Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Τρίωρη απεργία στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού

Σε τρίωρη προειδοποιητική απεργία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού. Αιτία η αυθαίρετη ενέργεια της εταιρείας να αποκόψει 6% από τους μισθούς, ενώ δεν καταβλήθηκε η ΑΤΑ.

 Όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, που οι εργαζόμενοι με τις πολυήμερες απεργιακές τους κινητοποιήσεις, απέτρεψαν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, έτσι και τώρα με την καθοδήγηση των Συνδικάτων τους, δηλώνουν ξανά έτοιμοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους.

 Η γενική συνέλευση των απεργών, αποφάσισε όπως καταγγελθεί η παράνομη και αυθαίρετη ενέργεια της εταιρείας, ενώ θα αξιολογήσουν τα μέτρα που θα λάβουν, ανάλογα με τις εξελίξεις.

 Ο Γ.Γ της Συντεχνίας Οικοδόμων της ΠΕΟ, συν. Μιχάλης Παπανικολάου σε δηλώσεις του από τον χώρο της απεργίας είπε ότι δεν θα επιτραπεί να φορτωθούν τα βάρη στους εργαζόμενους και αφού καταδίκασε τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους σε ενότητα δράσης και δημιουργία ενιαίου μετώπου, ενάντια στις επιδιώξεις του κεφαλαίου

πηγή: ΠΕΟ

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Φαίνεται θα παραμείνει φορολογικός παράδεισος για το διεθνές κεφάλαιο η Κύπρος


Θετική ένδειξη για 10% εταιρικού φόρου

27 Ιουλίου 2012 από stockwatch.com.cy
alitheia

Η τρόικα έχει εμπεδώσει την ανάγκη διατήρησης του εταιρικού φόρου στο 10% εκτιμά ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών. Ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ Θεόδωρος Παρπέρης, μετά από δίωρη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Συνδέσμου με την τρόικα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κλιμάκιο φαίνεται να έχει εμπεδώσει τη σημαντικότητα, όπως είπε, της σταθερότητας του γενικού φορολογικού μας συστήματος και ειδικότερα την ανάγκη διατήρησης του εταιρικού φόρου στο 10%. Ο κ. Παρπέρης είπε επίσης ότι μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος με την τρόικα είναι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, η ανάγκη τομών στο δημόσιο τομέα και η ανάγκη προώθησης μέτρων ανάπτυξης. Ταυτόχρονα είπε ότι επισήμαναν στους τεχνοκράτες της τρόικα ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από τον τομέα των επενδύσεων, των διεθνών υπηρεσιών, είτε αυτές οι υπηρεσίες είναι επαγγελματικές, είτε πρόκειται για εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τουρισμό και ιατρικές υπηρεσίες.

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Οι πλέον πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου έχουν "κρύψει" τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολάρια (17.000.000 τρισεκατομμύρια ευρώ) σε υπεράκτιους λογαριασμούς


17 τρισεκατομμύρια ευρώ κρυμμένα από την εφορία
Όσο οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας

24 Ιουλίου 2012 07:23 ikypros.com17 τρισεκατομμύρια ευρώ κρυμμένα από την εφορία

  Οι πλέον πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου έχουν "κρύψει" τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολάρια (17.000.000 τρισεκατομμύρια ευρώ) σε υπεράκτιους λογαριασμούς, προκειμένου να γλιτώσουν από την εφορία, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η έκθεση προέρχεται από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης μια οργάνωση με βάση τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία εργάζεται για την εξασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση "η οικονομική ανισότητα είναι πολύ χειρότερη από ότι νομίζουμε".

Ο Τζέιμς Χένρι, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της McKinsey & Co, είναι αυτός που ηγήθηκε της σχετικής μελέτης. Ανακάλυψε ότι ο "κρυφός πλούτος" θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το άθροισμα των οικονομιών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δημιουργία των υπεράκτιων λογαριασμών οδηγεί κάθε χρόνο σε απώλεια φορολογικών εσόδων έως και 280 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εκτίμηση αυτή μάλλον θεωρείται συντηρητική, καθώς ακίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα. Κατά τον Τζέιμς Χένρι πρόκειται για μια "τεράστια μαύρη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία".

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση ο περισσότερος πλούτος "απλώνεται" ανάμεσα σε αριθμό μικρότερο από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ λιγότερο από 100.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν 9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε offshore λογαριασμούς.

Η έκθεση βασίστηκε σε στοιχεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα Ηνωμένα Εθνη, τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών, καθώς επίσης από τις κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών διαφόρων χωρών.


Χριστόφιας προς Τρόικα: Δεν συζητώ τέτοια μέτρα


Φιλελευθερος

Απαιτούν αιματηρές θυσίες οι Τροϊκανοί και ενώπιον του Προέδρου

Τροϊκανοί: Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να υπάρξουν θυσίες.
Τροϊκανοί: Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να υπάρξουν θυσίες.Λευκωσία: Με σκληρές θέσεις ως προς την ανάγκη μείωσης μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, εμφανίστηκε ξανά χθες η Τρόικα και μάλιστα ενώπιον του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι τροϊκανοί επιμένουν σε δημοσιονομική τρύπα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το υπόλοιπο του έτους και την περίοδο 2013 - 2014.

Για φέτος η Τρόικα υπολογίζει έλλειμμα 5,5% και επιμένει σε «αιματηρά» μέτρα. Θέτει θέμα μη καταβολής του 13ου μισθού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για το 2012 και μείωση των απολαβών των κρατικών και ημικρατικών υπαλλήλων για το 2013 - 2014 κατά 15%.

Ο Πρόεδρος διαφώνησε με τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της Τρόικας και κάλεσε τους εκπροσώπους της να έχουν υπόψη τους ότι το πρόγραμμα που θα εισηγηθούν πρέπει να ακολουθεί το τρίπτυχο εξυγίανση, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, όπως ήταν
και οι αποφάσεις των τελευταίων ευρωπαϊκών συμβουλίων.

Αίμα ζητάει η Τρόικα
Περικοπές μισθών, συντάξεων, ωφελημάτων και κατάργηση της ΑΤΑ

27 Ιουλίου 2012 09:00 ikypros.comΑίμα ζητάει η Τρόικα

Ολοκληρώνεται σήμερα το επεισοδιακό ταξίδι της Τρόικας στην Κύπρο και η πρώτη γεύση που αφήνει είναι αυτή του... αίματος, αφού προτείνει σκληρά μέτρα για περικοπές μισθών, συντάξεων, ωφελημάτων, εφάπαξ και πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ. Η ένταση των μέτρων που προτείνονται ξάφνιασε ακόμη και την κυβέρνηση η οποία αμήχανα παρακολουθεί τις εξελίξεις και επιχειρεί αντιπροτάσεις. Φαίνεται όμως πως το αυτί της Τρόικα δεν ιδρώνει... 

Το πρωϊ οι τεχνοκράτες της Τρόικα θα συναντηθούν με το Διευθυντή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και στις έντεκα και τριάντα με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μια συνάντηση που αναμένεται να δώσει ειδήσεις, αφού θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις των Τροϊκανών.

Η τρόικα θα ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις της στις 3.00 το απόγευμα με συνάντηση με την Διαπραγματευτική Πολιτική Ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η διυπουργική Επιτροπή θα προτείνει άλλους τρόπους άντλησης κεφαλαίων, αφού η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τις αιματηρές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ που εισηγείται η Τρόικα.

Θα εισηγηθεί επίσης να υπάρξει τελική συμφωνία, τα μέτρα να είναι ήπιας μορφής και μακροχρόνια, για να μην επαναληφθεί το  φαινόμενο της Ελλάδας με τα συνεχή Μνημόνια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η ΠΑΣΥΔΥ επέδωσε υπόμνημα στην Τρόικα κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στο οποίο επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα έχουν ήδη συνεισφέρει 10% από τα εισοδήματά τους.

Εισηγήσεις που "ματώνουν"
Μείωση 7,5% των μισθών στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, που αντιστοιχεί στο δέκατο-τρίτο μισθό και θα αποφέρει σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις 140 εκατομμύρια ευρώ, εισηγείται για φέτος η Τρόικα.

Οι εισηγήσεις συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ με την υπουργό Εργασίας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ η μείωση των μισθών θα συνεχισθεί για τα επόμενα δύο χρόνια σε ύψος 15% που αναλογεί σε δύο μισθούς ανά έτος.

Κατάργηση 13ου μισθού 
Η Τρόικα προτείνει ακόμη τη μόνιμη κατάργηση του δέκατου - τρίτου μισθού, ως διαρθρωτικού μέτρου, καθώς και αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων στις συντάξεις πέραν του σημερινού 3%. Δηλαδή να μειωθεί κατά 50% το κόστος της κρατικής μηχανής και να επηρεαστούν οι συντάξεις με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.
 Εισηγείται όμως και κούρεμα του εφάπαξ, με συμψηφισμό δύο-τριών χρόνων.


Μόνιμη κατάργηση της ΑΤΑ
Το κλιμάκιο της Τρόικα, παρά τις αντιδράσεις, αντιπροτείνει την πλήρη κατάργησή της ΑΤΑ, να δίδεται σε ετήσια αντί σε εξαμηνιαία βάση και αφού προηγηθούν δύο χρόνια ανάκαμψης της οικονομίας.


Χριστόφιας: Οι τράπεζες φταίνε...
Ο πρόεδρος Χριστόφιας, είχε συνάντηση με τους τρεις επικεφαλής της Τρόικας στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ανέφερε ότι πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι η υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό τα όποια διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν να μην σκοτώσουν την προοπτική της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως να τη βοηθήσουν να βγει από την ύφεση και να ανακάμψει.


Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Για επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα προειδοποιεί η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ


26 Ιουλίου 2012,
SigmaLive/KYΠΕ

Την έντονή αντίθεσή της στην επιβολή μέτρων που θα πλήττουν τα κεκτημένα και τα ωφελήματα των εργαζομένων, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, σημειώνοντας ότι η συνταγή της αυστηρής λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα σε άλλες χώρες έχει αποτύχει και οδηγεί σε φαύλο κύκλο, παρατείνοντας την ύφεση.
«Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, δεν πρόκειται να δεχθεί, να ανεχθεί και να συμβιβαστεί με μέτρα αντιλαϊκά και αντεργατικά που εφαρμοσθήκαν ισοπεδωτικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης» αναφέρεται.
«Θα διεκδικήσουμε αυτά τα οποία θα μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοσιονομική εξυγίανση» προστίθεται.
«Δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς αν επιχειρηθεί να επιβληθούν εκβιαστικά τέτοια μέτρα που πλήττουν τα κεκτημένα ωφελήματα και δικαιώματα», προειδοποιεί η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
Αναφέρει ότι «υπάρχουν όρια σε κεφαλαιώδη ζητήματα» που αφορούν τους εργαζόμενους, όπως ο θεσμός της ΑΤΑ, οι κοινωνικές παροχές, το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών η προσπάθεια αφαίμαξης των Ταμείων Συντάξεων, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.
Προσθέτει, επίσης, ότι «θα αντιδράσει με κάθε τρόπο σε περίπτωση που επιχειρηθεί η αντιγραφή της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της εκχώρησης του δημόσιου πλούτου στις αγκάλες των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου», ειδικά για τη CYTA και την ΑΗΚ «που τόσα προσέφεραν στην οικονομία».
Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους σε ενότητα και συσπείρωση γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα, «για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες επιβολής από την Τρόικα και να αποτρέψουμε τις επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα».

