περί Προστασίας των Μισθών Νόμος επιβάλλει την πληρωμή του μισθού πάνω σε σταθερή συστηματική βάση, εβδομαδιαία ή μηνιαία ανάλογα, και δεν επιτρέπει οποιεσδήποτε αυθαίρετες αποκοπές από αυτόν.

Τονίζεται, συναφώς, ότι το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων θα συνεχίσει να προβαίνει σε ποινικές διώξεις εργοδοτών (εταιρειών και ιδιοκτητών/διευθυντών τους) οι οποίοι, κατά παράβαση του περί Προστασίας των Μισθών Νόμου, προβαίνουν σε αυθαίρετες αποκοπές μισθών ή δεν καταβάλλουν οφειλόμενους μισθούς στο προσωπικό τους, φαινόμενα που, από τα παράπονα που λαμβάνονται και από τις επιθεωρήσεις που γίνονται, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επιθεωρεί υποστατικά επιχειρήσεων για έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έγιναν 4397 επιθεωρήσεις και μέχρι στιγμής καταχωρήθηκαν 378 υποθέσεις στο Δικαστήριο για παραβιάσεις διαφόρων Νόμων. Κατά την ίδια περίοδο, επιδικάστηκαν ποινές ύψους € 104.000.

Γ.Χ.

Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Ηχηρό "όχι" στην τρόικα είπε ο συνεργατισμός

Σε παγκύπρια συνεργατική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποφασίστηκε ότι ο συνεργατισμός δεν αποδέχεται την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας που προτείνει η τρόικα και τονίζει ότι εφαρμόζει τα πρότυπα ελέγχου που εφαρμόζονται και στις τράπεζες.

 Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι στις επαφές που είχε στην Κύπρο η τρόικα έθεσε θέμα εποπτικού πλαισίου των συνεργατικών ιδρυμάτων αλλά και επάρκειας της εποπτείας των 100 περίπου πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι δραστηριοποιημένα στην Κύπρο.

 Η παγκύπρια σύσκεψη των εκπροσώπων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων ενέκρινε σχετικό ψήφισμα για τις θέσεις του Συνεργατικού Κινήματος και εξουσιοδότησε το προεδρείο να το επιδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και σε οποιονδήποτε άλλο κρίνει ότι είναι ορθό να επιδοθεί.

 Η ανακοίνωση τονίζει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του συνεργατισμού και τον ουσιαστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει στην «αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

πηγή: Άστρα
2/8/2012

165 εκατ. ευρώ από ταμεία προνοίας και συντάξεως επενδύθηκαν σε αξιόγραφα

165 εκατομμύρια ευρώ από ταμεία προνοίας και συντάξεως επενδύθηκαν σε αξιόγραφα στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκής.

 Από τα 165 εκατομμύρια , τα 60 εκατομμύρια είναι επενδυμένα από ταμεία προνοίας Ημικρατικών Οργανισμών και Δημαρχείων.

 Μιλώντας τον ΑΣΤΡΑ ο Έφορος των Ταμείων Προνοίας Θεοφάνης Τρύφωνος είπε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία, σημειώνοντας ότι το ευχάριστο είναι ότι μόνο 200 ταμεία επένδυσαν στα αξιόγραφα, από το σύνολο των 1850 που υπάρχουν.

 Όσον αφορά την ρευστότητα, ο κύριος Τρύφωνος ξεκαθάρισε ότι βραχυπρόθεσμα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για αυτά τα ταμεία.

 Πρόσθεσε επίσης ότι μόνο ένα ταμείο έχει επενδύσει το 70% του αποθεματικού του σε αξιόγραφα, ενώ τέσσερα ταμεία έχουν επενδύσει 15%-40% του αποθεματικού τους.

 Σύμφωνα με τον κ. Τρύφωνος, στόχος της εποπτικής αρχής είναι να ενημερώσει με σχετική έκθεση το υπουργείο Οικονομικών, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Κεντρική Τράπεζα.

πηγή: Άστρα
2/8/2012