Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Προϋπολογισμός ΡΙΚ--Ανακοίνωση ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ εκφράζει την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση της προς τους εργαζόμενους του ΡΙΚ οι οποίοι αντέδρασαν αυθόρμητα μετά την απόφαση της Βουλής να αναβάλει τη συζήτηση για έγκριση του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να μην μπορεί νομικά να καταβληθούν οι μισθοί, ούτε οποιαδήποτε άλλη πληρωμή.

Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Βουλή αποφάσισε, "μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως", να καταργήσει ένα θεσμικό όργανο, αυτό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Το εκπληκτικό είναι ότι και οι τροπολογίες, ιδιαίτερα αυτές του ΔΗΣΥ, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή το κλείσιμο του ΡΙΚ.

Οι επιδιώξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές εφόσον η λειτουργία του ΡΙΚ προβλέπεται από συγκεκριμένο άρθρο του συντάγματος. Επιπλέον, βρίσκονται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση της ύπαρξης, της λειτουργίας και της χρηματοδότησης της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το κράτος αναθέτει και περιμένει από το ΡΙΚ να διαδραματίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα κάλυψης και προβολής της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλαζονική συμπεριφορά και η προειδοποίηση ότι " θα τα πούμε στους προϋπολογισμούς ", παίρνουν σάρκα και οστά. Τίποτα δεν υπολογίζουν πλέον. Ούτε τους θεσμούς, ούτε τους εργαζόμενους, ούτε και το δημόσιο συμφέρον.

Η αντίδραση των εργαζομένων είναι δικαιολογημένη. Δεν μπορεί να κρέμεται η τύχη και το μέλλον τους από τις κομματικές σκοπιμότητες και τις προσωπικές εμπάθειες.

Η κλαδική της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ συνέρχεται σήμερα για να αποφασίσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πρωταγωνιστές αυτής της εξέλιξης.




Από τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
30 Μαρτίου 2012

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ 29/3/2012

Οι σύνεδροι του ΄Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, το οποίο συγκλήθηκε ειδικά για το θέμα της πρότασης Νόμου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ο έτος ηλικίας στο 64ο, αφού άκουσαν την εισηγητική ομιλία του Γενικού Γραμματέα και την τοποθέτηση του Αν. Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ Σ. Φελλά αποφάσισαν τα πιο κάτω:

  1. Θεωρούν την Κοινωνική Ασφάλιση όπως εκφράζεται μέσα από τις νομοθεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των Σχεδίων Σύνταξης σαν μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων.

  1. Τα όρια αφυπηρέτησης είναι πλήρως συνδεδεμένα και συνυφασμένα με τις άλλες πρόνοιες της νομοθεσίας και δεν μπορεί να εξετάζονται αποκομμένα και επιλεκτικά. Για το σκοπό αυτό προβλέπονται διαδικασίες συζήτησης της βιωσιμότητας των Ταμείων σε σχέση με τις εισφορές, τα ωφελήματα και τις άλλες πρόνοιες.

  1. Το θέμα της βιωσιμότητας των Ταμείων Σύνταξης στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και των αναλογιστικών ελλειμμάτων, συζητήθηκε και επιλύθηκε ευνοϊκότερα ακόμη και από τις εισηγήσεις του αναλογιστή, στα πλαίσια της συζήτησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

  1. Εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις συνεχιζόμενες μονομερείς αποφάσεις της Βουλής για θέματα που αφορούν όρους εργοδότησης των εργαζομένων χωρίς να προϋπάρξει διάλογος στη βάση του θεσμού των εργασιακών σχέσεων και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων.

  1. Παρόλο που το συνδικαλιστικό κίνημα αντέδρασε με μαζική κινητοποίηση και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί άλλο την περιφρόνηση που επιδεικνύεται στο ρόλο του με τη λήψη αποφάσεων χωρίς να προηγηθεί διάλογος και συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων, συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά.





  1. Με τη συμπεριφορά αυτή ο θεσμός των Εργασιακών Σχέσεων δέχτηκε πλήγμα και τέθηκαν σε κίνδυνο οι συλλογικές συμβάσεις, οι όροι εργασίας και τα ωφελήματα των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, κινδυνεύει η εργατική ειρήνη και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα φέρει ευθύνη σε μια τέτοια εξέλιξη.

  1. Εκφράζουν την αντίθεση της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ σε νέα επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και θεωρούν ότι δεν συντρέχει κανένας ουσιαστικός λόγος για συζήτηση αυτού του θέματος. Απεναντίας, τέτοιο ενδεχόμενο επηρεάζει αρνητικά τα δεδομένα για μια άνετη, ποιοτικά καλύτερη ζωή των απομάχων της δουλειά και μεγαλώνει τα προβλήματα απασχόλησης των νέων αυξάνοντας την ανεργία.

  1. Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω οι σύνεδροι αποφάσισαν να καλέσουν τη Βουλή και τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να αποσύρουν τις προτάσεις νόμου που αφορούν την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ο στο 64ο έτος ηλικίας.

  1. Οι εργαζόμενοι, μέλη της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, ενωμένοι διακηρύττουν ότι θα αντιδράσουν σε συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και άλλες κοινωνικές ομάδες, για να τεθεί τέρμα σ’ αυτή τη συμπεριφορά η οποία επιχειρεί να αχρηστεύσει το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων στον αγώνα για διεκδίκηση και προστασία των κατακτήσεων τους.



ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ
ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ




29 Μαρτίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ 29/3/2012 Εισηγητική ομιλία Αντώνη Νεοφύτου Γ.Γ ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι,

Αποφασίσαμε τη σύγκληση αυτού του Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ γιατί «έφτασε ο κόμπος στο χτένι» όπως έλεγαν κάποτε και οι παλαιότεροι πρωτοπόροι συνάδελφοι όταν υποχρεώνονταν να πάρουν δυναμικά μέτρα.

Η μεγάλη υπευθυνότητα και το αίσθημα ευθύνης έναντι της οικονομίας του τόπου και της Κύπρου παρεξηγήθηκαν φαίνεται από κάποιους και ερμηνεύτηκαν σαν αδυναμία. Αντί να επαινέσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους για την πατριωτική και υπεύθυνη στάση που επέδειξαν, εκτίμησαν ότι έφτασε η ώρα να επιφέρουν ανεπανόρθωτα κτυπήματα, στις κατακτήσεις και το βιοτικό τους επίπεδο.

Θεώρησαν ότι είναι στιγμή να καταργήσουν τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, να ελευθεροποιήσουν όπως λένε την αγορά εργασίας, να εξουδετερώσουν σε τελευταία ανάλυση το συνδικαλιστικό κίνημα και να θέσουν σε αχρηστία το ιερό δικαίωμα της οργάνωσης.

Ο πρώτος νόμος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων ψηφίστηκε το 1957 μετά από σκληρούς απεργιακούς αγώνες και έκτοτε βελτιώθηκε πολλές φορές με αποκορύφωμα την εισαγωγή του Αναλογικού Σχεδίου το 1981. Οι αγώνες των δεκαετιών 40 και 50 και οι Μακρόχρονες Απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν η αιτία να εγκαθιδρυθεί το σύστημα εργασιακών σχέσεων με την συνομολόγηση του γνωστού κώδικα που είναι σεβαστός μέχρι σήμερα και αποτέλεσε το εργαλείο λύσης των προβλημάτων και εξασφάλισης σε πολύ μεγάλο βαθμό της εργατικής ειρήνης.

Το πρώτο επαγγελματικό σχέδιο σύνταξης για τους δημόσιους υπαλλήλους χρονολογείται πριν την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, βελτιώθηκε, πήρε τη σημερινή του μορφή το 1981 και υιοθετήθηκε ταυτόχρονα και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η βελτίωση και η προσαρμογή των ωφελημάτων καθώς και η βιωσιμότητα των ταμείων ήταν θέματα που συζητούνταν περιοδικά στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας και στη βάση του συστήματος Εργασιακών Σχέσεων.

Δυστυχώς στις μέρες μας βιώνουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα. Να έχουμε την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους να δηλώνουν ότι σέβονται τον κοινωνικό διάλογο και το θεσμό των εργασιακών σχέσεων και μια «περιστασιακή» με την πολιτική έννοια πλειοψηφία της Βουλής να συμπεριφέρεται όχι μόνο σαν «κυβερνώσα» Βουλή αλλά και σαν εργοδότης, εκπρόσωπος των εργαζομένων και υποκατάστατο όλων των θεσμών.

Η συμπεριφορά αυτή της οποίας τα αίτια είναι οι γενικότερες πολιτικές επιλογές και η στάση έναντι της κυβέρνησης θα δημιουργήσει νέα δεδομένα εάν συνεχισθεί και θα αφήσει μελλοντικά τα σημάδια της στην κοινωνία.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που ήταν αποτέλεσμα της επικράτησης της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής σαν η πιο ακραία έκφραση του, επηρέασε αναπόφευκτα και την κυπριακή οικονομία. Για την αντιμετώπιση της υπάρχουν δύο φιλοσοφίες. Η ισοπεδωτική πολιτική της λιτότητας και η πολιτική της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Οι εκπρόσωποι της νέας τάξης πραγμάτων και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής ακολούθησαν την πρώτη και οι εργαζόμενοι και οι προοδευτικές δυνάμεις τη δεύτερη.

Το συνδικαλιστικό κίνημα δήλωσε ότι είναι έτοιμο να συμβάλει φτάνει να μην ριχτούν τα βάρη των συνεπειών της κρίσης μονομερώς στους εργαζόμενους. Ζήτησε να αναλάβει κατ’ αναλογία των δυνατοτήτων του και ο πλούτος το δικό του μερίδιο. Δυστυχώς είναι γνωστό ότι νομοσχέδια προς αυτή την κατεύθυνση δεν ψηφίστηκαν από τη βουλή.

Παρ’ όλα αυτά, το συνδικαλιστικό κίνημα μπήκε στο διάλογο με την κυβέρνηση και μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση συζήτησε και το θέμα της λύσης διαρθρωτικών προβλημάτων και της περαιτέρω συνεισφοράς των εργαζομένων.

Ήταν τότε που στοχεύτηκαν οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και καταβλήθηκε προσπάθεια να τους φέρουν αντιμέτωπους με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Συζητήσαμε το συνταξιοδοτικό στη βάση Αναλογιστικής Μελέτης και δόθηκαν λύσεις καλύτερες από τις εισηγήσεις του Αναλογιστή. Η πλειοψηφία της βουλής, για να δείξει προφανώς την ισχύ της, ψήφισε αλλοιώνοντας την συμφωνία. Συζητήσαμε και καταλήξαμε με το κράτος για έκτακτη εισφορά και περαιτέρω άλλη εισφορά στη βάση της αύξησης του τιμαρίθμου του Β’ εξαμήνου του 2011. Ζήσαμε όλοι την αντίδραση και τον εκβιαστικό τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι έχοντας υπόψη ότι δεν υπήρχαν περιθώρια. Τελικά, επιβλήθηκε από όλους η παγοποίηση των προσαυξήσεων και του τιμαρίθμου για δύο χρόνια.