Μείον 10% στους μισθούς κρατικών αξιωματούχων αποφάσισε το Υπουργικό


Fileleftheros Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 7:19 μμΑπό τις συνολικές ακαθάριστες απολαβές
Μείον 10% στους μισθούς κρατικών αξιωματούχων αποφάσισε το Υπουργικό

Στους κυβερνητικούς αξιωματούχους περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στους κυβερνητικούς αξιωματούχους περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Λευκωσία: Την ανανέωση της ισχύος της απόφασης για εθελοντική αποκοπή 10% από τις συνολικές ακαθάριστες απολαβές, περιλαμβανομένου και του 13ου μισθού, από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι "επειδή έχουν εκπνεύσει τα δύο χρόνια της απόφασης η Κυβέρνηση αποφάσισε, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον για τον εαυτό της, να ανανεώσει αυτή την απόφαση μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης".

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι "πριν από δύο χρόνια, η Κυβέρνηση με πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εθελοντικά πήρε την πρωτοβουλία για αποκοπή κατά 10% από τις συνολικές ακαθάριστες απολαβές των κυβερνητικών αξιωματούχων".

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, στους κυβερνητικούς αξιωματούχους περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Με βάση αυτή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τότε είχε γίνει και έκκληση τόσο προς την Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και προς κρατικούς αξιωματούχους για να πράξουν το ίδιο", πρόσθεσε.

Και μείωση του κατώτατου μισθού ανάμεσα στις απαιτήσεις των ακριβοπληρωμένων τροικανών


Ωρες κρίσιμων διαβουλεύσεων της Λευκωσίας με τους τεχνοκράτες της τρόικας που απαιτούν σκληρά μέτρα

 • Rik Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 07:02

Ωρες κρίσιμων διαβουλεύσεων της Λευκωσίας με τους τεχνοκράτες της τρόικας που απαιτούν σκληρά μέτρα

Περικοπές σε όλο το φάσμα των δημοσίων οικονομικών φέρεται να απαιτεί η τρόικα, η οποία συνεχίζει σήμερα, για τέταρτη ημέρα, τις διαβουλεύσεις της για καθορισμό των όρων του μνημονίου στήριξης της Κυπριακής οικονομίας.
 Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθορισμός των όρων του μνημονίου μετατίθεται για τον Οκτώβριο, αφού μακραίνει ο χρόνος των διαπραγματεύσεων, επειδή ο υπολογισμός του πραγματικού μεγέθους των ζημιών που έχουν υποστεί οι τράπεζες θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας θα έχουν στις δέκα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο του Δησύ και υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Χθες το απόγευμα συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Ακέλ με επικεφαλής το γενικό γραμματέα του κόμματος Αντρο Κυπριανού.
Η αντιπροσωπεία ανέφερε στο κλιμάκιο της Τρόικας ότι είναι σημαντικό τα μέτρα που θα ληφθούν να μην διευρύνουν την ύφεση και να μην έχουν επιπτώσεις στα αδύναμα οικονομικά στρώματα.
Οι τεχνοκράτες της Τρόικας είχαν επίσης συναντήσεις με τις ηγεσίες των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Μεταξύ των αιτημάτων της Τρόικας περιλαμβάνονται είναι η σμίκρυνση του δημόσιου τομέα, η κατάργηση της Ατα, η μείωση του κατώτατου μισθού και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι τεχνοκράτες της τρόικας βολιδοσκοπούν επίσης το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Σύτα και της Αηκ.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε πάντως στο ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάμει πίσω σε πολύ σημαντικά ζητήματα που αποτελούν κεκτημένα των εργαζομένων και που αποδεδειγμένα έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Εγκύκλιος ΕΤΥΚ κατά πιέσεων για πρόωρες αφυπηρέτησεις τραπεζικών


maxi


Η πρόωρη αφυπηρέτηση, είναι καθαρά θέμα απόφασης του κάθε επηρεαζόμενου και δεν μπορεί και ούτε πρόκειται να δεχτούμε την εξάσκηση οποιασδήποτε πίεσης, αναφέρει σε εγκύκλιό της προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους , η ΕΤΥΚ, με αφορμή την απόφαση της Διεύθυνσης της Λαϊκής Τράπεζας, να προχωρήσει σε επαφή με συγκεκριμένη ομάδα τραπεζικών, με σκοπό την πρόωρη αφυπηρέτησή τους.

«Ο τρόπος που εκδηλώθηκε η ενέργεια αυτή προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία, τόσο στους άμεσα επηρεαζόμενους, όσο και στο σύνολο των συναδέλφων της Τράπεζας», αναφέρεται.

Η ΕΤΥΚ διευκρινίζει ότι «για ακόμα μια φορά η Διεύθυνση της Τράπεζας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ενέργειες, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους συνάδελφους, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η συγκατάθεση της Οργάνωσής μας».

«Και τούτο παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχαμε δώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις, με βάση τις οποίες θα έπρεπε να δοθεί σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης το οποίο όμως να απευθύνεται αποκλειστικά προς τους συναδέλφους, οι οποίοι ενδιαφέρονται για πρόωρη αφυπηρέτηση και οι πρόνοιές του να είναι τέτοιες που να αποτελούν πραγματικό κίνητρο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο το όφελος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο και για την Τράπεζα, αλλά και για τους ενδιαφερόμενους, αλλά και η αχρείαστη, όπως την χαρακτηρίζει, για τις δύσκολες αυτές ώρες αναταραχή θα είχε αποφευχθεί.

Η ΕΤΥΚ διαμηνύει στους υπαλλήλους της Λαϊκής ότι κανένας δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να δεχτούν το οποιοδήποτε σχέδιο και ότι θα πρέπει να επικοινωνούν χωρίς καθυστέρηση με την ΕΤΥΚ για οποιαδήποτε πίεση, αλλά και για καθοδήγηση.

Διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί με σύνεση και αποφασιστικότητα όλες τις εξελίξεις και ότι είναι αποφασισμένη να προασπίσει και να προστατέψει όλους τους τραπεζικούς.

Το μεγάλο θράσος του Πήλικου!!!


Δυσαρεστημένη η ΟΕΒ από την καθυστέρηση στη διαδικασία λήψης μέτρων

Astra Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 10:23PILIKOSΔυσαρεστημένη είναι η ΟΕΒ από το γεγονός ότι θα καθυστερήσει η διαδικασία λήψης μέτρων για την οικονομία δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τις ανάγκες τους για να μπορέσει να καταλήξει ο διάλογος με την τρόϊκα.

Στόχος, είπε, να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία, ενώ παραδέχθηκε ότι τα μέτρα της τρόϊκας δεν είναι προς την ανάπτυξη αλλά προς τις περικοπές των δαπανών.

Η προσπάθεια, τόνισε ο κύριος Πήλικος, γίνεται για εξοικονόμηση πόρων για να μπορέσει το κράτος να ορθοποδήσει και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των ζημιών των τραπεζών.

Το κράτος, πρόσθεσε, πρέπει να περικόψει τις δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο, τις συντάξεις και τις δαπάνες, εξηγώντας ότι η ΟΕΒ δεν έθεσε θέμα μη καταβολής του 13ου μισθού, ούτε και να στερηθεί κανένας εργαζόμενος τα δικαιώματα που έχει.

Και ο Λιλλήκας λέει όχι στην κατάργηση της ΑΤΑ και ιδιωτικοποιήσεις


Λιλλήκας: Όχι στην κατάργηση της ΑΤΑ και ιδιωτικοποιήσεις

26 Ιουλίου 2012 ikypros.comΛιλλήκας: Όχι στην κατάργηση της ΑΤΑ και ιδιωτικοποιήσεις

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως "η αναποφασιστικότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, οδήγησε στην υπερχρέωση του κράτους και άφησε απροστάτευτη την Κυπριακή οικονομία, αλλά και την κοινωνία".

Κάποια από τα μέτρα που εισηγείται η Τρόικα, σημειώνει, θα συμβάλουν στο νοικοκύρεμα των δημοσίων δαπανών και στον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Αυτά τα μέτρα, αναφέρει ο κ. Λιλλήκας, θα μπορούσαμε και έπρεπε να τα λάβουμε μόνοι μας, και όχι να περιμένουμε να μας τα επιβάλει η Τρόικα.

"Δεν συμφωνούμε με τα σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας, όπως την κατάργηση της ΑΤΑ, γιατί θα πλήξουν σοβαρά το επίπεδο ζωής των χαμηλά αμειβομένων. Η ΑΤΑ πρέπει να συνεχίσει ως θεσμός, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να καταργηθεί για τους ψηλά αμειβόμενους", προσθέτει.

"Διαφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών, γιατί μπορεί αυτό το μέτρο να προσφέρει ένα πρόσκαιρο οικονομικό μαξιλάρι στην Κυβέρνηση, αλλά μακροπρόθεσμα θα στερήσει από το Κράτος εθνικούς πόρους", σημειώνει.

Οπως αναφέρει ο κ. Λιλλήκας στην γραπτή δήλωση του, οι Ημικρατικοί Οργανισμοί πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν, μέσα από τη συνεργασία τους με στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν και τη διοίκησή τους, για να τερματιστούν οι κομματικές παρεμβάσεις που πληγώνουν την ανταγωνιστικότητα των Οργανισμών.

"Οι μονοδιάστατες συνταγές λιτότητας, όπου και αν εφαρμόστηκαν, οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση και σε κοινωνική δυσπραγία. Ο κοινωνικός ιστός πρέπει να προστατευθεί μέσα από πολιτική ανάπτυξης. Επείγει η διαμόρφωση κινήτρων για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και σταθερούς πόρους εσόδων για το Κράτος", καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Λιλλήκα.

ΠΕΟ για Τρόικα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ

Αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα που θα προτείνει η Τρόικα στην Κυβέρνηση, ως ΠΕΟ επιθυμούμαι να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

 • Συγκεκριμένες θέσεις για το θέμα δώσαμε στην δημοσιότητα στις 5 Ιουλίου 2012 http://paratiritirioergasias.blogspot.com/2012/07/ee-ekt-5-7-2012.html  Δεν έχουμε πειστεί από τα επιχειρήματα που ακούσαμε, ότι υπάρχουν λόγοι διαφοροποίησης της θέσης μας.
 • Ακούσαμε τις θέσεις των εκπροσώπων της Τρόικας και βεβαίως απαντήσαμε στα ζητήματα που προκύπτουν, στο πιο πάνω πλαίσιο. Ξεκαθαρίζουμε ως ΠΕΟ, ότι δεν διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα, ούτε και με οποιοδήποτε άλλο οργανισμό ή θεσμό. Για μας, ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας, που φέρουν την υπογραφή των εργοδοτών και απαιτούμε εφαρμογή τους.
 • Ειδικότερα το θέμα της ΑΤΑ, υπενθυμίζουμε ότι δεν ρυθμίζεται με Νόμο, αλλά με Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας. Συνεπώς η οποιαδήποτε διαφοροποίηση πρέπει να προέλθει με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που συνομολογούν συλλογικές συμβάσεις. Είναι γνωστό ότι συμμετέχουμε στον διάλογο κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και με υπευθυνότητα, συζητούμε τροποποιήσεις που κάνουν πιο δίκαιο το σύστημα, χωρίς να υποσκάπτουν τον θεσμό της ΑΤΑ.
 • Τονίζουμε ξανά, ότι μέτρα και συνταγές αυστηρής λιτότητας και διασάλευση του συστήματος εργασιακών σχέσεων της Κύπρου, όχι μόνο δεν βοηθούν στην έξοδο από την ύφεση, αλλά αντίθετα βουλιάζουν την κοινωνία σε φαύλο κύκλο.
 • Η ΠΕΟ, δεν θα μείνει απαθής σε μέτρα που πλήττουν μονόπλευρα και αυθαίρετα τους εργαζόμενους.
 • Καλούμε τους εργαζόμενους σε ενότητα και συσπείρωση γύρω από το Συνδικαλιστικό κίνημα, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τυχόν επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα.
25/7/2012

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Cyta

Συνάντηση με την ηγεσία της Cyta είχε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών κλιμάκιο της Τρόικας, κατά την οποία διερεύνησε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

 Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Cyta Στάθης Κιττής είπε ότι το κλιμάκιο ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες για τα οικονομικά, τις επενδύσεις και το δυναμισμό της Cyta. Όπως ανέφερε, «ήθελαν, επίσης, να μάθουν και λεπτομέρειες για το Ταμείο Συντάξεως της Cyta.

Τους εξηγήσαμε ότι το Ταμείο Συντάξεως έχει μια ιδιάζουσα μορφή και δεν ανήκει στο κράτος». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «ήθελαν να ενημερωθούν και για το θέμα του θεσμικού πλαισίου. Τους εξηγήσαμε ότι ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο θα βοηθούσε την περαιτέρω ανάπτυξη της Cyta».

 Ο κ. Κιττής είπε, επίσης, ότι ενημέρωσαν το κλιμάκιο της Τρόικα ότι «η Cyta είναι ένας επιτυχημένος οργανισμός που ανήκει στο κράτος, αλλά συμβάλει και στα οικονομικά του κράτους και θα ήταν άδικο ή κρίμα να ιδιωτικοποιηθεί, ούτως ώστε τα κέρδη που αποφέρει να καταλήγουν στις τσέπες ιδιωτών, αντί στον κρατικό προϋπολογισμό που είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού».

 Ερωτηθείς αν η Τρόικα έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης της Cyta, ο κ. Κιττής είπε ότι «ζήτησαν τις απόψεις μας. Δεν έθεσαν θέμα», προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια ομάδα που διερευνά αυτά τα θέματα, καταγράφοντας απόψεις και σκέψεις και «θα επανέλθουν το Σεπτέμβριο για να συζητήσουν με την Κυβέρνηση τα διάφορα ζητήματα».


 «Εμείς εμμείναμε στο ότι οργανισμοί όπως η Cyta λειτουργούν με τρόπο που συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό, αντί να είναι βάρος», είπε. Ο κ. Κιττής είπε ότι ενημέρωσαν το κλιμάκιο ότι τα τελευταία χρόνια η Cyta έχει συμβάλει με 600 εκατομμύρια ευρώ -γύρω στα 80 εκατομμύρια τον χρόνο - στον κρατικό προϋπολογισμό. Ανέφερε ότι «οι άνθρωποι έχουν ένα καθήκον να επιτελέσουν, να ενημερώσουν τους δικούς τους αρμόδιους για τα δεδομένα της κάθε χώρας» με στόχο, όπως είπε, να διερευνήσουν τη δυνατότητα που έχει η κάθε χώρα να αντλήσει από τους δικούς της οικονομικούς πόρους, προτού ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια.

 Ερωτηθείς αν θεωρούν πως η Cyta είναι ένας οργανισμός από τον οποίο το κράτος μπορεί να αντλήσει πολλά κεφάλαια, είπε ότι «το τί θεωρούν θα μας το πουν εκείνοι. Εμείς τους δώσαμε πληροφορίες». Το κλιμάκιο της Τρόικας είχε επίσης σήμερα το πρωί συνάντηση με τεχνοκράτες της ΑΗΚ στο Υπουργείο Οικονομικών. Πολίτης 25/07/2012

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Ο ΘΟΚ απολύει εργαζόμενους για να δώσει τις υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Χωρίς καμιά διαβούλευση με τις συντεχνίες και επικαλούμενοι παλιές αξιολογήσεις, το Δ.Σ. του ΘΟΚ αποφάσισε παράνομα να απολύσει 3 καθαρίστριες και ταυτόχρονα να αναθέσει τον καθαρισμό στον ιδιωτικό τομέα.

 Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έχοντας υπόψη κάποια πληροφόρηση απέστειλε επιστολή ζητώντας να μην παρθούν τελικές αποφάσεις και τετελεσμένα, χωρίς πρώτα να γίνει διαβούλευση όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς, τις Νομοθεσίες και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Το Δ.Σ. του ΘΟΚ δεν ανταποκρίθηκε παρακάμπτοντας τις διαδικασίες. Αντί αυτού, το Δ.Σ. επικύρωσε προηγούμενη απόφαση που πάρθηκε εν αγνοία των συντεχνιών με την οποία ρίχνει στην ανεργία 3 καθαρίστριες.

Η επίκληση παλιών αξιολογήσεων είναι η δικαιολογία και η επικάλυψη για εφαρμογή πολιτικής ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαρισμού. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι ουδέποτε δόθηκε οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή προειδοποίηση στις εργαζόμενες ότι κινδύνευαν να απολυθούν λόγω κακών αξιολογήσεων.

 Οι εργαζόμενοι στο ΘΟΚ πραγματοποίησαν αυθόρμητα στάση εργασίας ζητώντας ανάκληση της απόφασης του Δ.Σ. Ταυτόχρονα, οι συντεχνίες ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων θεωρώντας την απόφαση του Δ.Σ. παράτυπη και παράνομη.

Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

24 Ιουλίου 2012

Σήμερα θα φανούν οι προθέσεις της Τρόικας, λέει ο Εκπρόσωπος

Λευκωσία: Σήμερα αναμένεται να υπάρξουν ενδείξεις για τις προθέσεις της Τρόικας, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει η Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη.

 Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι έγινε αρκετή προετοιμασία και στη συνάντηση με την Τρόικα θα προσκομιστούν στοιχεία σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα, καθώς και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για εξυγίανση της οικονομίας.

 Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι κανονικά η Τρόικα δεν θα θέσει ψηλά τον πήχη, αφού υπάρχει παραδοχή ότι το πρόβλημα της Κύπρου σχετίζεται με το ζήτημα των τραπεζών.

 Παράλληλα, είπε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι από την μέχρι τώρα προσαρμογή των όποιων προγραμμάτων εξυγίανσης της οικονομίας, καθώς και από τις προτάσεις και τα Μνημόνια που αποσκοπούσαν σε αλλαγή του οικονομικού πεδίου σε μικρό χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα.

 Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι έχει γίνει καλή προετοιμασία τόσο για το συνταξιοδοτικό, όσο και για το όριο αφυπηρέτησης, την αναδιάρθρωση της ΑΤΑ, την προώθηση του ΓΕΣΥ και άλλα.

 Παράλληλα, είπε, προωθούνται μέτρα στη Βουλή και γίνεται νομική επεξεργασία σειράς νομοθετημάτων για τη φοροδιαφυγή, τη μείωση των κρατικών δαπανών και γενικά την αναδιάρθρωση της οικονομίας.

 Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3%, ενώ, σημείωσε, το δημόσιο χρέος της Κύπρου βρίσκεται 15 με 16 μονάδες κάτω από το μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Φιλελεύθερος
24/7/2012

Οριστικό αδιέξοδο για ΑΤΑ, μεταξύ Κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων (;)

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, λήξασα πρέπει να θεωρείται η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ της Κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για το μείζον ζήτημα της ΑΤΑ.

 Η προσπάθεια για τροποποίηση του θεσμού φαίνεται να ναυαγεί και πλέον τη λύση θα δώσει η Τρόικα.

 Η ΑΤΑ θα έχει κεντρική θέση στη σημερινή συνάντηση της Υπουργικής Επιτροπής με τους εμπειρογνώμονες της τρόϊκα. Η Κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τη διαπραγματευτική γραμμή που θα τηρήσει επί του ζητήματος.

Ο Φιλελεύθερος
24/7/2012

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Συντεχνίες: Απέτυχε η συνταγή τρόικα

Η συνταγή της αυστηρής λιτότητας που επέβαλε η τρόικα σε άλλες χώρες έχει αποτύχει τονίζουν οι συντεχνίες, που βρίσκονται σε αναβρασμό ενόψει των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές της Κύπρο.

 Στέλλουν αυστηρό μήνυμα ότι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας θα οδηγήσουν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων και τονίζουν τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου.

«Εμείς παραμένουμε σταθεροί στις απόψεις μας. Μια πολιτική και προσέγγιση για αυστηρή λιτότητα για τους εργαζόμενους και διασάλευση των εργασιακών σχέσεων δεν θα βοηθήσει στην οικονομική κρίση», τονίζει ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης.

 Προσθέτει επίσης ότι «οτιδήποτε αφορά τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου».

«Δεχθήκαμε συζήτηση για την ΑΤΑ ενώ παγοποιήθηκαν οι αυξήσεις στο δημόσιο τομέα λόγω της κρίσης. Ωστόσο δεν δεχόμαστε την επιβολή μέτρων που θα είναι μονόπλευρα και αυθαίρετα», υπογραμμίζει ο κ. Κυρίτσης.

 «Το μήνυμα προς την τρόικα είναι ότι τα σκληρά μέτρα δεν βοηθούν αλλά θα πρέπει να γίνει σωστή οικονομική διαχείριση», τονίζει ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως.

 Συμπληρώνει ότι «οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα δεν είναι η λύση στα προβλήματα, καθώς θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη, θα κλείσουν επιχειρήσεις». Απέτυχε το πείραμα Οι συντεχνίες τονίζουν προς την τρόικα ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό στήριξης, δεν είχε αποτέλεσμα.

 «Το πείραμα που εφάρμοσαν σε άλλες χώρες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό όπως η Ελλάδα, δεν πέτυχε και θα πρέπει να αναζητήσουν άλλα μέτρα μαζί με ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο κ. Μωϋσέως.

 Να περιμένουμε τη διάγνωση

 Φειδωλός στις τοποθετήσεις του είναι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου. «Ζούμε κάτι πρωτόγνωρο στην Κύπρο. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει η τρόικα, ποια θα είναι η διάγνωση και ακολούθως σοβαρά και υπεύθυνα να βρούμε λύσεις για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε. «Ο κόσμος ανησυχεί και θεωρώ ότι είναι ότι χειρότερο να τρομοκρατούμε τον κόσμο. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή γιατί αυτό μας συμφέρει όλους», συμπλήρωσε. Οι συντεχνίες θα έχουν συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικα την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών.