Να θυμίσω ότι εμείς τονίζαμε ότι τελικός στόχος ήταν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο.

Είναι φανερό ότι στόχευαν την κατάργηση του θεσμού των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων και θεσμικών ωφελημάτων όπως η ΑΤΑ. Δεν είναι τυχαίο που οι ίδιες δυνάμεις ζητούν τώρα και τη μείωση κατά 15% του ελάχιστου μισθού.

Τα μέτρα αυτά ήταν άδικα και ισοπεδωτικά. Πλήττουν κυρίως τους χαμηλότερα αμειβόμενους. Το συνδικαλιστικό κίνημα αντέδρασε σύσσωμο και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί άλλη φορά την επιβολή μέτρων που αφορούν όρους εργασίας χωρίς κοινωνικό διάλογο και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Δυστυχώς, σ’ ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα επαληθευτήκαμε αφού με απόφαση των εργοδοτικών οργανώσεων αμέσως μετά, ζήτησαν παγοποιήσεις μισθών, τιμαρίθμου, μη καταβολή του 13ου και πολλά άλλα.

Το θέμα της επέκτασης των ορίων αφυπηρέτησης ετίθετο τα τελευταία 10 χρόνια είτε για το Δημόσιο Τομέα είτε για τον ιδιωτικό και συζητείτο στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου πάντα στη βάση μελετών.

Παρά τη διαφωνία μας για την επέκταση από το 60ο στο 63ο έτος, έγινε ουσιαστικός διάλογος, εξαιρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί, η εφαρμογή έγινε σταδιακά και συνδυάστηκε με την αύξηση του εφάπαξ.

Δυστυχώς η Βουλή αργότερα και παρά τη θέληση των εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν αρνητικά με δημοψήφισμα, προχώρησε μονομερώς στην αύξηση του ορίου και σ’ αυτή την κατηγορία.

Παρόμοιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και σήμερα. ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ καταθέτουν πρόχειρα πρόταση νόμου για επέκταση του ορίου στο 64ο έτος για τους δημόσιους υπαλλήλους και άλλη πρόταση για να μην παίρνουν βασική και αναλογική σύνταξη από το 63ο στο 64ο έτος. Φαίνεται ότι ξέχασαν ότι μόλις πρόσφατα ψήφισαν για τη μείωση των εργαζομένων της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και ακούσαμε διάφορα. Μας δήλωναν προφορικά ότι η πρόταση θα αφορά και τους εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, ότι δεν θα αυξάνονται τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα για τον ένα χρόνο επέκτασης, ότι θα εξαιρέσουν τους εκπαιδευτικούς και ότι πιθανό να προτείνουν την επέκταση της εθελοντικής αφυπηρέτησης στον ιδιωτικό τομέα από το 63ο έτος στο 64ο. Όλα αυτά χωρίς μελέτη και χωρίς τεκμηρίωση που θα απαντά στα πολλά ερωτήματα που τίθονται, για τα οικονομικά αποτέλεσμα, τα ωφελήματα, την ανεργία, την συνταγματικότητα κλπ.

Τα επιχειρήματα που εξέφρασαν οι εισηγητές της πρότασης αφήνουν καθαρά να νοηθεί ότι δεν θα μείνουν στο 64ο έτος. Στόχος είναι να μας πάνε στο 67ο και το 70ο έτος ηλικίας, κάτι σαν την απευθείας σύνδεση με το Νεκροταφείο. Εμείς δηλώσαμε ότι η βουλή δεν είναι εργοδότης ούτε ο χώρος που θα διεξάγεται ο διάλογος για τα εργασιακά θέματα και τους όρους απασχόλησης των εργαζομένων.

Η Βουλή έχει δικαίωμα να ασχοληθεί με όποιο θέμα κρίνει όμως θα μπορούσε όπως γινόταν μέχρι σήμερα να ζητήσει από την Κυβέρνηση και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς να συζητήσουν αυτό το θέμα στη βάση του θεσμού των Εργασιακών Σχέσεων.


Γιατί όμως το κάνουν τώρα και μ’ αυτό τον τρόπο; Πιστεύουμε ότι πέραν του ότι είναι έκφραση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης τους για την οικονομία, η κίνηση αυτή καταδεικνύει και την εξυπηρέτηση πολιτικών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων. Είναι έκφραση αλαζονικής συμπεριφοράς, έχει σχέση με τους υπολογισμούς για τις προεδρικές εκλογές, με το ποιοι ανώτεροι υπάλληλοι φεύγουν, ποιοι μένουν και ποιοι πρόκειται να διοριστούν. Άλλωστε βουλευτής αναφέρθηκε γι’ αυτό το θέμα στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών λέγοντας ότι πολλοί ανώτεροι υπάλληλοι επισκέπτονται τα Κόμματα.

Για εμάς όμως μεγαλύτερη σημασία έχουν οι απώτεροι στόχοι που είναι η αμφισβήτηση του θεσμού των Εργασιακών Σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων και η αμφισβήτηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η αμφισβήτηση αυτή εκφράσθηκε κατ’ επανάληψη με τις μονομερείς αποφάσεις, με την πρόθεση για ποινικοποίηση του δικαιώματος για απεργία, με την αμφισβήτηση του τιμαρίθμου, με τις διακηρύξεις για ιδιωτικοποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών και πολλά άλλα.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ δεν συμφωνεί με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης γιατί πιστεύει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται για τους εργαζόμενους χρόνος, προϋποθέσεις για ευημερία και ποιότητα ζωής μετά από πολλά χρόνια δουλειάς.

Πιστεύει ότι πρέπει να γίνεται ανανέωση και να δίνονται ευκαιρίες στη νέα γενιά να μπαίνουν έγκαιρα στην αγορά εργασίας και να αξιοποιούν τα προσόντα και τις δυνατότητες τους να προσφέρουν. Το επιχείρημα για σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής και για οφέλη από τα περισσότερα χρόνια δουλειάς ανατρέπεται από την απώλεια των δυνατοτήτων των νέων και τον έγκαιρο εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Εμείς πιστεύουμε στους νέους σαν τη μοναδική σίγουρη επένδυση για το μέλλον του τόπου.

Ας τους δώσουμε χώρο λοιπόν για να δημιουργήσουμε προοπτικές και να έχουμε ελπίδα να πάμε μπροστά.

Η συνέχιση αυτής της τακτικής μας βρίσκει αντιμέτωπους και δηλώνουμε ότι σε πλήρη συνεργασία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα θα αντιδράσουμε δυναμικά γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να προστατεύσουμε το θεσμό των εργασιακών σχέσεων, το ίδιο το δικαίωμα της οργάνωσης και τα ωφελήματα των εργαζομένων.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σφυρηλατήσουν την ενότητα τους γιατί αποδείχτηκε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και σίγουρο αν χάσουν τη δύναμη της οργάνωσης και τη δυνατότητα για αποτελεσματική αντίδραση.

Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί για να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν αποδεχόμαστε αποφάσεις πίσω από τις πλάτες μας, ότι δεν χαραμίζουμε τις κατακτήσεις μας και ότι μπορούμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά.


ΖΗΤΩ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΖΗΤΩ Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ



ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Για την ΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ
απόσπασμα από κείμενο εργασίας του Ηλία Ιωακείμογλου, Ιούλης 2008

ολόκληρο το κείμενο εδώ

http://www.inek.org.cy/images/attachments//I-epikeirotita-tis-ATA_01-2008.pdf

...Στην πραγματικότητα, όμως, το εύρημα του κ. Πασιαρδή (δηλαδή ότι ο μέσος όρος αύξησης των μισθών μεταξύ 1997 και 2003 για τις τρεις κατηγορίες εργαζομένων που προστατεύονται λίγο, μέτρια ή πολύ από την ΑΤΑ, ήταν ο ίδιος), αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η ΑΤΑ προστατεύει μεν όσους ωφελούνται άμεσα από αυτήν, εμμέσως δε, προστατεύει και τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων. Αυτό συμβαίνει διότι οι αυξήσεις που δίδονται με την ΑΤΑ αποτελούν σημείο αναφοράς για τις αυξήσεις που δίδονται σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω ενός άτυπου μηχανισμού επέκτασης. Επίσης, η ΑΤΑ διαμορφώνει για τους εργαζόμενους που καλύπτει ένα ορισμένο ύψος μισθού που αποτελεί μισθό αναφοράς για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Παρόλα αυτά, η προστασία της ΑΤΑ είναι άνιση για όσους ωφελούνται από αυτήν άμεσα έναντι όσων ωφελούνται έμμεσα (μέσω των μηχανισμών επέκτασης) και για τον λόγο αυτό η πιθανότητα να είναι κάποιος χαμηλόμισθος ή καλύτερα αμειβόμενος εξαρτάται σημαντικά από το ενδεχόμενο να προστατεύεται από την ΑΤΑ. Αντί να αναγνώσει αυτό το απλό γεγονός ο κ. Πασιαρδής στο επόμενο εύρημά του, που είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή θετική συσχέτιση μεταξύ του ύψους του μισθού και της προστασίας από την ΑΤΑ, συμπεραίνει ότι «η ΑΤΑ προστατεύει τους υψηλόμισθους». Παραθέτει εν συνεχεία τις ποσοτικές αποδείξεις ότι οι χαμηλόμισθοι πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Όπερ έδει δείξαι: η ΑΤΑ προστατεύει τους «προνομιούχους υψηλόμι-
σθους» και αδικεί τους χαμηλόμισθους.

Η τακτική της εμμέσου προσεγγίσεως που ακολουθούν οι πολέμιοι της ΑΤΑ στην Κύπρο συνίσταται στην ηθική απονομιμοποίηση του θεσμού μεταξύ εκείνων που δεν ωφελούνται ή δεν ωφελούνται επαρκώς από αυτόν ώστε να στραφούν εναντίον των «υψηλόμισθων» και των «προνομιούχων» εργαζομένων. Όταν κάποιος διαπιστώνει, όπως ο κ. Πασιαρδής, ότι η ΑΤΑ ωφελεί αυ-
τούς που καλύπτονται από τον θεσμό και όχι αυτούς που δεν καλύπτονται, λογικά μπορεί να φθάσει σε δύο εναλλακτικές λύσεις: ή να καταργηθεί η ΑΤΑ ή να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους ώστε να προστατεύονται εξίσου. Για να επιλέξει μία εκ των δύο παραπάνω λύσεων, πρέπει να απευθυνθεί στο ταξικό του κριτήριο –και αυτό όντως κάνει ο καθένας....

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν πιέσεις σε κόμματα για το 64ο! Αντίθετος στην επέκταση ο Χριστόφιας


Ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι ασκούν πιέσεις σε κόμματα για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος αποκάλυψε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.



Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σχετικής πρότασης νόμου που στηρίζει το κόμμα του, ο κύριος Βότσης είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ τοποθετείται αρχικά εναντίον ωστόσο ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι πιέζουν για αύξηση του ορίου.

Υποστήριξε παράλληλα ότι παρά την κατάθεση της πρότασης νόμου, η βουλή είναι ανοιχτή σε διάλογο προκειμένου να εξεταστούν όλες οι θετικές ή αρνητικές παράμετροι, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Ο κύριος Βότσης είπε ακόμη ότι ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ κατέθεσαν την πρόταση επειδή η κυβέρνηση δεν αρχίζει κοινωνικό διάλογο για το θέμα, προσθέτοντας πάντως ότι η πρόταση δεν έχει το χαρακτήρα του «εγκρίνετε την ή απορρίψτε την».


Για σκοπιμότητες κάνει λόγο το ΑΚΕΛ

Υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από την πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος και απόδειξη είναι η αποκάλυψη Βότση ότι ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης.

Κάλεσε ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ να πουν όλους τους λόγους σκοπιμότητας που υπάρχουν, κατηγορώντας τους ότι με την πρόταση τους θα κρατήσουν στη δημόσια υπηρεσία υδροκέφαλους και μη παραγωγικούς ανώτατους δημόσιους υπαλλήλους, κλείνοντας ταυτόχρονα την πόρτα στους νέους.

Ο κύριος Λαμάρης τους κατηγόρησε επίσης ότι με μια προχειρότατη κίνηση επιχειρούν να ρυθμίσουν το κορυφαίο δικαίωμα 430 χιλιάδων Κυπρίων εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και για ανορθόδοξο τρόπο διεξαγωγής διαλόγου για το θέμα.

Με το πιστόλι στον κρόταφο δεν διεξάγεται διάλογος δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, επικρίνοντας βουλευτές ότι μπερδεύουν το διάλογο σε πολιτειακό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και βουλής, με τον κοινωνικό διάλογο.

Υπέδειξε ότι σύμφωνα με την πρακτική που ισχύει από το 1960, οι κοινωνικοί εταίροι διεξάγουν μεταξύ τους διάλογο και όταν καταλήξουν σε συμφωνία, αν η κυβέρνηση παραμένει εντελώς αρνητική, τότε δικαιολογείται η δράση και η παρέμβαση της Βουλής.

Αντίθετος στην επέκταση του ορίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την αντίθεση του στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος στη δημόσια υπηρεσία εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας σε ομάδα Φοιτητών και Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ιταλικού Πανεπιστημίου Παλέρμο και του ισπανικού Πανεπιστημίου Γρανάδας, που επισκέφθηκε το προεδρικό, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι στέκεται δίπλα στους φοιτητές και στον αγώνα τους ενάντια στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.

Εξάλλου, η υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ αναφέρει ότι οι εισηγητές της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν μπορούν να στηρίξουν το στόχο της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσαν.

Η πρόταση, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και να αξιολογηθεί στη βάση αναλογιστικής μελέτης.

ΠΗΓΉ: astra.com.cy

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η ''βουλή'' ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρωί τον ''νόμο'' περί ιδιωτικοποιήσεων

Μεγάλη έκταση στον σημερινό τ/κ Τύπο έχει η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην ''αρχή τηλεπικοινωνιών'' (Tel-Sen) ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η ψευδοβουλή συζητούσε εκείνη την ώρα τον σχετικό ''νόμο''.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», κατά την τρίωρη στάση εργασίας της Tel-Sen, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν μέχρι τη «βουλή», εναπόθεσαν έξω από την πόρτα της πανό με συνθήματα και οι πρόεδροι των συντεχνιών εκφώνησαν ομιλίες χωρίς να σημειωθούν οποιαδήποτε επεισόδια, με έντονη όμως την παρουσία της λεγόμενης αστυνομίας.

Ορισμένα μέλη της Tel-Sen παρακολουθούσαν τελικά τη συζήτηση εντός της «βουλής». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έδεσαν το στόμα τους με μαύρη κορδέλα και ανήρτησαν διάφορα πανό εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή η διαμαρτυρία έληξε σύντομα με την παρέμβαση ''αστυνομικών'' με πολιτική περιβολή.

Στήριξη στους απεργούς προσέφεραν ορισμένοι «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, η συντεχνία Τ/κ δημοσίων υπαλλήλων (αριστερής απόκλισης KTAMS), η συντεχνία δημοσίων υπαλλήλων (δεξιάς απόκλισης KAMU-SEN), η επαναστατική ομοσπονδία εργατικών συντεχνιών (DEV-IS), καθώς και η «συντεχνία εργαζομένων στη βουλή» (Mec-Sen).

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσιακιτζί προέβη σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία. Κατά τη διάρκεια της μακροσκελούς ομιλίας του, σε κάποια στιγμή διέκοψε και άρχισε με διάφορα νοήματα να επεξηγεί λέγοντας μετά ότι «αφού τα λόγια και οι ενέργειες μου δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, θα σας μιλήσω με νοήματα μήπως με καταλάβετε».

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση στην «βουλή» διήρκησε μέχρι πρωίας, αφού οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αντιτίθεντο στον ''νόμο'' μακρηγόρησαν.

Οπως αναφέρουν σήμερα τ/κ ιστοσελίδες, ο περί ιδιωτικοποιήσεων ''νόμος'' εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις 5 σήμερα το πρωί με τους ''βουλευτές'' του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος και του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας να αποχωρούν σε κάποια φάση πριν την ψηφοφορία από την αίθουσα.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΑΧΡ)

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, σε σημερινή του συνεδρία, συζήτησε τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα κατά το 2011 και αφού συζήτησε, ενέκρινε το οργανωτικό και οικονομικό πλάνο για το 2012.

Το 2011, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση επεκτάθηκε και εμβάθυνε, με αποτέλεσμα οι συνθήκες για τους εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.

Στις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ΠΕΟ κατά το 2011 έθεσε στην προμετωπίδα των επιδιώξεων της το ζήτημα της προστασίας της απασχόλησης και της διασφάλισης της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων.

Αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα τις συνεχείς πιέσεις για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και έδωσε τη μάχη για τη διασφάλιση του δικαιώματος της οργάνωσης των εργαζομένων.

Υπερασπιστήκαμε με σθένος την αρχή της δίκαιης κατανομής των επιπτώσεων, την αρχή της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, ώστε να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης.

Ταυτόχρονα το Συνδικαλιστικό Κίνημα, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών, έχει δείξει αυτοσυγκράτηση και έκανε υπερβάσεις ακολουθώντας μια υπεύθυνη και συγκρατημένη πολιτική.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ θεωρεί πλεονέκτημα για τους εργαζόμενους στην Κύπρο ότι στις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια οικονομική κρίση έχουμε μια Κυβέρνηση που επιδιώκει συναινετικές και κοινωνικά ισορροπημένες λύσεις που βοηθούν να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης με όσο το δυνατό λιγότερο βάρος για τους εργαζόμενους.

Από την άλλη, είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις που θεωρούν ότι οι σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η ευαισθησία όλων για διατήρηση της εργασιακής ηρεμίας, είναι η ευκαιρία τους για να προωθήσουν τους διαχρονικούς τους στόχους, ενάντια στα εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο δικαίωμα της απεργίας κάποιοι επανέρχονται και πάλι με σκοπό να το περιορίσουν και να το καταστρατηγήσουν. Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ ξεκάθαρα επιχειρεί να ποινικοποιήσει το δικαίωμα της απεργίας, χρησιμοποιώντας ως ευκαιρία την στάση που κράτησαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Με μεγάλη ανησυχία η ΠΕΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τα όρια αφυπηρέτησης, τις συντάξεις και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ επαναλαμβάνει την διαφωνία του με την επιχειρούμενη αύξηση στα όρια αφυπηρέτησης η οποία αν εφαρμοστεί θα επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και θα πλήξει ένα σημαντικό δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο. Θεωρεί την επιχειρούμενη αύξηση με τον τρόπο που προωθείται ως ένα ακόμη βήμα στην ενσυνείδητη προσπάθεια κάποιων για υπόσκαψη του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας και για αυταρχική παρέκκλιση στο τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στο τόπο μας.

Το Γενικό Συμβούλιο καταδικάζει το επιχειρούμενο παραγκωνισμό του κοινωνικού διαλόγου και τις προσπάθειες μονομερούς και αυθαίρετης αλλοίωσης όρων απασχόλησης των εργαζομένων. Η ΠΕΟ θα αντισταθεί και θα αντιδράσει σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές.

Το Γενικό Συμβούλιο θεωρεί την ανεργία ως την σοβαρότερη κοινωνική επίπτωση της κρίσης. Ολοκληρωμένη απάντηση στην ανεργία μπορεί να δοθεί μόνο με την επάνοδο της οικονομίας σε ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. θεωρούμε ότι τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Εργασίας και τα διάφορα προγράμματα που εκπονήθηκαν σε συνεργασία και με το συνδικαλιστικό κίνημα, έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στη συγκράτηση της ανεργίας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι χρειάζεται να υιοθετηθούν ακόμα περισσότερα μέτρα. Η ΠΕΟ έχει καταθέσει σειρά συγκεκριμένων εισηγήσεων στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης με στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Στην αύξηση της ανεργίας συντείνει και η τακτική των εργοδοτών να στρέφονται στην εισαγωγή φτηνής εργατικής δύναμη από το εξωτερικό χωρίς οποιαδήποτε δικαιώματα. Αυτή η στάση συνδέεται με μια γενικότερη προσπάθεια από πλευράς εργοδοτών να χρησιμοποιήσουν την κρίση για να προωθήσουν την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να επιτεθούν στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συλλογικές συμβάσεις.

Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ είναι αποφασισμένο να αντιδράσει και στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να επικρατήσουν συνθήκες αναρχίας στις εργασιακές σχέσεις. Οι τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις είχαν ως στόχο να απαντήσουν σε αυτή την στάση των εργοδοτών.

Για την προστασία όλων των εργαζομένων από την εκμετάλλευση η ΠΕΟ έχει ζητήσει τη θεσμική και νομοθετική ενίσχυση του δικαιώματος της οργάνωσης των εργαζομένων στη χώρα μας.

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους έχει καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων. Αναμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε μια νομοθεσία που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης για ενημέρωση στους εργαζομένους και θα υποχρεώνει τους εργοδότες να σέβονται τη θέληση τους για οργάνωση και συλλογική διαπραγμάτευση για σύναψη συλλογικής σύμβασης.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εκφράζει την ικανοποίηση του σχετικά με την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα της προώθησης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και την βούληση που εμπράκτως επιδεικνύεται. Η ΠΕΟ θεωρεί την προώθηση της εφαρμογής του ΓΕΣΥ το συντομότερο δυνατό, ως θέμα υψίστης κοινωνικής προτεραιότητας. Εκφράζει ετοιμότητα για εντατικό κοινωνικό διάλογο ώστε τα νέα θέματα που θίγει ο οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για να προχωρήσει η υλοποίηση του, να συμφωνηθούν το συντομότερο στη βάση των αρχών πάνω στις οποίες ήδη έχει επιτευχθεί κοινωνική συναίνεση.

Το 2012 προτεραιότητα της ΠΕΟ παραμένει η προστασία της απασχόλησης και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.

Θα υπερασπιστούμε με σθένος την αρχή της δίκαιης κατανομής των επιπτώσεων, την αρχή της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, ώστε να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης.