 Της Γεωργίας Χαννή

 πηγή

Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση της πλειοψηφίας της Επ. Οικονομικών

Απαράδεκτη θεωρεί η ΟΕΛΜΕΚ την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών Βουλής να μην αποπαγοποιήσει τις μόνιμες θέσεις της Εκπαίδευσης.Σε δήλωσή του στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα www.paideia-news.com, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος τονίζει ότι θα επαναφέρει το θέμα το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με στόχο να διοριστούν οι δικαιούχοι στο καθεστώς του μόνιμου επί δοκιμασία.

 Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ:

 «Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, και ΕΥΡΩΚΟ), να μην εγκρίνει τις 257 μόνιμες θέσεις, για την εκπαίδευση, στις οποίες, περιλαμβάνονται και 99 που αφορούν τη Μέση Εκπαίδευση. Σε καμιά περίπτωση, δεν αφορούν νέες θέσεις, αλλά αναπλήρωση θέσεων συναδέλφων που αφυπηρέτησαν πρόωρα. Δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα της απόφασης, αφού πρόκειται για μόνιμες θέσεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, των οποίων δε ζήτησαν την κατάργηση, αλλά την παγοποίηση. Ως πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έκανα διαβήματα και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλο και στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τα οποία, δυστυχώς δεν απέδωσαν» Η ΟΕΛΜΕΚ θα επανέλθει για το θέμα και θα ζητήσει την επανεξέταση του το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ώστε να διοριστούν οι συνάδελφοι στο καθεστώς του μόνιμου επί δοκιμασία». πηγή

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

Ανάλογα με τις εξελίξεις θα λάβουν μέτρα οι Συντεχνίες των ΚΑ

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ19/7/2012 13:51

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές ΣΥΝΥΚΑ – (OΗΟ – ΣΕΚ), ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, ΑΣΥΣΕΚΑ και ΣΥΠΚΚΑ , που συνήλθε σήμερα, αποφάσισε, όπως αναφέρει ανακοίνωση, να εξουσιοδοτήσει τις Συντεχνίες να αποφασίσουν και να κλιμακώσουν μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις, μετά και την πρόσφατη ψήφιση από μέρους της Βουλής του νόμου για τις Κυπριακές Αερογραμμές.
Η ανακοίνωση των Συντεχνιών αναφέρει ότι στη σημερινή Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι των ΚΑ επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να αγωνιστούν με κάθε νόμιμο μέσο για την σωτηρία της εταιρείας τους, διασφαλίζοντας έτσι και τις θέσεις εργασίας τους.
Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις ΚΑ ζητεί από την Κυβέρνηση, τη Βουλή και πολιτικά κόμματα άμεση αναπομπή του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προστασία από το κράτος της εθνικής κυριαρχίας.
Ζητείται επίσης η ανάκληση από πλευράς Βουλής, της απόφασης της για «ανοικτούς ουρανούς», αφού η εν λόγω απόφαση δημιουργεί «σοβαρά προβλήματα», όπως αναφέρεται, στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τις ΚΑ.
Ανάμεσα στα αιτήματα της Γενικής Συνέλευσης είναι ο άμεσος διορισμός Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα τρέχοντα προβλήματα της εταιρείας με συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς και άμεση εκταμίευση προς όφελος της εταιρείας της πρώτης δόσης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15εκ.
Οι εργαζόμενοι στις ΚΑ ζητούν περαιτέρω την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού για εξοικονόμηση και αποχώρηση του πλεονάζοντος προσωπικού κατά 247 ατόμων και το κόστος της πρόσθετης αποζημίωσης να καταβληθεί από το Κράτος με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (η πρώτη το Σεπτέμβριο του 2012), με περαιτέρω αύξηση του κεφαλαίου.
Καλούν επίσης το κράτος να επανεξετάσει τη «λανθασμένη» συμφωνία με την Ryanair και ζητούν τη δέσμευση όλων ότι το νέο Σχέδιο που θα γίνει, με εμπλοκή εμπειρογνώμονα, να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, με εμπλοκή των εκπρόσωπων των εργαζομένων στα πλαίσια του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου.
«Καλούμε όλους όσους νοιάζονται για την ύπαρξη των ΚΑ να ενωθούν μαζί μας για την σωτηρία των ΚΑ και της οικονομίας του τόπου αποκρούοντας οποιουσδήποτε σχεδιασμούς άλλης εταιρείας που αναμένεται να στείλει 1,040 εργαζόμενους στην ανεργία και τις οικογένειες τους στο μαρασμό» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Συντεχνίες.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)

Δυναμικά μέτρα από τις Συντεχνίες στη Cyta αν το Ταμείο Συντάξεων δανείσει στο κράτος

Την απόφαση για λήψη δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που η Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων της Cyta αλλάξει απόφαση και δανείσει στο κράτος το ποσό των 200 εκ. ευρώ, κοινοποίησαν σήμερα με επιστολή τους προς τη Διαχειριστική Επιτροπή, οι συντεχνίες της Cyta ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΣΕΠ-ΑΤΗΚ και ΑΣΕΤ-Cyta.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στο προσωπικό του Οργανισμού, οι συντεχνίες εκφράζουν την ελπίδα η Διαχειριστική Επιτροπή να παραμείνει σταθερή στη θέση της, η οποία λήφθηκε στις 9 Ιουλίου, για απόρριψη του αιτήματος για δανεισμό του κράτους. Όπως αναφέρουν οι συντεχνίες, ο ΥΠΟΙΚ επανήλθε με νέα επιστολή, με την οποία ζητεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή το ποσό των 200 εκ ευρώ από το Ταμείο Συντάξεων.

 Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έστω και πρόθεση για αλλαγή της απόφασης αυτής, τότε οι τρεις συντεχνίες που εκπροσωπούν και εκφράζουν μέσα από τις θέσεις τους πέραν του 50% των μελών του Ταμείου, θα αντιδράσουν άμεσα τόσο με δυναμικά μέτρα όσο και με νομικά εναντίον παντός υπευθύνου, αναφέρουν οι Συντεχνίες.

 «Η αφαίμαξη του Ταμείου μας, αλλά και η φημολογούμενη πιθανή ενοποίηση του με άλλα ταμεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση ή συζήτηση. Αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή που και μόνο η πρόθεση για παραβίαση της συνεπάγεται αμέσως δυναμικά μέτρα», δηλώνουν.

Οι Συντεχνίες χαρακτηρίζουν παράνομο το δανεισμό του κράτους, ο οποίος θα επέσυρε συλλογικές και προσωπικές ευθύνες στα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Στην επιστολή, οι συντεχνίες αναφέρουν επίσης πως πρόσφατα συναίνεσαν στη διαφοροποίηση του Ταμείου Συντάξεων του νεοεισερχόμενου προσωπικού για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. «Δεν μπορεί σήμερα εκ νέου το προσωπικό να ξαναμπεί στα ίδια διλήμματα, ανησυχίες και κινδύνους. Το προσωπικό είναι ανάστατο και περιμένει τόσο από την ηγεσία του Οργανισμού όσο και από τις Συντεχνίες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά του», προσθέτουν.

πηγή: Onlycy

Συνεχίζεται ο διάλογος για την ΑΤΑ

Κυβέρνηση και εργοδοτική πλευρά συνεχίζουν τον διάλογο αναφορικά με την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), έχοντας διαφωνίες σε αρκετά ζητήματα, με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκφράζει την ετοιμότητά της για υπερπήδηση των διαφωνιών και αίσια κατάληξη της συζήτησης, στην βάση και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά από συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και απαντώντας σε ερωτήσεις, η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε πως κοινή θέση όλων των πλευρών είναι ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται στην κατεύθυνση που έχουμε καθορίσει από την αρχή ως Κυβέρνηση».

 Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «τον διάλογο για την ΑΤΑ τον έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση με βασικό στόχο να κάνουμε την ΑΤΑ πιο ισορροπημένη, πιο δίκαιη και να ανταποκριθούμε και στην σύσταση η οποία υπάρχει στις ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Πρόσθεσε ότι «αυτή η διαδικασία είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο».

 Ερωτηθείσα πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «το να βάζουμε χρονικά όρια δεν είναι το ουσιαστικότερο σε αυτή την συζήτηση για ένα θέμα σοβαρό και ευαίσθητο» όπως αυτό της ΑΤΑ. Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «εμείς, (ως Υπουργείο Εργασίας) έχουμε καταθέσει κάποιες σκέψεις και στις δυο πλευρές, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και με τις δυο πλευρές και πιστεύω πως αν υπάρχει κοινή και καλή θέληση μπορούμε να βρούμε λύσεις».

 Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «αυτή την στιγμή έχουμε εικόνα για το πού στέκονται η κάθε μία από τις δυο πλευρές και θα συνεχίσουμε τον διάλογο για να έχουμε κοινή συνισταμένη και μια συμφωνία στο θέμα της ΑΤΑ». «Υπάρχουν αρκετά ζητήματα για τα οποία δεν συμφωνούν οι δυο πλευρές άρα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι που να πετύχουμε συμφωνία», είπε η κ. Χαραλάμπους.

 Σε ερώτηση για το πώς η ίδια, ως Υπουργός Εργασίας, αντικρούει αυτές τις διαφωνίες, είπε ότι «τις αντικρούω εργαζόμενη για να έχουμε συμφωνία». Σε δηλώσεις της αναφορικά με τα συζητηθέντα στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι στο επίκεντρο ήσαν η προώθηση κανονισμού με τον οποίο θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την πρόληψη των τραυματισμών με αιχμηρά αντικείμενα για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ένα τροποιητικό Νομοσχέδιο για πληρέστερη εφαρμογή του κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων εργαζομένων εντός Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Αναφορικά με την προώθηση του κανονισμού για τους τραυματισμούς με αιχμηρά αντικείμενα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «είναι ένας κανονισμός που απορρέει από σχετική συμφωνία στο επίπεδο της ΕΕ και κοινωνικών εταίρων και τον οποίο καλούμαστε ως χώρα – μέλος της Ενωσης να εφαρμόσουμε». Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει με το περιεχόμενο του κανονισμού και θα προωθηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση».

 Για το δεύτερο βασικό ζήτημα που απασχόλησε το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, η Υπουργός Εργασίας, είπε ότι αφορά «τροποιητικό Νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με στόχο την πληρέστερη εφαρμογή του κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων».

 Εξήγησε ότι ο κανονισμός αυτός, «ουσιαστικά διαλαμβάνει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων που έρχονται στην Κύπρο να εργαστούν». Η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «έχει παρατηρηθεί, από το 2004 που εφαρμόσαμε τον κανονισμό, πως δεν υπήρχαν διατάξεις εφαρμογής του, δηλαδή δεν οριζόταν ποια αρχή έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει αυτόν τον κανονισμό και δεν οριζόταν σε περίπτωση που υπάρχει παραβίαση του κανονισμού, τι ποινές επιβάλλονται και ποια διαδικασία ακολουθείται».