Σε συνεργασία και με το υπόλοιπο Συνδικαλιστικό κίνημα θα εργαστούμε επίμονα ώστε να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας μέσα από μια διαδικασία που θα αποφασιστεί, να επεκτείνει με διάταγμα την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου σε όλο τον κλάδο και η εφαρμογή της σύμβασης να καθίσταται υποχρεωτική.

Όσον αφορά τα οργανωτικά και οικονομικά αποτελέσματα, το Γ.Σ διαπίστωσε ότι παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της οικονομίας κατά το 2011 όλοι οι βασικοί στόχοι του οργανωτικού πλάνου όπως συνδρομές, εγγραφή νέων μελών, σύνδεση μελών, λειτουργία σωμάτων, έχουν υλοποιηθεί. Η ΠΕΟ παραμένει σταθερά λόγω της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης με την οποία οι εργαζόμενοι την περιβάλλουν, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική δύναμη του τόπου.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες επιτεύχθηκαν αυτά τα αποτελέσματα, το Γ.Σ. εκφράζει θερμά συγχαρητήρια σ’ όλα τα στελέχη και μέλη της ΠΕΟ, γιατί ασφαλώς είναι αποτέλεσμα συλλογικής και οργανωμένης δουλειάς.

Το Γ.Σ. ενέκρινε επίσης τους φιλόδοξους στόχους του οργανωτικού και οικονομικού πλάνου για το 2012. Βασική επιδίωξη και για το 2012, είναι η συνεχής αύξηση της οργανωτικότητας της ΠΕΟ, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται καθοριστικό στον καθημερινό αγώνα για προάσπιση και περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε με βάση το καταστατικό της Ομοσπονδίας, όπως το επόμενο Συνέδριο της ΠΕΟ πραγματοποιηθεί στις 6-7 Δεκεμβρίου 2012.

Το 26ο Συνέδριο της ΠΕΟ προσδοκούμε, μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, να αποτελέσει ένα ακόμα φωτεινό σημείο αναφοράς στην ένδοξη ιστορία και δράση του Συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ, στους αγώνες του υπέρ των εργαζομένων και την προστασία των δικαιωμάτων και κεκτημένων τους.


26 Μαρτίου 2012

ΛΗΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TOFARCO

Μετά από δεκατρείς ημέρες απεργίας στην οποία κατήλθαν οι 37 εργαζόμενοι στην εταιρεία Tofarco, επήλθε συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων και της εργοδοτικής πλευράς και οι εργαζόμενοι από σήμερα 26 Μαρτίου 2012 επέστρεψαν κανονικά στις εργασίες τους.
Η ενότητα και η αποφασιστικότητα που επέδειξαν καθόλη την διάρκεια της απεργίας, οι συνάδελφοι απεργοί, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να επιλυθεί το πρόβλημα και η εργοδοτική πλευρά να δεχτεί να εφαρμόσει τις πρόνοιες της συλλογικής σύμβασης που παραβίαζε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας, θέλει να συγχαρεί τους συναδέλφους που ήταν στην απεργία, γιατί με την αποφασιστικότητα τους, κατάφεραν να διατηρήσουν τα δικαιώματα τους. Η σθεναρή τους αντίσταση αποτελεί παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ - ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Mέσα από τη συζήτηση για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας παρουσιάστηκε το πρωτοφανές φαινόμενο να παίρνονται μονομερώς αποφάσεις που διαφοροποιούν όρους εργασίας και ωφελήματα των εργαζομένων χωρίς να προϋπάρξει ο αναγκαίος κοινωνικός διάλογος στη βάση των εργασιακών σχέσεων.

Σύσσωμο το Συνδικαλιστικό Κίνημα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί άλλο αυτή την συμπεριφορά που οδηγεί στην απαξίωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την κατάργηση του θεσμού των εργασιακών σχέσεων.
Σήμερα για ακόμη μια φορά συζητείται πρόταση νόμου στη βουλή για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ον στο 64ον έτος ηλικίας χωρίς να προηγηθεί μελέτη και διάλογος, κάτι που θα επηρεάσει όρους εργασίας και ωφελήματα του Σχεδίου Σύνταξης και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ έχοντας υπόψη την ομόφωνη θέση του Συνδικαλιστικού Κινήματος για αντίδραση με σκοπό την προστασία του θεσμού των εργασιακών σχέσεων αποφάσισε τη σύγκλιση ΄Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου την Πέμπτη 29/3/2012 και ώρα 1.45 για να στείλει συγκροτημένα τα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Με τη λήξη του οι σύνεδροι θα μεταφερθούν στις 3.45 έξω από τη Βουλή για να διαδηλώσουν και να επιδώσουν τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα όπως παρευρεθούν για να αγωνισθούν ενωμένοι να προστατευθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Για το σκοπό αυτό η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα γιατί είναι ένα θέμα που αφορά όλους.

Από την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ
26 Μαρτίου 2012

Κοινωνική αναταραχή υποβόσκει στον κυπριακό βορρά

Νέα κοινωνική αναταραχή υποβόσκει στα Κατεχόμενα
Ξεπούλημα εταιρειών του «δημοσίου» σε τουρκικές εταιρείες καταγγέλλει η «αντιπολίτευση»

Του Νίκου Στέλγια 25-3-2012

Με ιδιαίτερο προβληματισμό παρακολουθεί η τουρκοκυπριακή «αντιπολίτευση» τις τελευταίες επαφές της τουρκοκυπριακής ηγεσίας με την τουρκική κυβέρνηση. Οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και ακτιβιστές δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, η κοινότητά τους, θα έχει να αντιμετωπίσει, τόσο τις πολιτικές όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την άποψή τους, οι επόμενοι μήνες ενδέχεται να φέρουν ένταση της οικονομικής εξάρτησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο επίκεντρο της κριτικής της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρέθηκε ο νέος «νόμος περί ιδιωτικοποιήσεων», που προωθεί η τουρκοκυπριακή ηγεσία το τελευταίο διάστημα. Η τ/κ «αντιπολίτευση» επισημαίνει ότι η «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) έχει έναν και μοναδικό στόχο: Την πώληση των τουρκοκυπριακών «δημόσιων» εταιρειών σε τουρκικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές τονίζουν ότι ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσούκ και οι συνεργάτες του έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα οικονομικό σχέδιο, το οποίο επιβάλλεται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα από την τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η τ/κ ηγεσία οδηγεί σταδιακά σε απαξίωση μεγάλες τουρκοκυπριακές εταιρείες όπως η «Εταιρεία Ηλεκτρισμού», η «Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών» και το «Αεροδρόμιο της Τύμβου» και στη συνέχεια προωθεί την πώλησή τους στο τουρκικό κεφάλαιο.

Ο «βουλευτής» Αμμοχώστου του τ/κ σοσιαλδημοκρατικού κινήματος, Χουσεΐν Ανγκολεμλί επισήμανε ότι η ψήφιση του νέου «νόμου περί ιδιωτικοποιήσεων» την παρούσα ιστορική στιγμή, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια τυχαία εξέλιξη. Κατά την άποψη του Ανγκολεμλί, «η τουρκοκυπριακή ηγεσία εκτελεί τις εντολές της τουρκικής κυβέρνησης». Τη συγκεκριμένη άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και ο ηγέτης της τ/κ «αξιωματικής αντιπολίτευσης», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου. Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο ηγέτης του τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος τόνισε ότι, «Το κόμμα μας υποστηρίζει την ανασυγκρότηση των οικονομικών δομών. Ωστόσο, δεν υποστηρίζουμε την πώληση των τουρκοκυπριακών εταιρειών σε ξένο κεφάλαιο. Η Ε.Ε. προτείνει τη δραστηριοποίηση του κράτους σε οικονομικούς τομείς, οι οποίοι στερούνται των συνθηκών και των προϋποθέσεων του ανταγωνισμού. Αυτό ισχύει για τις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και την τηλεφωνία. Ωστόσο, στο νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τις εν λόγω προτάσεις. Αντιθέτως, επιχειρεί να εντυπωσιάσει, τονίζοντας ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα σε περίπτωση που δημιουργηθούν νέα μονοπώλια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους παραπάνω προβληματισμούς συμμερίζονται και διάφορα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα, αλλά και τ/κ κοινωνικοί φορείς. Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα τονίζουν ότι η «διακυβέρνηση» UBP επιχειρεί να προβάλλει τις θέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο και ότι μοναδικός στόχος της «κυβέρνησης» του Ιρσέν Κιουτσούκ είναι η προώθηση των συμφερόντων του τουρκικού κεφαλαίου στην Κύπρο. Παράλληλα, τα τ/κ συνδικάτα εκφράζουν τις υποψίες ότι η «κυβέρνηση» στοχεύει στην απόλυση μιας μερίδας των «δημόσιων υπαλλήλων» και επισημαίνουν ότι είναι αποφασισμένα να «υψώσουν τη φωνή τους» κατά τις επόμενες εβδομάδες.

Την προηγούμενη Τρίτη, εκπρόσωποι τεσσάρων τ/κ συνδικάτων, που διαφωνούν με την οικονομική πολιτική γραμμή του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) εισέβαλαν στο «Υπουργείο Οικονομικών». Η αιφνιδιαστική κίνηση των συνδικάτων έγινε  επειδή ο «υπουργός Οικονομικών», Ερσίν Τατάρ αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους. Το πρωί της Τρίτης, κατά την εισβολή των εκπροσώπων των τ/κ συνδικάτων στο «Υπουργείο Οικονομικών» προκλήθηκε μεγάλη ένταση στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής και οι Τ/κ συνδικαλιστές αντιμετώπισαν την οργή του κ. Τατάρ. Ο κ. Τατάρ «επιτέθηκε» λεκτικά στον γενικό γραμματέα του τ/κ Συνδικάτου Δασκάλων (KTÖS), Σενέρ Ελτζίλ. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι τα τ/κ συνδικάτα επιχειρούν να εντυπωσιάσουν την τ/κ κοινή γνώμη και ότι οι ενέργειές τους είναι παράνομες. Οι εκπρόσωποι των τ/κ συνδικάτων απάντησαν στις «επιθέσεις» του κ. Τατάρ επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση» οδηγεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα στην οικονομική εξαθλίωση.

Η εισβολή των συνδικάτων στο «Υπουργείο Οικονομικών» σημειώθηκε λίγο πριν από την ξαφνική επίσκεψη του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ στην Άγκυρα. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι τουρκοκυπριακοί δημοσιογραφικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη επίσκεψη, τη συσχέτισαν με τις νέες οικονομικές πρωτοβουλίες της τουρκοκυπριακής ηγεσίας. Οι τ/κ δημοσιογραφικοί κύκλοι πιστεύουν ότι ο στόχος της επίσκεψης του κ. Κιουτσούκ, ο οποίος μετέβη στην Άγκυρα, ήταν να ενημερωθεί για τη νέα οικονομική πολιτική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό το διάστημα, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται πρόθυμη να παρέχει νερό, ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και τη γενικότερη υποστήριξή της στην ανάπτυξη των τουριστικών δομών στα Κατεχόμενα. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα αναμένει από την τουρκοκυπριακή ηγεσία την εφαρμογή του περίφημου οικονομικού πακέτου και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη δραστηριοποίηση του τουρκικού κεφαλαίου στον βορρά της νήσου.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Ταχσίν Μερτεκτσί, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι εξαιτίας της οικονομικής γραμμής της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας, για δεύτερη φορά μετά το 1878, η τουρκοκυπριακή κοινότητα «πωλείται» σε ξένα συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος Τζεμ Καρ τονίζει ότι η συγκεκριμένη γραμμή ενδέχεται να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ότι ο δρόμος έχει ανοίξει για νέες, δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

www.kathimerini.com.cy

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΣΕΚ: Όχι σε μονομερείς αποφάσεις για το 64ο

Η βουλή οφείλει να σεβαστεί τις αρχές
του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας

Τις τελευταίες μέρες συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών πρόταση νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο τομέα από το 63ο στο 64ο έτος, ενώ η πρόθεση είναι το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Η ΣΕΚ σ’ αυτά τα ζητήματα δεν είναι δογματική. Απόδειξη τούτου το γεγονός ότι, όταν έπρεπε μπήκε μπροστάρης στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 60ο έτος στο 63ο.

Ήταν μια απόφαση ορθή που λήφθηκε όμως στα πλαίσια των αρχών του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, η οποία στην παρούσα φάση μπήκε – λόγω βουλευτικής βιασύνης – στο περιθώριο.

Τούτων λεχθέντων η ΣΕΚ παρατηρεί τα εξής:

• Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης αποτελεί όρο εργοδότησης και η όποια συζήτηση θα έπρεπε να γίνει στο αρμόδιο συλλογικό όργανο διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης με συμμετοχή των άμεσα επηρεαζόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Δεν μπορεί να τροποποιούνται όροι εργοδότησης των εργαζομένων χωρίς οι ίδιοι να μην έχουν καμιά εμπλοκή.

• Χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη που να καταγράφει τα υπέρ και τα κατά της τυχόν επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, αλλά και τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστεί. Αυτή η μελέτη θα πρέπει να συζητηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.

• Η ΣΕΚ είναι έτοιμη να ακούσει και να συζητήσει την επιχειρηματολογία των εισηγητών, όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεκτεί αποφάσεις που αφορούν τα μέλη της και οι οποίες λαμβάνονται ερήμην του συνδικαλιστικού κινήματος.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Δριμύ κατηγορώ ΣΕΚ κατά κυβέρνησης και κομμάτων για την προσπάθεια ρύθμισης των δικαιώματος της απεργίας

Δριμύ κατηγορώ κατά κυβέρνησης και κομμάτων για την προσπάθεια ρύθμισης των δικαιώματος της απεργίας των εργαζομένων στις ουσιώδεις υπηρεσίες εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκου Μωυσέως, από το βήμα του δωδέκατου συνεδρίου της ΟΗΟ ΣΕΚ.

Κυβέρνηση και βουλή αθέτησαν την συμφωνία του 2004, για την επίλυση των εργασιακών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Νίκος Μωυσέως.

Η συντεχνία είναι έτοιμη να αντιδράσει, στις προσπάθειες για περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις μίας μεμονωμένης ομάδας, δηλαδή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, προειδοποιεί ο κύριος Μωυσέως.

Ο κύριος Μωυσέως, μιλούσε στο δωδέκατο συνέδριο του ομοσπονδίας ελεύθερων εργατικών σωματείων ημικρατικών οργανισμών ΟΗΟ ΣΕΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας, τόνισε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των ημικρατικων οργανισμών και όχι στην ιδιωτικοποίηση τους. Τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία επέκρινε και ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ, Νίκος Τάμπας.

Το συνέδριο ανέδειξε την νέα ηγεσία της ΟΗΟ ΣΕΚ. Τον Νίκο Τάμπα διαδέχεται στη θέση του γενικού γραμματέα, ο Αντρέας Ηλία.

cyprusnews.eu

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΔΕΟΚ: ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ να αποσύρουν το ν/σ για το όριο αφυπηρέτησης

(Κ) ΔΕΟΚ: ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ να αποσύρουν το ν/σ για το όριο αφυπηρέτησης
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 23/3/2012 2:04:21 μμ

Η ΔΕΟΚ με σημερινή της ανακοίνωση καλεί το ΔΗΚΟ και τον ΔΗΣΥ να αποσύρουν άμεσα το νομοσχέδιο για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο δημόσιο τομέα και προειδοποιεί ότι πιθανή επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος θα αποτελέσει πλήγμα στην εργατική ειρήνη στον τόπο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για μια ακόμη φορά τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ δρομολογούν νομοθετικές ρυθμίσεις για εργασιακά ζητήματα χωρίς να επιδεικνύουν το στοιχειώδη σεβασμό στους εργασιακούς θεσμούς και στον κοινωνικό διάλογο.

Όπως αναφέρεται, η πρωτοβουλία των δύο κομμάτων να προωθήσουν νομοσχέδιο με στόχο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο δημόσιο τομέα χωρίς να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος χαρακτηρίζεται «από αυταρχισμό, έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και πλήρη περιφρόνηση προς τους εργαζόμενους και τους εργασιακούς θεσμούς του τόπου».

Δυστυχώς, προστίθεται, δεν είναι η πρώτη φορά που τα δύο αυτά κόμματα «επιδεικνύουν αντεργατική στάση και συμπεριφορά, όπως δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρούν να στείλουν μηνύματα ότι το πάνω χέρι στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να το έχουν οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους προστάτες».

Η ΔΕΟΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και το προβληματισμό της «για τον αυταρχισμό και τις επικίνδυνες μεθοδεύεις που αναπτύσσουν τα δυο κόμματα σε βάρος των εργαζομένων και των εργασιακών θεσμών».

Προειδοποιεί ότι πιθανή επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και κοινωνικός διάλογος «θα αποτελέσει πλήγμα στο σύστημα εργασιακών σχέσεων και την εργατική ειρήνη στον τόπο μας».

Η ΔΕΟΚ καλεί, τέλος, τα δυο κόμματα να αποσύρουν άμεσα το νομοσχέδιο δίνοντας την ευχέρεια και την δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν το πολυδιάστατο αυτό θέμα σε βάθος και μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως καθορίζονται από το σύστημα εργασιακών σχέσεων και τις συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)

ΔΗΚΟ: Ανακοίνωση Τύπου-Όριο αφυπηρέτησης

(Κ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΚΟ - ΟΡΙΟ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 23/3/2012 1:15:37 μμ


Δημοκρατικό Κόμμα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απάντηση στον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ



Σε ότι αφορά την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης αυτοί που ετσιθελικά παραγνωρίζουν κάτι δεν είναι το ΔΗΚΟ αλλά η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, αφού παραγνωρίζουν τη κοινή λογική, το δημόσιο συμφέρον και την πλειοψηφία των εκπροσώπων του λαού και επιμένουν να παραμένουν προσκολλημένοι στις απηρχαιωμένες ιδεολογίες οι οποίες μας έχουν φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Η πρόταση για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης βασίζεται πάνω στις σύγχρονες προσεγγίσεις για τα ζητήματα της οικονομίας οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.
Μερικοί λόγοι για την επέκταση του ορίου είναι μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι:
1. ΑΔΙΚΙΑ

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχει στρέβλωση στα όρια αφυπηρέτησης. Ο ιδιωτικός τομέας αφυπηρετεί στα 65 ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι στα 63. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμαστε δυο χρόνια περισσότερα για να αφυπηρετούν οι δημόσιοι υπάλληλοι δυο χρόνια ενωρίτερα. Αυτό είναι άδικο.

2. ΟΦΕΛΟΣ

Αν επεκταθεί το όριο αφυπηρέτησης σημαίνει πως για ένα ακόμη χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσφέρουν ωφέλιμες υπηρεσίες στην κοινωνία και για ένα λιγότερο χρόνο θα πρέπει να τους συντηρούμε ως συνταξιούχους χωρίς να εργάζονται.


3. ΑΝΕΡΓΙΑ

Είναι μύθος το επιχείρημα ότι με την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θα αυξηθεί η ανεργία των νέων και δεν υπάρχει καμία σοβαρή μελέτη που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο.

Το 2005 όταν η τότε Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου επέκτεινε το όριο αφυπηρέτησης από τα 60 στα 63 δεν είχαμε αύξηση αλλά μείωση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους.

Εξάλλου, όλοι οι οικονομολόγοι διεθνούς κύρους όπως π.χ. ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ισχυρίζονται ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης οδηγεί στην μείωση της ανεργίας και το χαιρετίζουν ως ένα θετικό μέτρο.

Οι μόνοι οικονομολόγοι που ισχυρίζονται το αντίθετο είναι οι οικονομολόγοι του ΑΚΕΛ και είδαμε που κατάντησαν οι οικονομολόγοι του ΑΚΕΛ την Κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια…

4. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Κύπρου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
• Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
• Η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα είναι τρεις φορές χαμηλότερη από τη μέση σύνταξη στον δημόσιο τομέα.
• Η μέση βασική σύνταξη είναι €570.
• Το 50% των συνταξιούχων μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το ΑΚΕΛ είναι ικανοποιημένο και ευτυχές με αυτή την κατάσταση και επιθυμεί να τη συνεχίσει. Εξάλλου εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν φέρει οποιαδήποτε πρόταση βελτίωσης και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αντίθετα το ΔΗΚΟ δεν είναι ικανοποιημένο με αυτή την κατάσταση. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους συνταξιούχους της Κύπρου.

Θέλουμε να διπλασιαστούν οι συντάξεις των €500 ευρώ και να καταστήσουμε βιώσιμο το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.


Δεν μπορούμε όμως να αυξήσουμε τις συντάξεις και να καταστήσουμε το ΤΚΑ βιώσιμο αν δεν υιοθετήσουμε τέτοια μέτρα όπως είναι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν τη βελτίωση του συστήματος.

Ελπίζουμε ότι η πλειοψηφία των Κομμάτων της Βουλής θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα νικήσει τις δυνάμεις της συντήρησης και της εξυπηρέτησης των κατεστημένων στον τόπο μας.


Νικόλας Παπαδόπουλος
Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας
Δημοκρατικού Κόμματος

Ανακοίνωση: Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

H Κεντρική Γραμματεία της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ σε διευρυμένη συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε σήμερα αποφάσισε τη σύγκλιση έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου την Πέμπτη 29/3/2012 και ώρα 1.45 μ.μ. για να εξετάσει τρόπους άμεσης αντίδρασης της Συντεχνίας αναφορικά με την πρόταση νόμου για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ον στο 64ον έτος ηλικίας.

Ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα προειδοποίησε στις 13/12/11 έξω από τη Βουλή με την τρίωρη στάση εργασίας ότι δεν θα ανεχθεί άλλη φορά την παράκαμψη του κοινωνικού διαλόγου και την μονομερή λήψη αποφάσεων που αφορούν συμφωνημένους όρους εργασίας και θεσμικά ωφελήματα.