 Με απαρέσκεια σημείωσε ότι «αυτό υποδεικνύει ότι, δυστυχώς, κατά την διαδικασία της ένταξης (της Κύπρου στην ΕΕ) δεν ολοκληρώθηκαν σωστά οι διαδικασίες εφαρμογής και οι μηχανισμοί που να μας επιτρέπουν ολοκληρωμένα να εφαρμόζουμε το κοινοτικό δίκαιο». Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «καταθέσαμε, λοιπόν, ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, ένα νομοσχέδιο με το οποίο ορίζεται το Υπουργείο Εργασίας ως αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του κανονισμού σε ότι αφορά την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, καθορίζονται οι εξουσίες των Επιθεωρητών, ως επίσης ποινές και διοικητικά πρόστιμα».

 Όπως είπε η Υπουργός Εργασίας «οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάποιες απόψεις πάνω στο θέμα και θα συνέλθει ειδική τριμερής επιτροπή την ερχόμενη βδομάδα, με στόχο, μετά τις θερινές διακοπές και την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αυτό το Νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση». Καταλήγοντας η Υπουργός Εργασίας είπε ότι «η ψήφιση αυτού του Νομοσχεδίου είναι πάρα πολύ σημαντική για μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που αφορούν την ισότητα της μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων, Κυπρίων και κοινοτικών».

πηγή: Άστρα

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Με δυναμικά μέτρα προειδοποιούν οι κυβερνητικοί γιατροίFileleftheros Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 2:00 μμΑνακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ

Λευκωσία: Με τη λήψη μέτρων προειδοποιεί η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αν δεν αρθεί το πάγωμα των κονδυλίων για τις υπερωρίες από τη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι στα κρατικά νοσηλευτήρια δημιουργήθηκε απαράδεκτη κατάσταση, αφού το ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει να πληρωθεί τα επιδόματα βάρδιας και τις υπερωρίες από τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο.

«Η ενημέρωση ότι δεν θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, μας οδηγεί ,παρά τη θέληση μας, να λάβουμε αποφάσεις για δυναμικές αντιδράσεις», αναφέρεται.

Καμιά συντεχνία, προστίθεται, «δεν μπορεί να ανεχθεί ή να υποχρεώσει τα μέλη της να δουλεύουν διπλές και τριπλές βάρδιες χωρίς να πληρώνονται».

Η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει τη θέση ότι «η Βουλή, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον τομέα της υγείας».

Αναφέρεται ότι η συντεχνία θα συγκαλέσει συνεδρία του ΔΣ της την Παρασκευή, αφού συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών την Πέμπτη.

Την ερχόμενη εβδομάδα, σημειώνεται, «αν δεν αρθεί η παγοποίηση των κονδυλίων για τις υπερωρίες από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η συντεχνία προτίθεται να καλέσει έκτακτες τοπικές συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία παγκύπρια όπου τα μέλη μας θα τύχουν ενημέρωσης και θα αποφασίσουν για τα τελικά δυναμικά μέτρα».

Εμπλοκή στο θέμα της ΑΤΑ Αποχώρησαν οι εργοδοτικές οργανώσεις


18-7-2012 ikypros.com

Την διαφωνία τους εξέφρασαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, σε σύσκεψη που είχαν το πρωί με την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων αποχώρησαν από τη σύσκεψη η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, αποφεύγοντας να κάνουν δηλώσεις. Περιορίστηκαν να πουν ότι διαφώνησαν κάθετα με την πρόταση της Κυβέρνησης.

ΣΕΚ: Να σεβαστούν το θεσμό της ΑΤΑ
Να σεβαστούν το θεσμό της ΑΤΑ και να σταματήσουν να προβάλλουν ακραίες θέσεις και απόψεις που δεν βοηθούν τον κοινωνικό διάλογο, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους, με ανακοίνωσή της η ΣΕΚ.
Αναφέρει παράλληλα ότι η ίδια προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα με υπευθυνότητα και ευελεξία. Δυστυχώς, η εδώ παρουσία της Τρόικα ενθάρρυνε την εργοδοτική πλευρά να ζητήσει την απευθείας κατάργηση της ΑΤΑ, θέση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το συνδικαλιστικό κίνημα, προσθέτει η ΣΕΚ.
Υποδεικνύει ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε, οι ακραίες τοποθετήσεις είναι αχρείαστες και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Θετικά βλέπει την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης η ΠΑΣΥΚΙ

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 17/7/2012 13:48

Θετικά βλέπει την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).
"Οσον αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ον στο 65ον έτος για τους κυβερνητικούς ιατρούς, που ψηφίστηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, η οποία εκπροσωπεί το 80% των κυβερνητικών ιατρών, για λόγους αρχής και απόφαση ΓΣ δεν μπορεί να μην την δει θετικά", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συντεχνία.
Προσθέτει ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στους ιατρούς, ήταν πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες, "για να αρθεί έστω και μερικώς η αδικία να μην δικαιούνται πλήρη σύνταξη οι ιατροί όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι".
"Αυτή η απόφαση είναι προς την ορθή κατεύθυνση, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κυβερνητικών ιατρών και ευελπιστούμε ότι σύντομα επιπλέον θα τύχουν αναγνώρισης 2 – 3 χρόνια από τον χρόνο ειδικότητας, για να επιλυθεί τελειωτικά αυτό το χρόνιο πρόβλημα", καταλήγει.
(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΓΒΑ)

S&P: Έως 15 δις οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ΚύπρουΑπό 11 έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζει ότι θα ανέλθουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s. 

 Σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Οίκος εκτιμά ότι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες και 6,5 δισεκατομμύρια θα χρειαστεί το κράτος για τις ανάγκες του, για την επόμενη τριετία.

 Σημειώνει όμως ότι λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα και των επιπτώσεων από τις εξελίξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία το συνολικό ποσό μπορεί να ανέλθει στα 15 δις.

 Ο S&P’s αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι η Κύπρος δεν είχε άλλη επιλογή από την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ καθώς, σημειώνει, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να ανακεφαλαιοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και με ένα προκλητικό προφίλ στο χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης του κρατικού χρέους.

 Υπενθυμίζει επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια υποβάθμισε την Κύπρο κατά έξι μονάδες, εξηγώντας ότι ο βασικός λόγος για τις υποβαθμίσεις είναι οι πιθανές απομειώσεις από την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στον ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και οι καθυστερήσεις στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

πηγή: Άστρα

Απόψε η πρώτη παγκύπρια συνάντηση των κατόχων αξιογράφων

Την πρώτη παγκύπρια συνάντηση τους θα έχουν απόψε στη Χοιροκιτία όσοι επηρεάστηκαν από την υπόθεση μετατροπής καταθέσεων σε αξιόγραφα της Λαϊκής και της τράπεζας Κύπρου.

 Εκ μέρους των κατόχων αξιογράφων ο Τάκης Φωτιάδης δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι στη συνάντηση θα εξεταστούν συμβιβαστικές προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών και θα ετοιμαστούν αντιπροτάσεις.

 Υπέδειξε όμως ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα γίνει μέσω των δικαστηρίων, γνωστοποιώντας ότι ήδη 100 άτομα έχουν οργανωθεί και προχωρούν με δικαστικές αγωγές.

πηγή: Άστρα

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Διάλογο όλων των εμπλεκομένων για το πρόβλημα των καταθετών ζητούν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Διάλογο όλων των εμπλεκομένων με στόχο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των καταθετών που επένδυσαν τα χρήματα τους σε τραπεζικά αξιόγραφα ζητούν Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ και Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ.

 Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ότι ενόσω υπάρχει πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες δεν δικαιούνται να πληρώνουν τόκους ή μερίσματα, εκτιμώντας ότι πιθανό να μπορέσουν να το πράξουν όταν ορθοποδήσουν.

 Ανέφερε επίσης ότι αν οι επενδυτές νιώθουν ότι έχουν εξαπατηθεί δικαιούνται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα πάρει χρόνο δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, εκτιμώντας ότι η καλύτερη λύση είναι να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο τραπέζι και να βρουν λύση.

 Και οι δύο βουλευτές επέρριψαν ευθύνες στις τράπεζες γιατί δεν ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες πλήρους ενημέρωσης των καταθετών και επενδυτών, αλλά και στην Κ.Τ. ότι δεν άσκησε σωστά τον εποπτικό της ρόλο.

πηγή: Άστρα

Έντονη διαφωνία ΕΠΟΕΤ για το δάνειο από Cyta

Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) με ανακοίνωση της εκφράζει τη δυσαρέσκειά και την έντονη διαφωνία της για τη πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική στήριξη από τα αποθεματικά της Cyta και από το Ταμείο του Σχεδίου Σύνταξης των υπαλλήλων του Οργανισμού, με την αγορά χρεογράφων του δημοσίου.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνδικαλιστική οργάνωση θεωρεί ότι «η αφαίρεση αποθεματικού από τον Οργανισμό θα δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του και παράλληλα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά του».

 «Με την απόφαση του Συμβουλίου της Cyta για δανεισμό του κράτους με επιπλέον €101 εκ. το τελικό ποσό άμεσης εκταμίευσης από τα αποθεματικά της Cyta προς το κράτος θα ανέλθει στα €152 εκ. (€101 εκ. για δανεισμό + €37 εκ. μέρισμα του 2012 + €14 εκ. ΦΠΑ του τριμήνου που έληξε τον Μάιο του 2012)», αναφέρεται.

 Σημειώνεται ότι «ακόμη προβληματισμός δημιουργείται από το γεγονός ότι για να υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου σε σχέση με το δανεισμό του κράτους με €101 εκ., η Cyta θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια Θυγατρικών της, προκειμένου να αποδεσμευτούν καταθέσεις της, που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση για σύναψη των εν λόγω δανείων.

 «Η ενέργεια αυτή υπολογίζεται ότι θα έχει πρόσθετη επίπτωση μερικών εκατομμυρίων», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αναφέρεται, επίσης, ότι «είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, η Cyta, εδώ και μια δεκαετία έχει συνεισφέρει στα Κρατικά Ταμεία πέραν των €600 εκ. υπό μορφή μερισμάτων, πράγμα που δεν έχει γίνει για κανένα άλλο Ημικρατικό Οργανισμό».

 Η Οργάνωση σημειώνει ακόμη ότι «μέχρι και πρόσφατα η Cyta όπως και όλοι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί κατέβαλλαν φορολογία επί των κερδών 25% αντί 10% που πλήρωναν οι υπόλοιπες εταιρείες προς το κράτος. Η εν λόγω στρέβλωση διορθώθηκε μετά από δικές μας παρεμβάσεις».

 «Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η Cyta εφαρμόζοντας τη νομοθεσία για τη μερισματική πολιτική θα δώσει μέρισμα και για το 2012 ύψους €37 εκ. Δεν μπορεί όμως η Cyta να θεωρείται αποκλειστικός αρωγός της κυβέρνησης, η οποία όφειλε να προϋπολογίσει και να προγραμματίσει ορθά τις δημοσιονομικές της ανάγκες», προσθέτει.

 Αναφέρει περαιτέρω ότι «το πλέον απαράδεκτο από πλευράς κυβέρνησης είναι η πρόθεσή της να αφαιμάξει και το Ταμείο Σύνταξης των εργαζομένων της Cyta, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του κράτους, ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του Ταμείου».