Οι γνωστές πολιτικές δυνάμεις στη βουλή θέλοντας να εφαρμόσουν τη δική τους νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία, να εξυπηρετούν κομματικές και άλλες σκοπιμότητες αποφάσισαν για ακόμη μια φορά να ενεργήσουν αυταρχικά βάζοντας ενσυνείδητα στο περιθώριο το θεσμό του κοινωνικού διαλόγου με στόχο να επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τους εργαζόμενους.

Στο βωμό αυτών των σκοπιμοτήτων τίθεται αυτή την φορά το θεμελιώδες δικαίωμα της κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρώντας να φορολογήσουν το εφάπαξ, να διαφοροποιήσουν τα συνταξιοδοτικά σχέδια, τις συντάξεις των κοινωνικών ασφαλίσεων και τα όρια αφυπηρέτησης. Ωφελήματα που κερδήθηκαν με αγώνες δεκαετιών και διαμορφώθηκαν με μελέτες και εξαντλητικό διάλογο στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας.


Πέραν της περιφρόνησης των θεσμών η πρόταση αυτή γίνεται χωρίς καμιά τεκμηρίωση, επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς και βρίσκεται σ’ αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις για μείωση των Δημόσιων υπαλλήλων.

Στις σημερινές συνθήκες της αυξημένης ανεργίας οι ενέργειες αυτές είναι αντινεανικές και πλήττουν ιδιαίτερα τη νέα γενιά και τους νέους επιστήμονες.

Η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρεί ότι η συμπεριφορά αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο γι’ αυτό καλεί ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους να αντιδράσουν άμεσα.

Η σύγκλιση Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου αποφασίστηκε για να σταλούν συγκροτημένα και με αποφασιστικότητα τα πιο πάνω μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Μέχρι την πραγματοποίηση του Συνεδρίου η ΣΗΔΗΚΕΚ θα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την ηγεσία της ΠΕΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε οι αποφάσεις του να εξυπηρετούν τον κοινό στόχο της προστασίας του θεσμού των εργασιακών σχέσεων και των εργαζομένων.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η έμμεση παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων με τα προσωπικά συμβόλαια στην τσιμεντοποιεία επιτρέπεται λέει η ΟΕΒ

ΟΕΒ: Η συμφωνία στο Τσιμεντοποιείο δεν επηρεάζει την ελευθερία συμβάσεων

Πηγή: ΚΥΠΕ/onlycy March 22, 2012 
 
Η πρόσφατη συμφωνία στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού δεν επηρεάζει την ελευθερία των συμβάσεων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γενική αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, σύμφωνα με την οποία οι εκάστοτε συμβαλλόμενοι μπορούν να συμπεριλάβουν στο κείμενο της σύμβασης που υπογράφουν οτιδήποτε επιθυμούν μετά από σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ τους, είναι νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ως εκ τούτου, προστίθεται στην ανακοίνωση, καμία συμφωνία δεν μπορεί να την περιορίσει ή/και να την καταργήσει.

Η ΟΕΒ αναφέρει ότι η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για επίλυση της μεταξύ τους εργατικής διαφοράς, στη διαπραγμάτευση της οποίας έλαβε μέρος και η ΟΕΒ, αφορά αποκλειστικά τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφουν τα δύο μέρη και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τα οποιαδήποτε προσωπικά συμβόλαια ισχύουν μεταξύ της Εταιρείας και αριθμού εργοδοτουμένων της.

Τούτο ενισχύει, σύμφωνα με την ΟΕΒ, το ίδιο το κείμενο της μεσολαβητικής πρότασης που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας για επίλυση της διαφοράς, το οποίο ουδεμία αναφορά περιλαμβάνει σε τυχόν προσωπικά συμβόλαια, αφού δεν αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TOFARCO

Συνεχίζεται για 13η ημέρα η απεργία διαρκείας που κήρυξαν οι 37 εργαζόμενοι στην εταιρεία Tofarco, εξαιτίας της συνεχιζόμενης επιμονής της εταιρείας να παραβιάζει αυθαίρετα την συλλογική Σύμβαση που αφορά τους όρους εργασίας των εργαζομένων και κατ’ επέκταση και την ειδική συμφωνία ανώτατου επιπέδου μεταξύ ΟΕΒ και Ομοσπονδιών ΠΕΟ & ΣΕΚ.

Δυστυχώς αν και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης που είναι μέλος της ΟΕΒ, και πήρε μέρος σε όλες της συζητήσεις για την συνομολόγηση της ειδικής συμφωνίας, εντούτοις για ανεξήγητους λόγους συνεχίζει να παραβιάζει την Συλλογική Σύμβαση της Οικοδομικής Βιομηχανίας και τον θεσμό του Ταμείου Προνοίας, αντιβαίνοντας και πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε χθεσινή τους Γενική Συνέλευση κάλεσαν για ακόμα μια φορά την εταιρεία να σταματήσει τις παραβιάσεις για να επανέλθουν τα πράγματα στην ομαλότητα και να διακοπεί η απεργία. Παράλληλα, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι σ’ ότου η εταιρεία αντιληφθεί ότι, η όλη στάση της, οδηγεί σε αδιέξοδα. 
 
Προς αυτή την κατεύθυνση από την ερχόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα διαφοροποιήσουν την θέση τους με την λήψη πιο δυναμικών μέτρων.

Τα Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων
Λευκωσία 22 Μαρτίου 2012

ΣΕΚ: Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης θυματοποιεί τη νέα γενιά

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 21/3/2012 12:14:39 μμ

Το Τμήμα Νεολαίας της ΣΕΚ εκφράζει την ανησυχία του αναφορικά με τη συζήτηση που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες για την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από το 63ο στο 64ο έτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι οικονομικές συγκυρίες της δεδομένης στιγμής έχουν ήδη πλήξει σημαντικά τη νεολαία, με αποκορύφωμα την αύξηση της ανεργίας και οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα, όπως η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το όριο αφυπηρέτησης, σημειώνεται, αποτελεί όρο εργοδότησης και η οποιαδήποτε τροποποίηση του θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και να περιλαμβάνει την ενεργό εμπλοκή των επηρεαζόμενων μερών και όχι να είναι αποτέλεσμα μονομερών αποφάσεων

Η Νεολαία της ΣΕΚ ζητά να τερματιστεί άμεσα η διαδικασία τροποποίησης του νόμου με ταυτόχρονη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της νεολαίας και να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη μελέτη που να καταγράφει τα υπέρ και τα κατά της τυχόν επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, αλλά και τους όρους με τους οποίους θα εφαρμοστεί.

Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, αναφέρει, θα πρέπει να ληφθούν με τρόπο που να μην θυματοποιούν τη νέα γενιά, η οποία σήμερα στη μεγάλη της πλειοψηφία επωμίζεται το κόστος της οικονομικής κρίσης.

Το Τμήμα Νεολαίας της ΣΕΚ επικροτεί την προσπάθεια για ανασύσταση του Φορέα κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης, με την αυστηρή προϋπόθεση πως αυτός θα λειτουργήσει μακριά από πολιτικές και άλλες κομματικές σκοπιμότητες.

Το Τμήμα Νεολαίας της ΣΕΚ δεσμεύεται, τέλος, να συμμετέχει εποικοδομητικά σε οποιοδήποτε διάλογο αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και είναι έτοιμο να συζητήσει στη βάση της συμφωνημένης αρχής που θα διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της νεολαίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Πόσο Λευκή είναι η Λευκή Βίβλος για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα στις 28 Μαρτίου 2011 την Λευκή Βίβλο για ένα Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών.

Πρόκειται για μια προσπάθεια θέσπισης ενός πλαισίου πολιτικής με στόχο μέχρι το 2050 να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος μεταφορών στην Ε.Ε, ο οποίος να συμβαδίζει πλήρως με τις προτεραιότητες της Ε.Ε για μια ενιαία αγορά που στηρίζεται στον ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό. Στην ουσία προωθείται ένα γενικό πλαίσιο που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των υπηρεσιών στις μεταφορές στην Ε.Ε.

Στη Βίβλο τίθενται 10 στόχοι για ένα ανταγωνιστικό και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών που θα έχει ως αποτέλεσμα μέχρι το 2050 τη μείωση κατά 60% των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων

Η ΠΕΟ εκτιμά ότι αρκετοί από τους στόχους που τίθενται στη Βίβλο είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι σωστό να αναληφθεί μια προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών των μεταφορών, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και τη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Αναλύοντας όμως τη Λευκή Βίβλο για τις μεταφορές, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ε.Ε θα επιχειρήσουν να πραγματώσουν αυτούς τους στόχους με την πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών στις μεταφορές, τον κατακερματισμό των υπηρεσιών, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την ανάθεση εργασιών σε τρίτους και τέλος με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συλλογικές συμβάσεις, που οδηγεί σε κοινωνικό ντάμπιγκ.

Όπως αναφέρει η ίδια η Βίβλος στόχος είναι εξάλειψη όλων των εναπομέναντων φραγμών μεταξύ τρόπων μεταφοράς και εθνικών συστημάτων με τη διευκόλυνση της διαδικασίας ενοποίησης και της ανάδυσης πολυεθνικών και πολυτροπικών φορέων.

Όσον αφορά τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Χώρου, αυτό θα επιτευχθεί όπως σημειώνει η Επιτροπή στη Βίβλο με «άνοιγμα των εσωτερικών επιβατικών μεταφορών, την κατάργηση των τεχνικών, διοικητικών και νομικών φραγμών που παρεμποδίζουν ακόμη την είσοδο στις εθνικές αγορές σιδηροδρομικών μεταφορών, την καθιέρωση ενιαίων διαχειριστικών δομών για τους σιδηροδρομικούς εμπορευματικών διαδρόμους, το διαρθρωτικό διαχωρισμό των διαχειριστών υποδομών από τους παρόχους υπηρεσιών, καθώς και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος ώστε οι σιδηρόδρομοι να καταστούν ελκυστικότεροι για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα»

Ενδεικτικές είναι και οι δράσεις που προτείνονται ως συννημμένον έγραφο της Βίβλου προς επίτευξη των στόχων που τίθενται :

- Άνοιγμα της εγχώριας αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών επιβατών στον ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής ανάθεσης συμβάσεων, παροχής δημόσιας υπηρεσίας κατόπιν προκήρυξης διαγωνισμού
- Διαρθρωτικός διαχωρισμός της διαχείρισης των υποδομών από την παροχή υπηρεσιών. Διασφάλιση του ανταγωνισμού, των συνεχών επενδύσεων και της αποδοτικότητας ως προς το κόστος της παροχής της υπηρεσίας.
- Επανεξέταση των περιορισμών στην παροχή λιμενικών υπηρεσιών. Ενίσχυση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση λιμένων με σκοπό την αποφυγή στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
- Στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές χρειάζεται επανεξέταση των οδικών τελών, της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την ασφάλεια, της μεταφοράς και της επιβολής της νομοθεσίας στα κράτη μέλη, με σκοπό το περαιτέρω άνοιγμα των αγορών οδικών μεταφορών.

Ειδικότερα, πρέπει να συνεχιστεί η εξάλειψη των εναπομενόντων περιορισμών στις ενδομεταφορές.