 «Φαίνεται ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Cyta να μην προχωρήσει με δανεισμό του κράτους από τα αποθεματικά του Ταμείου Σύνταξης, δεν ήταν αρκετή. Η κυβέρνηση με νέα επιστολή της ζητά δανεισμό του κράτους και από το Ταμείο Σύνταξης ενέργεια που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

 Προστίθεται ότι «η πρακτική της κυβέρνησης να αποτείνεται επιλεκτικά και μεμονωμένα προς την πλευρά της Cyta για κάλυψη των δικών της οικονομικών ελλειμμάτων, δημιουργεί κινδύνους και συμπαρασύρει τον Οργανισμό σε περιπέτειες με απρόβλεπτες οικονομικοκοινωνικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας αλλά και της κυπριακής κοινωνίας».

 Η ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), καταλήγει η ανακοίνωση, « δηλώνει πως δεν θα μείνει απαθής στην εφαρμογή τέτοιων πολιτικών που θέτουν σε κίνδυνο από τη μια την ευρωστία του Οργανισμού και από την άλλη τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων της Cyta».

πηγή: ikypros

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Αντιδράσεις από κυβερνητικούς ιατρούς για επέκταση ορίου αφυπηρέτησης


Astra Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012
Nosokomeio_diadromos_giatrosΟ Κλάδος Κυβερνητικών Ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την μονομερή, όπως αναφέρει, απόφαση της Βουλής να ψηφίσει σε Νόμο την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ο στο 65ο έτος της ηλικίας.

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι το όλο θέμα συνιστά ουσιώδη όρο εργοδότησης, δεν έτυχε της νενομισμένης διαβούλευσης στους θεσμοθετημένους μηχανισμούς, ούτε και προηγήθηκε ολοκληρωμένη μελέτη που να τεκμηριώνει και να δικαιολογεί τους λόγους που οδήγησαν στην υπό αναφορά μονομερή ρύθμιση.

Τεράστιες οι διαστάσεις του σκανδάλου των αξιογράφων!


Astra Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 13:13
money-flying2Τεράστιες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το σκάνδαλο με την μετατροπή καταθέσεων πολιτών σε αξιόγραφα των τραπεζών, με την υπόσχεση για μεγάλη απόδοση επιτοκίου.

Κατά τη σημερινή συζήτηση του θέματος στην επιτροπή θεσμών της βουλής, διαφάνηκε ότι οι Εμπορικές Τράπεζες έπειθαν καταθέτες, παραγνωρίζοντας τους κανονισμούς, να μετατρέπουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πάνω από 3000 άτομα και να τοποθετηθεί σε αυτά τα προϊόντα περίπου 1.8 δις.

Σημειώνεται ότι μετά την έλευση της Τρόικας στην Κύπρο, απαγορεύεται η καταβολή επιτοκίου επί αξιογράφων από τις Τράπεζες που λαμβάνουν βοήθεια από το κράτος.

Οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μείωση του ποσοστού του επιτοκίου από το 7% που υπόσχονταν οι Τράπεζες σε 4.5% που είναι το ποσοστό για τις καταθέσεις, αλλά δεν συζητούν καθόλου το ενδεχόμενο να απολέσουν τα αρχικά τους κεφάλαια.

Οι επηρεαζόμενοι καταθέτες καταγγέλλουν επίσης ότι οι Τράπεζες μέσω των διευθύνσεων των υποκαταστημάτων τους, τους πίεζαν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα, για τις οποίες μετατροπές λάμβαναν και προμήθεια 5%, χωρίς να τους εξηγούν τις πιθανές επιπτώσεις.

Χαρακτηριστική είναι περίπτωση γυναίκας που είχε θύματα στην τραγωδία της «ΗΛΙΟΣ» η οποία πείστηκε από την Τράπεζα να μετατρέψει τις αποζημιώσεις που έλαβε από το δυστύχημα καθώς και τις καταθέσεις των ανήλικων παιδιών της σε τέτοια αξιόγραφα.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επενδυτών του Χρηματιστηρίου κατήγγειλε για ανοχή τον Πρώην Διοικητή, λέγοντας ότι ενώ γνώριζε το θέμα και στην αρχή έστειλε εγκύκλιο στις Τράπεζες, στη συνέχεια έδωσε κάλυψη για να καλύψει ο ίδιος τα δικά του εποπτικά λάθη, θέτοντας το δικό του συμφέρον και των Τραπεζών πάνω από τα συμφέροντα του κόσμου.


Π. Κληρίδης: "Βοηθήστε τους κατόχους αξιογράφων"

Ο Γενικός Εισαγγελέας κάλεσε τη Βουλή και τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες να βρουν ένα τρόπο για να βοηθήσουν τους κατέθετες που μετέτρεψαν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Πέτρος Κληρίδης είπε ότι οι Εποπτικές Αρχές, η Γενική Εισαγγελία και η Βουλή όφειλαν να είχαν εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή το πρόσφατο διάταγμα που ενέκρινε η Βουλή για την επέμβαση της Κυβέρνησης προς τις Τράπεζες.

Ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγορεύει την καταβολή τόκων για αξιόγραφα, όταν μια Τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόκκο, κατά τη γνώμη της ΕΕ, ο πρώτος που πρέπει να φέρει το βάρος διάσωσης μιας Τράπεζας είναι ο μέτοχος και μετά ο καταθέτης, ενώ είναι ξεκάθαρη η πρόνοια για την απαγόρευση στο θέμα των τόκων για τα αξιόγραφα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, ανέφερε ότι η αναστολή των τόκων για τα αξιόγραφα περιλαμβάνονταν στο διάταγμα, ωστόσο το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να ενημερώσει για τους όρους του διατάγματος.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Νώντας Μεταξάς, ανέφερε ότι το ύψος των θεσμικών επενδυτών φθάνει το 25%, ενώ των μη θεσμικών επενδυτών το 75%.  

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η βουλή αποφάσισε τη δημιουργία μιας άτυπης επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα και στην οποία θα μετέχουν όλοι οι επηρεαζόμενοι φορείς και η οποία θα επανέλθει σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών εντός των επομένων 10 ημερών.

Από πλευράς ΔΗΣΥ ο Βουλευτής Αντρέας Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει πλήρως την αποκατάσταση της αδικίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν τεράστιες και βαρύτατες ευθύνες στην εποπτική αρχή, τις διευθύνσεις και τις διοικήσεις των Τραπεζών, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέτρα για πιθανές ευθύνες.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η Βουλή έχει στόχο να εξευρεθούν τρόποι να διασωθούν οι επενδύσεις και οι αποταμιεύσεις του κόσμου προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι πλευρές της Βουλής σε κλίμα συναίνεσης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι στο θέμα φαίνεται να υπάρχουν πολλές ευθύνες, γιατί επί της ουσίας πρόκειται για παρατυπία που μπορεί να αγγίζει τα όρια της παρανομίας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα.

Στην απουσία τιμωρίας, κάθαρσης και δικαιοσύνης στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, ο Κυπριακός λαός υποχρεώνεται να ζήσει τηρουμένων των αναλογιών ακόμα ένα παρόμοιο σκάνδαλο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μίνι χρηματιστήριο, είπε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012

Διαπλοκή Νικόλα Παπαδόπουλου με Aegean πίσω από την απόφαση για κυπριακές αερογραμμές

Χαραυγή 15/7/2012

Εταιρείες που πρόσκεινται στην οικογένεια του Νικόλα Παπαδόπουλου (γένος Λεβέντη) έχουν άμεσα συμφέροντα στην Aegean σημειώνει η Χαραυγή. Ο Αναστάσιος Δαυίδ, ξάδελφος της Φωτεινής Παπαδοπούλου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μέτοχος της Aegean μέσω των εταιρειών DYSTAL ΚΑΙ OSIRIS.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν αυτοεξαιρέθηκε από την συζήτηση του νόμου αλλά ούτε καν ανέφερε την σχέση της οικογένειας του με τον βασικό ανταγωνιστή των κυπριακών αερογραμμών.

Ως εκ τούτου εγείρονται ερωτήματα κατά πόσον το σχετικό νομοσχέδιο έχει στόχο τη διάσωση και την επιβίωση των κυπριακών αερογραμμών ή τον έλεγχο τους από την βουλή και τη μεταφορά του κύκλου εργασιών τους στην Aegean. Ευθύνες υπάρχουν και στην πλειοψηφία της βουλής που στήριξε αυτή την κίνηση, σημειώνει η Χαραυγή.

Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣANAΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

Η χθεσινή απόφαση της Βουλής που επέβαλε προϋποθέσεις και τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των Κ.Α. δυνατόν να οδηγήσουν τις Κ.Α. σε κλείσιμο ή/και απορρόφηση τους από άλλη εταιρεία. Ερωτήματα, επίσης, δημιουργούνται και από την πρόσκληση της AEGEAN στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η απαίτηση για παραίτηση του Δ.Σ. (των συμβούλων που διορίζονται από την κυβέρνηση) σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή είναι παράμετρος για μη υλοποίηση του σχεδίου. Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ευθύνες στο Δ.Σ για την όλη κατάσταση στις Κ.Α γι΄ αυτό και ζητήσαμε όπως η αντικατάσταση μελών του Δ.Σ γίνει με φειδώ, από τον κύριο μέτοχο, διατηρώντας ένα βασικό κορμό από το υφιστάμενο Δ.Σ προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ο όρος για την εκπόνηση νέας μελέτης από Διεθνούς φήμης συμβούλους θα οδηγήσει την εταιρεία σε οριακό σημείο που θα δικαιολογεί την απορρόφηση των Κ.Α. από συγκεκριμένη εταιρεία. Ο όρος ότι το όποιο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης εκπονηθεί δε θα συζητηθεί με τις συντεχνίες στα πλαίσια των εργασιακών σχέσεων δημιουργεί ερωτηματικά και αμφιβολίες σε σχέση με τη δυνατότητα υλοποίησης του. Οι εργαζόμενοι στις Κ.Α απέδειξαν ότι μέσα από διάλογο είναι έτοιμοι να αναλάβουν οδυνηρά μέτρα, οπότε ως προς τι, η πρόθεση αποξένωσης των εργαζομένων από τις όποιες διεργασίες.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις συντεχνίες προβλέπει την εξοικονόμηση €17 εκατ. και την άμεση μείωση του προσωπικού κατά 247 άτομα. Παραταύτα με την απόφαση της Βουλής μπαίνει στο περιθώριο.

Ο όρος για πλήρη ελευθεροποίηση των αιθέρων προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) ήταν απαίτηση της AEGEAN στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Παρόλο που προειδοποιήσαμε ότι η Κύπρος με τέτοια απόφαση θα ξεπουλούσε εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της, η βουλή έκαμε αποδεκτό το αίτημα της AEGEAN, επηρεάζοντας άμεσα τα συμφέροντα των Κ.Α., στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό ενώ την ίδια στιγμή δεν ισχύει το ίδιο το δικαίωμα για πτήσεις από αεροδρόμια άλλων χωρών (π.χ. Ελλάδα).

Ο όρος για αναθεώρηση της συμφωνίας με την RYAN AIR που ήταν και δική μας απαίτηση και ήταν θέμα που αναδείχθηκε πρώτιστα με ενέργειες του συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπαίνει για χάριν των Κ.Α αφού εξυπηρετεί και τα συμφέροντα συγκεκριμένης εταιρείας.