Είναι φανερό ότι στόχος της Βίβλου είναι η σταδιακή απελευθέρωση των μεταφορών με τους όρους των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σε αυτό παραπέμπει άλλωστε η προηγούμενη εμπειρία στα θέματα των Μεταφορών. Αυτό προνοούσε η οδηγία για απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών, με κυριότερο στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους, καθώς και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου στις 14 Νοεμβρίου 2011 για φιλελευθεροποίηση των σιδηροδρόμων που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.

Η ΠΕΟ εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στην προσπάθεια που γίνεται από τους κυρίαρχους κύκλους της Ε.Ε για να απελευθερωθούν οι μεταφορές στην Ευρώπη έτσι ώστε να τις οικειοποιηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα κράτη μέλη και τις εργασιακές σχέσεις στην Ε.Ε

Διαφωνούμε έντονα με την εγκατάλειψη των "κοινωνικοποιημένων μεταφορών" και την παράδοση του ευαίσθητου τομέα των μεταφορών στο μεγάλο κεφάλαιο όπου το κέρδος καθίσταται το μοναδικό κριτήριο.

Η πολιτική των μεταφορών στην Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος, να προστατεύει τις εθνικές υποδομές, να σέβεται τις εργατικές κατακτήσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα, να διαφυλάσσει την ισότητα πρόσβασης για όλα τα μέσα μεταφορών, και να μεριμνά να υπάρχουν ασφαλής, ποιοτικές και φτηνές μεταφορές για όλους.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Λευκή Βίβλο για τις Μεταφορές. Η ΠΕΟ συντάσσεται με εκείνες τις δυνάμεις στην Ευρώπη που υπερασπίζονται τις εθνικές υποδομές ως ένα βασικό συστατικό στοιχείο της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας και απαιτούν όπως παραμείνουν υπό την ιδιοκτησία, διαχείριση και συντήρηση εθνικών οργάνων που λογοδοτούν στην κοινωνία.

Σε αυτά τα πλαίσια η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία στην κινητοποίηση που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 28 Μαρτίου 2012, ένα χρόνο από τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου, όπως έχει αποφασιστεί σε συνάντηση των εργαζομένων στις μεταφορές που έγινε πρόσφατα στη Λισσαβώνα και στις οποίες συμμετείχε η ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ. Στην κινητοποίηση των Βρυξελλών θα συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), του οποίου συντονιστής είναι η ΠΕΟ. Επίσης, η ΠΕΟ θα συμμετέχει σε πανευρωπαϊκές δράσεις σε εθνικό επίπεδο που θα αναληφθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 26 - 31 Μαρτίου 2012 από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν εργαζόμενους στις μεταφορές και είναι μέλη της ΠΣΟ, της ETUC και της ETF.

21 Μαρτίου 2012

Επιδότηση επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων

Κίνητρα για πρόσληψη ανέργων από το Υπουργικό
Αστρα Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Έκτακτο σχέδιο παροχής κινήτρων για την εργοδότηση των μακροχρόνια ανέργων και των νέων ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για την άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας που έχει επιδεινωθεί λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών βελτίωσης της κοινωνικής συνοχής στη χώρα, ως επί τω πλείστον μέσω ενεργούς ένταξης των ευπαθών κοινωνικά ομάδων στην απασχόληση.

Το υπό αναφορά σχέδιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί κατόπιν διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, προνοεί την παροχή ενισχύσεων χορηγιών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διευκόλυνση της πρόσληψης των μακροχρόνια ανέργων και των νέων. 

Η ενίσχυση, βάσει του σχεδίου, περιλαμβάνει παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον εργοδότη, ύψους από 50% έως 65% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτούμενου ατόμου που ανήκει στις προαναφερόμενες ομάδες.

Μακροχρόνια άνεργους θεωρούνται αυτοί που βρίσκονται χωρίς εργασία για διάστημα πέραν των επτά μηνών και σε ό,τι αφορά τους νέους το σχέδιο προβλέπει την παροχή κινήτρων για εργοδότηση νέων μέχρι 29 ετών με περίοδο ανεργίας από τρεις μέχρι έξι μήνες.
Δικαιούχοι του σχεδίου είναι επιχειρήσεις με την ευρεία έννοια του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο έδαφος που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Διακήρυξη επανασύστασης του «Φορέα κατά της Αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης»

Ο Φορέας αυτός όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα δημιουργήθηκε με σκοπό την αποτροπή της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης. Εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας, με τις προσπάθειες Κομμάτων και Βουλευτών για περαιτέρω επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος ηλικίας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτή η προσπάθεια παραγνωρίζει τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νέας γενιάς και παράλληλα καταδικάζει τη νέα γενιά στην ανεργία.

Χθες, μετά και από συντονισμό που είχαν πλειάδα οργανώσεων οι οποίες συμμετείχαν και παλιότερα στο Φορέα, αποφασίστηκε όπως επανασυσταθεί ο «Φορέας ενάντια στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης» και αναλάβει δράση για την άμεση αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας. Θέλουμε να θυμίσουμε πως στο παρελθόν ο Φορέας οργάνωσε μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες ανάγκασαν την απομάκρυνση της τότε κυβέρνησης από αυτή τη σκέψη. Θεωρούμε πως η μη αύξηση του ορίου είναι μια κατάκτηση του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος της Κύπρου και είμαστε έτοιμοι να την υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα.

Θεωρούμε πως η συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Είναι με πραγματική λύπη που βλέπουμε συγκεκριμένα Κόμματα και Βουλευτές να επαναφέρουν το ζήτημα. Είναι αδιανόητο για εμάς να γίνεται συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη νέα γενιά και παρ’ ολίγο να μην είχε καλεστεί η ΠΟΦΕΝ, η ΠΣΕΜ και οι οργανώσεις νεολαίας. Μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις κατέστη δυνατόν να καλεστούν οι πιο πάνω οργανώσεις στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών. Όμως εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς δεν αφέθηκαν να εκφράσουν την άποψη τους στην Επιτροπή Οικονομικών με πρόσχημα ότι είναι γνωστές οι θέσεις τους και δε χρειάζεται η επανάληψη τους.

Στη χθεσινή συνάντηση των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φορέα αποφασίστηκε όπως την Πέμπτη 22/3, ώρα 15:30, οργανώσουμε έξω από τη Βουλή μαζική κινητοποίηση κατά της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στην οποία θα καλέσουμε την Ολομέλεια του σώματος να τερματίσει κάθε προσπάθεια για επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης στο 64ο έτος ηλικίας και θα καταθέσουμε κοινό ψήφισμα όλων των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Φορέα.

Θα ζητήσουμε άμεσα συνάντηση με τον Υπ. Οικονομικών και την Υπ. Εργασίας για να τους μεταφέρουμε τη θέση μας και να ξεκαθαριστεί κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη από πλευράς της Κυβέρνησης να συμπεριληφθεί κάτι τέτοιο στα μέτρα που παίρνονται για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Θα ζητήσουμε συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για να μας μεταφερθούν οι επίσημες τους θέσεις και θα επιδιώξουμε να μεταπείσουμε τα κόμματα που στηρίζουν επέκταση του ορίου στο 64ο έτος.

Με πρωτοβουλία του Φορέα θα ξεκινήσει εκστρατεία διαφώτισης σε σχολεία, πανεπιστήμια και χώρους δουλειάς για τις επιπτώσεις που θα έχει στη νέα γενιά η επέκταση του ορίου στο 64ο.

Παράλληλα θα λειτουργήσει διαδικτυακός χώρος για τη μαζική συλλογή υπογραφών κατά της αύξησης του ορίου αφυπηρέτησης.






Στο Φορέα έχουν ενταχτεί μέχρι σήμερα οι ακόλουθες οργανώσεις:

1.ΠΟΦΕΝ που αποτελείται από τη Φοιτητική Ένωση:

1.ΑΞΙΚ
2.Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ
3.FREDERICK
4.ΟΥΓΓΑΡΙΑ
5.ΤΕΠΑΚ
6.ΛΑΡΙΣΑ
7.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
8.ΡΕΘΥΜΝΟ
9.ΙΩΑΝΝΙΝΑ
10.ΒΟΛΟΣ
11.ΚΟΜΟΤΗΝΗ
12.ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
13.ΠΑΤΡΑ
14.ΤΣΕΧΙΑ
15.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
16.ΑΘΗΝΑ
17.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
18.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
19.ΧΑΛΚΙΔΑ
20.ΜΟΣΧΑ
21.ΗΡΑΚΛΕΙΟ
22.ΛΑΜΙΑ
23.ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Εκπροσωπώντας χιλιάδες φοιτητές.

2.Κίνηση Αδιόριστων Καθηγητών

3.Σύνδεσμος Συμβασιούχων και Εκτάκτων Μέσης Εκπαίδευσης

4.Οργανώσεις Νεολαίας

1.ΕΔΟΝ
2.ΝΕΔΗΚ
3.ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

5.Φοιτητικές παρατάξεις

1.Προοδευτική Κ.Φ
2.ΔΗ.ΠΑ.Κ.Φ Αναγέννηση

6.Συνδικαλιστικές Οργανώσεις

1.ΠΕΟ
2.ΣΕΚ

7. Εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης

Ο.Ε.Λ.Μ.ΕΚ που αποτελείται από:

1.Αλλαγή Καθηγητών
2.Προοδευτική Καθηγητών
3.Νέα Κίνηση
4.Δημοκρατική Κίνηση (ΔΗ.ΚΙ)
5.Νέα Πνοή
6.Συνεργασία Ανεξάρτητοι

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (Ο.Λ.Τ.Ε.Κ)


8.Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης

Π.Ο.Ε.Δ που αποτελείται από:

1.Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων – Νηπιαγωγών
2.ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία
3.ΑΚΙΔΑ
4.ΔΗ.ΚΙ
5.ΑΓΩΝΑΣ


9.Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών

Λευκωσίας-Κερύνειας
Λεμεσού


Αναμένεται και η συμμέτοχη και άλλων οργανωμένων συνόλων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


20 / 3 / 2012

Πληροφορίες: Μάριος Σιαμμάς 99356651

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΡΙΟΥ ΑΦΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε την συζήτηση που εξελίσσετε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής γύρω από θέματα που αφορούν τα όρια αφυπηρέτησης, τις συντάξεις και το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Οι συζητήσεις αυτές ενώ αφορούν καίρια, κρίσιμης  σημασίας συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, στην πραγματικότητα διεξάγονται στην απουσία και πίσω από τις πλάτες όλων όσων τους αφορούν.

Είναι πρωτοφανές στα χρονικά της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σοβαρά ζητήματα που στο παρελθόν για την συζήτηση τους προηγούνταν μελέτες, έρευνες, προβληματισμοί και βαθύς κοινωνικός διάλογος, να συζητούνται σήμερα με τόσο μεγάλη προχειρότητα και να προωθούνται προτάσεις νόμου που αφορούν σημαντικά και στοιχειώδη δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς εκείνοι που τα προτείνουν να είναι στοιχειωδώς σε θέση να τεκμηριώσουν γιατί τα προτείνουν και ποιο θα είναι το κοινωνικό όφελος που θα προκύψει από τις προτάσεις τους.