Η απόφαση της Βουλής για τις Κ.Α. οδηγεί στην εξαφάνιση του Εθνικού Αερομεταφορέα όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι των Κ.Α. που έκαναν πολλές θυσίες τα τελευταία 10 χρόνια θα θυματοποιηθούν.

Είναι γνωστό ότι οι ίδιοι που παίρνουν σήμερα αυτές τις αποφάσεις, στο παρελθόν, αύξησαν το προσωπικό σε 2200, δημιούργησαν τη HELLAS-JET και αγόρασαν αεροπλάνα με πολλές δεκάδες εκατομμύρια ζημιές.

Οι Συντεχνίες των Κ.Α. θα αξιολογήσουν στα σώματα τους τα νέα δεδομένα και σε συνεργασία όπως πορεύτηκαν μαζί μέχρι σήμερα θα βρουν τρόπους να αντιδράσουν για να προστατευθούν η εταιρεία και οι εργαζόμενοι.
Από τις Συντεχνίες

ΣΥΝΥΚΑ (ΟΗΟ) - ΣΕΚ
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
ΣΥΠΚΑ
ΑΣΥΣΕΚΑ

Λευκωσία 13/7/2012

Δήλωση Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Σταύρου Ευαγόρου με θέμα τις Κυπριακές Αερογραμμές


Η «κυβερνώσα Βουλή» μέσω μιας νέας συγκυριακής πλειοψηφίας ξαναχτύπησε και πάλιν χθές, δημιουργώντας αυτή τη φορά ένα νέο ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο. Με λίγα λόγια η συγκυριακή πλειοψηφία της βουλής ψήφισε νόμο διά του οποίου ανέλαβε ουσιαστικά την διοίκηση αν όχι και τη διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ενώ πριν μερικές βδομάδες ψήφιζαν νόμο ώστε οι ημικρατικοί οργανισμοί και οι δημόσιες εταιρείες να είναι πραγματικοί βραχίονες της εκτελεστικής εξουσίας και να υλοποιούν ουσιαστικά την πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, ήρθαν με την χθεσινή τους ενέργεια να αφαιρέσουν το δικαίωμα άσκησης εκτελεστικής εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση.

Μ’ αυτή τους τη συμπεριφορά έχει διαφανεί ξεκάθαρα ότι, δεν είναι η διάσωση και η επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών που τους ενδιαφέρει αλλά η ανάληψη ή καλύτερα η κατάληψη της εξουσίας σ’ ένα βραχίονα του δημοσίου, σε μια δημόσια εταιρεία.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του νομοθετικού σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζεται νόμος διά του οποίου:

 1. Καθαιρείται ουσιαστικά και αποκεφαλίζεται το διοικητικό συμβούλιο και η διεύθυνση μιας δημόσιας εταιρείας.
 2. Ιδιωτικοποιείται και παραχωρείται ως δώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο το πλειοψηφικό πακέττο μιας δημόσιας εταιρείας. Και μάλιστα αφού προηγηθεί κρατική ένεση, εξυγίανση και διάσωση της εταιρείας. Δώρο στο πιάτο του όποιου ιδιώτη αλλά αφού προηγουμένως καταστεί κερδοφόρα με τα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό είναι καλά να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι όχι μόνο στις Κ.Α. αλλά και στους κερδοφόρους ημικρατικούς οργανισμούς, απλώς για να γνωρίζουν τι τους περιμένει αν στην Προεδρία αυτού του τόπου αναρριχηθεί ο ΔΗΣΥ.
 3. Ευνοείται προκλητικά ο βασικός ανταγωνιστής των Κυπριακών Αερογραμμών που είναι η AΕGEAN. Η Κυβερνώσα βουλή κατά τρόπο προκλητικό και απροκάλυπτα υποχρεώνει διά νόμου την Κυβέρνηση να προχωρήσει και να υιοθετήσει πολιτική «ανοικτών αιθέρων» για όσες αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Δηλαδή η AEGEAN.
Πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου μια συγκυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ευνοεί τόσο ξεδιάντροπα τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας και των μετόχων της.
Πρόκειται δυστυχώς για συνειδητή ενέργεια ξεπουλήματος εθνικής κυριαρχίας (Αυτό σημαίνει η πολιτική «ανοικτών ουρανών») στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων κάποιων ιδιωτών και εκείνων που κρύβονται πίσω τους.

Η επιβολή της πολιτικής των ανοικτών ουρανών αποτελεί την χαριστική βολή και την ταφόπετρα των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο της εταιρείας.

Απορίας άξιον είναι και το γεγονός ότι η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου των Κ.Α. ύψους 31εκ. ευρώ συνοδεύτηκε με όλους τους πιο πάνω ιδιαίτερα σκληρούς όρους σε αντίθεση με την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Λαϊκής Τράπεζας ύψους 1,8δισ ευρώ με σαφώς ηπιότερους όρους. Μιλούμε για επιλεκτικές ευαισθησίες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει ο λαός.

Όσον αφορά στο παρών Διοικητικό Συμβούλιο ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

 • Κλήθηκε να διοικήσει την Εταιρεία μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
 • Κατάφερε να κρατήσει την εταιρεία εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης.
 • Λειτούργησε σε μια περίοδο με ιδιαίτερα ψηλές τιμές καυσίμων.
 • Παρέλαβε υπεράριθμο προσωπικό με 2200 άτομα.
 • Παρέλαβε στόλο με ασύμφορα αεροσκάφη και ετεροβαρή συμβόλαια ενοικίασης.
 • Ζημιογόνα δρομολόγια και ορισμένες τάξεις εργαζομένων με προνομιακά ωφελήματα.

Αυτό το συμβούλιο μέσα από ένα επαρκές σχέδιο διάσωσης των Κ.Α. προχώρησε:

 • Στη μείωση του στόλου
 • Στον περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων στους 1140.
 • Στην κατάργηση ζημιογόνων προορισμών.
 • Σε μεγάλες περικοπές λειτουργικών δαπανών.
 • Και σε περικοπές μισθών και ωφελημάτων σε συνεργασία με την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο είναι άξιο συγχαρητηρίων για την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει.

Δυστυχώς η κυβερνώσα βουλή όχι μόνο δεν εκτίμησε τις θυσίες στις οποίες εθελοντικά υποβλήθησαν οι εργαζόμενοι, αλλά αντίθετα έσπευσαν διά νόμου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του βασικού ανταγωνιστή των Κυπριακών Αερογραμμών αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πόσο κατώτεροι των περιστάσεων είναι.

13/07/2012


Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Καταγγελίες ΠΟΒΕΚ εναντίον Ν.Παπαδόλουλου

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ενδυσης- Υπόδησης ΠΟΒΕΚ καταγγέλλει δημόσια τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, «διότι όφειλε να γνωρίζει ότι ως νομικός σύμβουλος γνωστού Ομίλου (τον οποίο κατονομάζει) ότι έπρεπε να απέχει από τη συζήτηση της Επιτροπής Εμπορίου για το νέο τροποποιητικό Νόμο για τα ξεπουλήματα μιας και υπάρχει έκδηλη σχέση οικονομικής φύσης μαζί του». 


 Σε ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ενδυσης- Υπόδησης εκφράζει την εκτίμηση ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος «μας δίνει το δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση το αμερόληπτο της κρίσης του σε σχέση με το υπό μελέτη νομοσχέδιο», σημειώνοντας πως «επειδή η ως άνω περιγραφόμενη σχέση του με τον γνωστό Όμιλο, κατά δήλωση του μάλιστα μόνο ως διαπλοκή μπορεί να θεωρηθεί», καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής και τα άλλα αρμόδια όργανα του κράτους να ερευνήσουν σε βάθος την παραπάνω περίπτωση.

 Καταγγέλλει, επίσης, στις χιλιάδες των μελών του, την συμπεριφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου, «συμπεριφορά εχθρική, άδικη και προκλητική, διότι ενώ μπήκε στην βουλή με τις ψήφους αυτών των πολλών, και όχι του ενός, όσο λεόντεια και αν είναι αυτή η μία ψήφος, έπραξε τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έπρεπε να πράξει».

«Καταγγέλλουμε τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος όπως δήλωσε είναι νομικός σύμβουλος του εν λόγω Ομίλου για το θέμα των ξεπουλημάτων και λόγω του ότι τυγχάνει να είναι νομικός σύμβουλος και της Λαϊκής Τράπεζας και επενδυτικής εταιρίας ημικρατικού οργανισμού, ότι παρέλειψε να πράξει κατά τον τρόπο που ενήργησε ο δικαστής στην γνωστή υπόθεση για το Μαρί, όπου εξαίρεσε το εαυτό του, λόγω της επαγγελματικής του σχέσης του με τον κ. Μάρκο Κυπριανού», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Συνεχίζει ζητώντας την εξαίρεση του Νικόλα Παπαδόπουλου από την εξέταση του ως άνω νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί πιστεύουμε να κρίνει ανεπηρέαστα και δεν εμπιστευόμαστε σε αυτόν τις τύχες μας».


 Απάντηση Ν. Παπαδόπουλου στην ΠΟΒΕΚ


 Με ανακοίνωση του ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος απορρίπτει τις καταγγελίες του εκπροσώπου της ΠΟΒΕΚ εναντίον του καθώς, όπως αναφέρει, είχε ξεκάθαρα δηλώσει, κατά την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Εμπορίου για το Νόμο Περί Ξεπουλημάτων, τη σχέση του δικηγορικού γραφείου με το οποίο συνεργάζεται, με το συγκεκριμένο όμιλο, δηλαδή τη σχέση δικηγόρου-πελάτη, όπως εξάλλου προνοεί και ο σχετικός κανονισμός της Βουλής.

 Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι δήλωσε συγκεκριμένα ότι το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται υπερασπίστηκε επιτυχώς συγκεκριμένη εταιρεία στο Δικαστήριο σε τρεις υποθέσεις που είχαν να κάνουν με καταγγελίες εναντίον της για παραβίαση προνοιών του Νόμου περί ξεπουλημάτων.

«Η θέση της εν λόγω εταιρείας ήταν και είναι ότι η νομοθεσία για τα ξεπουλήματα είναι απηρχαιωμένη και ξεπερασμένη και παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» προσθέτει. Αναφέρει ακόμη ότι ο ίδιος ανέφερε απλά στην Επιτροπή ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο έκρινε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε δίκαιο και απεφάνθη ότι ο υφιστάμενος νόμος όντως παραβιάζει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία.

«Απεφάνθη δηλαδή το Δικαστήριο» εξηγεί «ότι το κράτος μας δεν μπορεί να επιβάλλει στους πολίτες του σε ποια τιμή θα πουλούν τα προϊόντα τους και δεν μπορεί να περιορίζει το δικαίωμα της προσφοράς εκπτώσεων».

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι σημείωσε επίσης όπως σημείωσαν και άλλοι παρευρισκόμενοι ότι εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου έφεση σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις αλλά και ότι υπενθύμισε τα μέλη της Επιτροπής για παλαιότερη πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ την οποία είχε καταθέσει ο τότε βουλευτής Λάρνακας Νίκος Κλεάνθους με την οποία το ΔΗΚΟ εισηγείτο την τροποποίηση του άρθρου 3 της Νομοθεσίας για να συνάδει αυτή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η αναφορά ενοχλεί την ΠΟΒΕΚ. Μήπως η ΠΟΒΕΚ επιδιώκει να ψηφίζονται νομοθεσίες που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Και αν ναι, για ποιο λόγο;» καταλήγει.