Η ΠΕΟ θεωρεί αυτή την συζήτηση με τον τρόπο που διεξάγεται, ως ένα ακόμη βήμα στην ενσυνείδητη πλέον προσπάθεια  κάποιων, για υπόσκαψη του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας και για αυταρχική παρέκκλιση στο τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στο τόπο μας.

Η ΠΕΟ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την επιδιωκούμενη παρέκκλιση και ξεκαθαρίζει ότι σε συνεργασία και με άλλες συνδικαλιστικές και κοινωνικές δυνάμεις θα αντισταθεί και θα αντιδράσει αποφασιστικά στο πισωγύρισμα που επιχειρείται στο κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο του τόπου μας.

Όσοι επιχειρούν να προωθήσουν αυτή την στιγμή επέκταση στα όρια αφυπηρέτησης, ιδιαίτερα έχοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις της ίδιας της Βουλής που προβλέπουν ότι για κάθε 4 άτομα που θα αφυπηρετούν στο δημόσιο τομέα θα προσλαμβάνετε μόνο 1 καινούργιος, πρέπει να γνωρίζουν ότι  αυτή η προσπάθεια δεν τεκμηριώνει με κανένα τρόπο δημόσιο συμφέρον.  Αντίθετα δίνει σαφώς το μήνυμα ότι είναι εισήγηση με σκοπιμότητες άσχετες με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κράτους, των εργαζομένων και της νεολαίας του τόπου μας.

20 Μαρτίου 2012
http://www.peo.org.cy/gr/index.php/component/content/article/1-latest-news/1308-epektasioriouafipiretisis#.T2hkIwxTl1k.facebook

Αναστέλλεται η απεργία στο Βασιλικό

Μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με τους εργαζόμενους και την εργοδοτική πλευρά και την κατάθεση περιγράμματος εισηγήσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Υπουργού για αναστολή των μέτρων και έτσι το τσιμετοντοποιείο επαναρχίζει τη λειτουργία του.

Σε δήλωση μετά από συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα, στην οποία συμμετείχαν και οι δύο πλευρές, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη βιομηχανία τσιμέντου έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, προσθέτοντας ότι σήμερα συγκάλεσε επανειλημμένες συναντήσεις με τις δύο πλευρές, «σε μια προσπάθεια να αναζητήσουμε λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει περίγραμμα εισηγήσεων με στόχο την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, συνέχισε η Υπουργός Εργασίας .

«Μετά τη συζήτηση που διεξήχθη με τις δύο πλευρές και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν, η εταιρεία ανέφερε πως σέβεται τον κώδικα εργασιακών σχέσεων και τη συλλογική σύμβαση και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποδέχθηκαν την έκκλησή μου για αναστολή των απεργιακών μέτρων,» σημείωσε.

Η Υπουργός Εργασίας είπε ακόμα πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσει τις τελικές εισηγήσεις του Υπουργείου Εργασίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο.

Τέλος ανέφερε πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δεσμευτεί να θέσουν αύριο το περίγραμμα των εισηγήσεων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης ενώπιον Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Αρχισε και θα συνεχισθεί η συζήτηση στη Βουλή για αφυπηρέτηση στο 64ο έτος

ΚΥΠΕ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ-Κύπρος 19/3/2012 2:40:12 μμ

Δεν μπόρεσαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τις πραγματικές συνέπειες της πρότασης νόμου, που κατέθεσαν οι βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους του ΔΗΣΥ, Νικόλας Παπαδόπουλος εκ μέρους του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας για παράταση στο 64ο έτος του ορίου αφυπηρέτησης δημοσίων υπαλλήλων, ως εκ τούτου η εξέταση της πρότασης αυτής θα συνεχισθεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Η πρόταση νόμου, όπως αρχικώς κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, προέβλεπε την τροποποίηση του περί συντάξεων νόμου, έτσι ώστε, τηρουμένων των διατάξεων του Συντάγματος και ανεξαρτήτως άλλων διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης δημόσιου υπαλλήλου, περιλαμβανομένων του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Λογιστή και των βοηθών τους, από 1ης Ιανουαρίου 2012, να είναι η ηλικία των 64 ετών.

Εισάγοντας τη νομοθετική πρόταση, ο κ. Νεοφύτου την τροποποίησε προφορικώς, προκειμένου να καταστεί προαιρετική η παράταση του ορίου αφυπηρέτησης, να επεκταθεί και στους ημικρατικούς οργανισμούς και, παράλληλα, δήλωσε έτοιμος και για άλλη αλλαγή στην πρότασή του ως προς τις πληρωμές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεννόηση με το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάτι που δημιούργησε πρόσθετες αντιδράσεις από βουλευτές και εκπροσώπους άλλων φορέων που προσεκλήθησαν στη συνεδρία της Επιτροπής, αλλά δεν ήσαν προετοιμασμένοι για τις νέες τροπολογίες.

Τόσο εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, όσο και του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της ΠΑΣΥΔΥ, εκφράσθηκαν αντιδράσεις για τα ζητήματα συνταγματικότητας και του ενδεχομένου αύξησης από τη νομοθετική εξουσία των κρατικών δαπανών.

Οι αυξημένες δαπάνες, όπως αναφέρθηκε, θα προκύψουν από το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η παράταση της απασχόλησης υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων, οι αυξημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία με συνεπακόλουθη αύξηση των σχετικών συντάξεων, το ενδεχόμενο πλήρωσης με νέους υπαλλήλους κάποιων από τις θέσεις των προγραμματιζομένων για τον Δεκέμβριο του 2012 αφυπηρετήσεων, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται και η ανεργία, κυρίως στους νέους του τόπου.

Κατόπιν μακράς συζήτησης, με έντονες αντιπαραθέσεις, από κυβερνητικής πλευράς δηλώθηκε η αντίθεση σε οποιαδήποτε παράταση ορίου αφυπηρέτησης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και συνεισηγητής της πρότασης νόμου, Νικόλας Παπαδόπουλος, διέκοψε την εξέταση του νομοθετήματος, δηλώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρία για το θέμα αυτό σε ευθετότερο χρόνο, για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος ρύθμισης του ζητήματος.

Από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, ο Θεοφάνης Τρύφωνος ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι αυτό που επιχειρείται να γίνει συνεπάγεται γενική τροποποίηση της νομοθεσίας περί διάλογο με τους Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικούς εταίρους και τους εργαζομένους, στους οποίους ανήκει το Ταμείο.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Χαμηλό το εργατικό κόστος στην Κύπρο και ψηλός ο μέσος όρος ηλικίας εξόδου από την εργασία σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 5:35 πμ
fileleftheros
€38,2 στο Βέλγιο, αλλά €3,1 στη Βουλγαρία
Χαμηλό το εργατικό κόστος στην Κύπρο - €16,5 την ώρα

Η Κύπρος βρίσκεται στα χαμηλά σκαλοπάτια του δείκτη με το ωριαίο εργατικό κόστος όσον αφορά την Ευρωζώνη (φωτ. αρχείου).
Λευκωσία: Στα χαμηλά σκαλοπάτια του δείκτη με το ωριαίο εργατικό κόστος είναι η Κύπρος όσο αφορά την Ευρωζώνη, αλλά πολλαπλάσιο σε ότι αφορά τις νέες χώρες-μέλη της ΕΕ. Είναι €16,5 στην Κύπρο, €38,2 στο Βέλγιο, αλλά μόνο €3,1 στη Βουλγαρία και €4,2 στη Ρουμανία.

Την ίδια ώρα το ποσοστό απασχόλησης εργαζομένων ηλικίας 55-64 ετών στην Κύπρο είναι 56,8% σε σύγκριση με 46,3% μέσο όρο στην ΕΕ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά στον μέσο όρο της ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας, όπου η Κύπρος είναι στα 62,8 χρόνια ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στα 61,5.
….....................................

Αύξηση σημείωσε το εργατικό κόστος στην Κύπρο κατά 1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010 ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν 2,7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, η ανάλυση κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας δείχνει ότι στη ζώνη του ευρώ το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 3,3% στη βιομηχανία και κατά 2,6% στον τομέα των κατασκευών και τις υπηρεσίες το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2011, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 2,8% στη ζώνη του ευρώ και 2,7% στην ΕΕ-27, σε σύγκριση με 1,5% και 1,7% αντίστοιχα το 2010. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το υψηλότερο εργατικό κόστος ανά ώρα ήταν στο Βέλγιο (38,2 ευρώ), Δανία (37,6 ευρώ), Σουηδία (36,0 ευρώ), Γαλλία (33,1 ευρώ), Λουξεμβούργο (32,8 ευρώ ), Ολλανδία (30,4 ευρώ), Γερμανία (29,1 ευρώ), Φινλανδία (28,9 ευρώ), Αυστρία (28,0 ευρώ), Ιρλανδία (27,9 ευρώ) και την Ιταλία (26,1 ευρώ). Το χαμηλότερο κόστος εργασίας ανά ώρα που είναι και κάτω από μέσο όρο της Ευρώπης των «27» σημειώνεται στη Βουλγαρία (3,1 ευρώ), Ρουμανία (4,2 ευρώ), Λιθουανία (5,3 ευρώ), Λετονία (5,7 ευρώ), Πολωνία (7,0 ευρώ), Ουγγαρία (7,3 ευρώ) και την Εσθονία (7,7 ευρώ), Σλοβακία (8,0υρώ), Τσεχία (9,9 ευρώ), Μάλτα (11,5 ευρώ), Πορτογαλία (12,0 ευρώ), Σλοβενία ( 14,1 ευρώ), Κύπρος (16,5 ευρώ), Ηνωμένο Βασίλειο (20,0 ευρώ ) και Ισπανία (20,2 ευρώ). Το εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τα ημερομίσθια, καθώς και το κόστος που αφορά κυρίως συνεισφορές των εργοδοτών στα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Ως προς την απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, αυτή παρουσίασε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 μικρή μείωση. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολουμένων στην Κύπρο μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010. Το τρίτο τρίμηνο του 2011 ως προς το αντίστοιχο του 2010, η απασχόληση στην Κύπρο ήταν αυξημένη κατά 0,4%. Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία κατέδειξαν μείωση της απασχόλησης κατά 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ενώ, στην ΕΕ δεν σημειώθηκε μεταβολή.

Σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011 στην Ευρωζώνη σημειώθηκε μείωση της απασχόλησης κατά 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,1%. Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης σε τριμηνιαία βάση σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (-1,5% στην Ευρωζώνη και -0,8% στην ΕΕ) ενώ, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις δραστηριότητες ακίνητης περιουσίας (+2,2% στην Ευρωζώνη και 2,4% στην ΕΕ).

Μείωση 3,1% σημείωσε και η απασχόληση στην Πορτογαλία, 3,0% στην Ισπανία, 2,3% στη Βουλγαρία, 1,3% στη Σλοβενία, 0,5% στη Δανία, και 0,2% στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2011, 223 εκατ. άντρες και γυναίκες απασχολούνταν στην ΕΕ, εκ των οποίων 146,4 εκατ. στην Ευρωζώνη.