πηγές: Sigmalive / Onlycy

Πενήντα εκατομμύρια ευρώ από την Αρχή Λιμένων στα κυβερνητικά ταμεία, ύστερα από σχετικό αίτημα

Κυβερνητικά χρεώγραφα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ με τρίμηνη διάρκεια θα αγοράσει η Αρχή Λιμένων. 

Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Χρύσης Πρέντζας, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

 Σε ερώτηση πότε θα γίνει η αγορά, είπε ότι αύριο υπάρχει η πρόσκληση προς όλους για αγορά κυβερνητικών χρεωγράφων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής συνήλθε σήμερα για να εξετάσει αίτημα της κυβέρνησης για εξασφάλιση χρηματοδότησης υπό μορφή δανείου.

Αλλοι δύο ημικρατικοί οργανισμοί έχουν ήδη αποφασίσει να συνδράμουν την κυβέρνηση, η Σύτα με 101 εκατομμύρια και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με 24 εκατομμύρια ευρώ.

πηγή: ΡΙΚ

Επιπλέον 4,5 εκατομμύρια άνεργοι στα επόμενα 4 χρόνια στην Ευρωπη


Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 astra
anergia-_europeΜέσα σε 4 χρόνια μπορεί να υπάρχουν στην ευρωζώνη 4,5 εκατομμύρια άνεργοι επιπλέον, αν δεν εφαρμοστούν οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την ανάπτυξη και την απασχόληση, προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11%, υπογραμμίζει η ILO, η οποία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει στη ζώνη το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.
Ο Χουάν Σομαβία, ο γενικός διευθυντής της ILO, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής.
«Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, όλες και εννοώ όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πληγούν, τόσο αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο και αυτές που πηγαίνουν καλύτερα», δήλωσε παρουσιάζοντας τη μελέτη στους δημοσιογράφους.
«Συνειδητοποιούμε ολοένα και περισσότερο πως μια προσέγγιση βασισμένη αποκλειστικά στη δημοσιονομική λιτότητα θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση χωρίς εντούτοις να μειώσει με τρόπο σημαντικό τα δημοσιονομικά ελλείμματα», επισημαίνεται στη μελέτη.
Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και μια ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετήσουμε γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών».
Η ILO ζητάει «να φροντίσουμε ώστε οι νέοι να μην μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως υποδείγματα τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε προγράμματα εκπαίδευσης που διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους» των σκανδιναβικών χωρών που συνδράμουν τους νέους με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μετά προσφέροντάς τους βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας.
Στη Σουηδία, 46% των νεών που ζητούν δουλειά πέτυχαν να βρούν χάρη σ' αυτή την εγγύηση.
«Με μια στρατηγική ανάπτυξης στην ευρωζώνη επικεντρωμένη στην απασχόληση, η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εφικτή μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος» υπογραμμίζεται στη μελέτη της ILO.

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

H ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω κινδύνου ιδιωτικοποιήσεων
ANAΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ Η.Ο.

Οι Οργανισμοί με νομικό καθεστώς Δημοσίου Δικαίου δημιουργήθηκαν από την πολιτεία και την κοινωνία σαν Οργανισμοί κοινής ωφελείας για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Στηρίχθηκαν και στήριζαν την κοινωνία και την οικονομία του τόπου. Σήμερα βιώνουμε τη χειρότερη Παγκόσμια Οικονομική Κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Στην Κύπρο πέραν από τις γενικότερες επιπτώσεις το πρόβλημα κορυφώθηκε κυρίως λόγω της έκθεσης των Κυπριακών Τραπεζών στα Ελληνικά ομόλογα και την επέκταση τους στην αγορά της Ελλάδας με αποτέλεσμα να χρειασθεί η στήριξη τους από το κράτος. Αυτά μας οδήγησαν στο Μηχανισμό Στήριξης της Ε.Ε.

Τα πιο πάνω και η τελευταία υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης δημιούργησαν το πρόβλημα δανεισμού από τις Τράπεζες με αποτέλεσμα το κράτος να απευθυνθεί σε ημικρατικούς οργανισμούς για την προσωρινή αντιμετώπιση του. Τα αποθεματικά αυτών των οργανισμών είναι κατατεθειμένα στις Τράπεζες. Το κράτος ζητά να δανειστεί (και όχι να αντλήσει) μέρος τους για 3 μήνες με καλύτερους όρους. Το κράτος αφορά όλους και δεν είναι θέμα κυβέρνησης.

Το εύλογο ερώτημα είναι κατά πόσο τα αποθεματικά των οργανισμών κινδυνεύουν περισσότερο αν είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες με τα δισεκατομμύρια κεφαλαιακής ανεπάρκειας ή αν δοθούν με δανεισμό προσωρινά στο κράτος. Κυρίως όμως θα πρέπει να τοποθετηθούμε αν οι οργανισμοί που έχουν αποθεματικά πρέπει, με την προϋπόθεση ότι δεν κινδυνεύουν, να σταθούν δίπλα από το κράτος σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό.

Τα μεγάλα λόγια και η κινδυνολογία δεν έχουν θέση για όσους θέλουν να τοποθετούνται υπεύθυνα. Το χειρότερο όμως είναι η προσπάθεια κάποιων να εμπλέξουν τους Η.Ο. σε πολιτικά παιχνίδια και κομματικές σκοπιμότητες φέρνοντας τους σε αντιπαράθεση με το κράτος και την κοινωνία.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα των οργανισμών είναι εγκριμένο μέσα από τους προϋπολογισμούς και σε καμιά περίπτωση δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ούτε
επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα τους αν οι οργανισμοί δανείσουν για 3 μήνες από τα αποθεματικά τους.

Όσον αφορά τα Ταμεία Σύνταξης αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους, έχουν κανονισμούς για τον τρόπο διαχείρισης και συγκεκριμένη επενδυτική πολιτική, και απαιτούμε οι αποφάσεις να παίρνονται εφαρμόζοντας τους με ευλάβεια. Σ’ αυτή την περίπτωση το Δ.Σ. της ΑΤΗΚ ενέργησε σωστά.

Με την ευκαιρία αυτή η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που βρίσκεται μπροστά τους που δεν είναι άλλος από την πρόθεση Ευρωπαίων και ντόπιων πολιτικών για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τέλος, ζητούμε από όλους να τοποθετηθούν για τη θέση τους σ’ αυτό το ενδεχόμενο που σκοπό έχει την εκχώρηση των όσων δημιουργήθηκαν για δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα. Τότε είναι που οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντα τους θα μπουν σε κίνδυνο.Από την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Λευκωσία 10/7/6/2012

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, για το θέμα του δανεισμού προς το κράτος από πλευράς ημικρατικών οργανισμών

Ο κ. Ν. Παπαδοπουλος επέλεξε να στήσει ένα σκηνικό τρομοκάτησης των ημικρατικών οργανισμών ώστε να παρεμποδίσει τη στήριξη τους προς στο κράτος, σ΄ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και το τόπο μας.

 Αυτή του η στάση, σε συνάρτηση με τη διαχρονική καταστροφολογία που καλλιεργεί, αποτελεί συνειδητή προσπάθεια να οδηγήσει το κράτος σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Εδώ έχει φτάσει δυστυχώς ο κ. Παπαδόπουλος.

Το μένος και η εμπάθεια του κατά της κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι την κυβέρνηση που πλήττει με αυτή την ακραία συμπεριφορά του αλλά το ίδιο το κράτος, τον τόπο και το λαό μας.

 Ο κ. Ν. Παπαδόπουλος επαναλαμβάνοντας εαυτόν, επιστρατεύσε και πάλιν τη γνωστή του πρακτική της διαστρέβλωσης και της βάναυσης παραποίησης της αλήθειας για να πετύχει του στόχους του. Ρωτούμε τον κ. Παπαδόπουλο και τους νεοφιλελεύθερους συνοδοιπόρους του:

 1. Γιατί είναι έγκλημα καθοσιώσεως να δανειστεί το κράτος από τους ημικρατικούς όταν αυτό είναι μια συνήθης πρακτική και όταν τα δάνεια θα είναι εξασφαλισμένα και θα έχουν ισάξια απόδοση;
2. Αν το δάνειο, σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι μεμπτό και επιλήψιμο, τότε η άντληση 600 εκατομμυρίων ευρώ μόνο από τη CYTA σε μερίσματα προς το κράτος τι είναι; Ή μήπως όταν τα λαμβάνουμε για να φτιασιδώνουμε δείχτες της οικονομίας είναι καλά και άγια και τώρα που χρειάζονται βραχυπρόθεσμα ως δάνειο για τη σωτηρία της οικονομίας είναι έγκλημα; Είναι τους ημικρατικούς και τους εργαζόμενους που σκέφτεται ο κ. Παπαδόπουλος όταν ακόμη και χθες άσκησε κριτική στη Διεύθυνση της CYTA γιατί δεν εισάκουσε την εταιρεία πελάτη του που τη συμβούλευσε να επενδύσει 200 εκ σε χρεόγραφα του εξωτερικού; Σε ποια ρίσκα άραγε θα έθετε το ταμείο σύνταξης των υπαλλήλων της CYTA μια τέτοια ενέργεια; Μήπως ξέχασε την προσπάθεια για επένδυση των αποθεματικών του ΤΚΑ στο χρηματιστήριο από πλευράς ΔΗΣΥ και ότι αν δεν το αποτρέπαμε θα είχαν εξαφανιστεί οι συντάξεις του κόσμου;
 3. Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος έκρινε ότι έπρεπε να συμπεριφερθεί υπεύθυνα στην περίπτωση ανάληψης του χρέους της «Λαϊκής» και μεταφοράς του στην πλάτη των πολιτών αλλά συμπεριφέρεται πλήρως ανεύθυνα και ζημιογόνα έναντι του κράτους σε ότι αφορά το τρίμηνο δανεισμό από τους ημικρατικούς.
 4. Ποια μηνύματα αποστέλνει ως προς την αξιοπιστία του κράτους απέναντι στο μηχανισμό ή στα κράτη που καλούνται να μας παραχωρήσουν δανειο; Ή μήπως αυτό τελικά στοχεύει; Να αποτρέψει το διακρατικό δάνειο;
5. Κατανοεί ότι η παρουσίαση ως χειρότερης της δικής μας περίπτωσης από αυτή της Ελλάδας, εκτός από το ότι αποτελεί ένα μεγάλο ψέμα, επίσης υπονομεύει καίρια την αξιοπιστία της Κυπριακής οικονομίας;
 6. Πότε θα σταματήσει επιτέλους τα ψέματα για το λόγο αποκλεισμού μας από τις αγορές που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες και την έκθεση τους στην Ελληνική οικονομία; Άκουσε μήπως τις δηλώσεις του κ Μπαρόσο επί του θέματος; Διάβασε καθόλου τις τελευταίες δυο εκθέσεις των Moodys; Ή τόσο είναι το μένος και η εμπάθεια του, που κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του σε ότι του ξηλώνει τους μύθους που κατασκευάζει;

 10.7.2012